Now Reading
Cafea înaintea antrenamentului? Da! Iată de ce!

Cafea înaintea antrenamentului? Da! Iată de ce!

Ai remarcat că unele persoane vin la sală cu un pahar de cafea la pachet? Iar după ce au băut-o, țuști, au sărit pe bandă pentru un antrenament cardio intens? Da, eu sunt una dintre acele persoane. Am acest obicei de câțiva ani încoace. Am fost sfătuită de un antrenor, am aplicat și mi-a plăcut. Dar cum nu-mi place să fac chestii fără să le studiez un pic înainte, am căutat explicații serioase pentru acest pont. Și am vrut să știu mai ales dacă este un obicei sănătos.

Așadar, e bine să bei cafea înainte de antrenament?

Cafeaua este un stimulent care acționează asupra sistemului nervos central și asupra inimii. În plus activează și centrul care controlează tensiunea. Toate aceste funcții te ajută semnificativ, la nivel mental și fizic, ca să faci un antrenament cât mai intens.” Așa spune Heidi Skolnik, reputat medic nutriționist, fondatoarea Nutrition Conditioning, autoare de cărți de profil și redactor al revistei Men’s Health.

Tot ea spune despre cafea că ar crește eliberarea de dopamină, hormonul care produce plăcere, inhibă senzația de durere și îți conferă o stare bună în timpul antrenamentului. 🙂

De asemenea, un studiu publicat în International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a arătat că cei care au băut cafea înainte de antrenament, au ars cu peste 15% mai multe calorii timp de trei ore după antrenament. Și nici prea multe pofte alimentare nu au avut.

Sună bine, nu? Să continuăm.

Cofeina se absoarbe destul de repede, în 15 – 45 de minute de la ingerare, așa că efectul ei se va simți între 30 și 75 de minute din momentul în care ai băut-o.

Cel mai bine ar fi să consumi o ceașcă de cafea, cu o oră înaintea antrenamentului. Preferabil să ai acest obicei dimineața sau în cursul zilei. Pentru vară în mod special, recomandarea mea este să încercaţi reţetele de cafea cu gheaţă de la Nespresso. Știți deja că sunt fan Nespresso și mă bucur de fiecare nouă ediție pe care o descopăr la ei. Iar acum aceasta se cheamă Nespresso On Ice și vine în două variante: una intensă și una lejeră. Ambele perfecte pentru zilele călduroase de vară. Dau detalii ceva mai jos.

Și dacă îți este frică de o eventuală deshidratare, află că studii noi efectuate de Institutul pentru Informația Științifică a Cafelei (coffeandhealth.org) au arătat altceva. Există, ce-i drept, un efect diuretic pe termen scurt, dar el apare de regulă la cei care consumă rar cafea. Totuși acest efect nu este atât de mare încât să contrabalanseze aportul de apă de 95% din cafea.

Revenind însă la beneficiile consumului de cofeină înainte de sport, studii japoneze au arătat că circulația sângelui a fost îmbunătățită cu 30% la cei care nu erau consumatori constanți de cafea. Iar o circulație sangvină mai bună înseamnă și un antrenament mai eficient și oxigenarea mai bună a mușchilor.

Apoi e bine să știi că organismul se adaptează în timp la consumul de cofeină, care încet, încet își pierde din efect. Așa că sfatul meu este și de această dată: moderație. Orice exagerarea nu are cum să fie bună.

În rest, numai de bine despre consumul de cafea înainte de antrenament. Eu așa fac, chiar și când nu am timp să merg la alergat, la sală sau la Pilates și aleg să îmi fac exercițiile acasă. Îmi dau un boost de energie. 🙂

Și pentru că vă ziceam de noua gamă Nespresso On Ice, vreau să vă arăt și cât de simplu este să faci o cafea bună, potrivită cu temperaturile astea insuportabile.

Este vorba despre două noi sortimente în ediție limitată care se potrivesc perfect în rețete cu gheață. Ele se disting prin profilurile aromatice unice, și m-au surprins foarte plăcut prin gustul complex și răcoritor atunci când sunt amestecate cu gheață.

Intenso On Ice este un amestec bogat, creat pentru a dezvălui un gust intens și totodată răcoritor în rețete cu gheață, datorită notelor aromatice de prăjire și cereale.

Leggero On Ice, chiar preferata mea, este o cafea delicată, răcoritoare, cu note aromatice fructate și delicioase note de nuci, care se prepare în trei pași simpli:

See Also

Pasul 1 – Adăugați în pahar trei cuburi de gheață
Pasul 2 – Preparați un espresso (40ml) folosind sortimentul Leggero on Ice și turnați cafeaua fierbinte direct peste cuburile de gheață
Pasul 3 – Adăugați 90 ml de apă rece, amestecați și…gata!

Numai bună înaintea unui antrenament intens dar atât de feminin precum Pilates… ceea ce vei remarca și din cele câteva mișcări pe care te încurajez să le încerci. Nu sunt ușoare dar vei vedea că rezultatele apar repede, desigur, dacă sunt efectuate cu regularitate. Pilates-ul te transformă, te redefinește corporal, te conștientizează. Așa spune antrenoarea mea de Pilates, Luminița Petrișor (Attitude Pilates Studio). Și știu că așa e. Nu de alta, dar felul în care arată acum corpul meu este cea mai bună dovadă.

Cele cinci exerciții pe care le-am pozat mai jos acoperă aproape toate grupele musculare: abdomen, oblici, brațe, spate, picioare, fesieri. Sub fiecare poză, vei avea explicațiile necesare pentru o execuție corectă. Nu trișa, efectuaeză toate cele 3 serii a câte 12 repetări. Și străduiește-te ca atunci când lucrezi, chiar și pentru 15 minute, să te focusezi și să ții musculatura încordată. Execuțiile sunt simetrice, controlate, cu atenție și constiență pe fiecare mișcare. Nu uita, tu îți conduci corpul pe mișcare! Și faci asta pentru tine! 🙂

Mușchi implicați în mișcare: drepții abdominali, mușchii oblici interni și externi, pătratul lombar, marele dorsal. Poziția inițială: întins pe spate, mâini sub ceafă, piciorul drept întins la 90 grade și piciorul stâng întins la 45 grade. Execuție: inspiră pe loc, pe expir coboară piciorul drept la 45 de grade simultan cu ridicarea piciorului stâng la 90 de grade. Tips : ține palmele sub bazin dacă ți se pare dificilă menținerea bazinului în poziție fixă sau îndoaie ușor genunchii. Repetări: 12
Mușchi implicați în mișcare: mușchii oblici interni și externi, pătratul lombar, marele dorsal, fesierul și mușchii coapsei. Poziția inițială: întins pe partea stangă a corpului, brațul stâng în unghi de 45 de grade cu trunchiul, piciorul stâng îndoit (pentru echilibrare), mâna dreaptă la ceafă, piciorul drept întins deasupra liniei bazinului și în prelungirea trunchiului. Execuție: inspiră pe loc, pe expir ridică trunchiul (privirea la mâna sprijinită pe sol), simultan cu ridicarea piciorului drept peste linia bazinului. Tips: echilibrează corpul cu brațul liber dacă este dificilă ținerea lui în echilibru pe parcursul execuției. Repetări: 12 pe fiecare parte.
Mușchi implicați în mișcare: fesierul, pătratul lombar, marele dorsal, mușchii coapsei. Poziția inițială: stând în 4, cu piciorul stâng întins în prelungirea trunchiului. Execuție: inspiră pe coborarea piciorului stâng pe sol (fără a atinge), expiră pe ridicarea piciorului până la linia bazinului. Tips: evită oscilațiile pelvisului pe parcursul execuției astfel încât să obții contracțiile maxime pe mușchii stabilizatori. Repetări: 12 pe fiecare picior.
Mușchi implicați în mișcare: biceps și triceps, deltoid, trapez, pectoral. Poziția inițială: stând depărtat cu brațele întinse la linia umerilor. Execuție: inspiră pe loc, expiră și apropie palmele la linia umerilor. Tips: ține spatele drept, fesierii încordați și coapsele presând solul. Poți adăuga gantere de 0,5kg sau 1kg pentru creșterea contracției. Evită ridicarea accentuata a umerilor pe parcursul execuției. Repetări: 12
Mușchi implicați în mișcare: trapez, marele dorsal, pătratul lombar, fesierii. Poziția inițială: înainte culcat, cu brațele întinse în prelungirea corpului și picioarele întinse, apropiate. Execuție: inspiră pe loc, pe expir ridică simultan partea superioara a trunchiului și picioarele de pe sol. Tips: păstrează trunchiul în contracție și evită presiunea excesivă pe zona lombară. Repetări: 12

Enjoy your Nespresso On Ice and your sports!

Foto: Adrian Cobzașu

Fotografiile au fost realizate la Attitude Pilates Studio.

***

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top