Now Reading
Așa ne îngrijim corect echipamentul sportiv

Așa ne îngrijim corect echipamentul sportiv

Cine mă cunoaște știe ce viață activă am și cât de mult iubesc să fac sport și să mă mențin în formă. Rutina mea de sport se împarte de ceva vreme între pilates,  yoga, sală și, desigur, alergare. Este combinația care îmi oferă tot ce am nevoie pentru echilibrul dintre trup & minte. La fiecare dintre aceste activități enumerate, îmi place să port un echipament sportiv adecvat pentru că mă face să simt bine în pielea mea. Dar ceea ce am mai învățat în timp a fost despre importanța unui echipament sportiv de calitate. Asta însemnând desigur și un cost mai mare.

Da, echipamentul sportiv este foarte important pentru mine și reprezintă o parte importantă din garderoba mea, așa că acord o atenție deosebită modului în care îl curăț, ca să mă pot folosi de el pe o perioadă cât mai lungă, în care să își păstreze calitățile specifice.

Dacă ești la fel ca mine, faci sport și te preocupă ceea ce porți în acele momente, atunci acest articol, este pentru tine. Tu știi cum trebuie îngrijit corect echipamentul sportiv?

În primul rând vreau să încep cu câteva cuvinte despre transpirație.

Transpirația este o reacție naturală a organismului la un mediu cald, un antrenament dificil sau la alte activități fizice. Transpirația este modul în care corpul se răcește. Glandele sudoripare răspund la creșterea temperaturii corpului, astfel încât secretă un fluid, care conține nu numai apă, dar și săruri, zahăr, uree și amoniac. Deși lichidul sărat de pe corpul nostru ne poate enerva, este o manifestare sănătoasă a organismului la supraîncălzire.

Așadar, hainele de gimnastică ”găzduiesc” multe bacterii cauzate de transpirație dar și de contactul cu aparatele de fitness, ștergerea mâinilor transpirate pe tricou sau împărțirea unui aparat cu alticineva. Toate acestea pot transfera germeni care generează și mirosuri cel puțin neplăcute. 🙂 În consecință, echipamentul sportiv trebuie spălat după fiecare utilizare. Chiar și atunci când ai senzația că nu ai transpirat prea tare. 🙂

La mine în obișnuință este deja de multă vreme ca imediat ce ajung acasă de la antrenament, să bag echipamentul sportiv la spălat ca să pot păstra aspectul proaspăt al acestuia. Deși ar putea fi cel mai ușor lucru să ne aruncam hainele de gimnastică transpirate în coșul cu rufe murdare, acest tip de obicei nu le va ajuta să arate bine. Când ajungi acasă de la sală, ia-ți câteva secunde pentru a despacheta bagajul și a-l agăța undeva pentru a se usca sudoarea din el la aer, până când ești gata să-l introduci la spălat. Insist asupra acestui aspect dintr-un considerent care mai mult ca sigur îți este cunoscut: simți uneori la sală, când cineva trece pe lângă tine și lasă o dâră de miros de transpirație stătută … nu e transpirația de moment, de la antrenament, ci aceea din haine neîngrijite corespunzător.

Și cum v-am obișnuit în articolele pe #doer, ridic o problemă, după care vin și cu soluția.

Iată în continuare câteva ”Tips and tricks” pentru întreţinerea echipamentului sportiv: 

  1. Cum îl spălam?Spălați-l întotdeauna în conformitate cu recomandările de pe etichetă, cu îmbrăcăminte de culoare similară, pentru a preveni decolorarea/pătarea și deteriorarea. Întoarceți îmbrăcămintea pe dos, închideți fermoarele, șireturile și butoanele înainte de spălare. Evitați centrifugarea intensivă și temperaturile ridicate. Alegeți între un program de spălare blând, manual sau sportiv. Sutienele/bustierele pentru sport, pentru un plus de siguranță, trebuiesc asigurate suplimentar plasându-le în plasă specială pentru spălat lenjerie sau obiecte fine.
  1. Cu ce îl spălăm?Pentru spălare, utilizați detergent special pentru haine sport. Dacă nu îl aveți la îndemână, încercați săpun de casă, fulgi de săpun sau detergent pentru hainele bebelușilor. Nu uitați să nu adăugați în niciun caz nicio substanță pentru îndepărtare a petelor, înălbitor sau balsam de rufe deoarece acest lucru poate duce la pierderea proprietăților îmbrăcămintei sport. Eu de exemplu folosesc un produs destinat special spălării și întreținerii echipamentului sportiv, gama de detergenți Persil pentru haine curate și igienizate. Este o noutate pe piață, de care sunt extrem de încântată, așa că vă voi lăsa mai jos informații suplimentare despre el.
  2. Cum îl uscăm?În primul rând, niciodată la programul de uscare am mașinii de spălat, temperatura foarte ridicată îi poate strica rapid proprietățile elastice. De asemenea, nu se recomandă nici pe un uscător în plin soare sau pe calorifer! Cel mai bine este să se usuce în balcon sau în aer liber, pe sârma de rufe, ferit de razele soarelui. Și ar fi bine sa nu-l prindem cu clasicele cârlige de rufe, acestea pot lăsa urme neplăcute pe haine. Dacă hainele nu cad de pe sârmă, nu le mai prindeți cu nimic.
  3. Este recomandat să-l călcăm?În principiu, hainele sport spălate conform instrucțiunilor de pe etichetă, nu ar trebui să se sifoneze … mai deloc. Dacă însă este nevoie de o îndreptare a lor, este recomandat să folosim fierul de călcat la temperatură foarte joasă sau cu o pânză de protecție între haina respectivă și talpa fierului de călcat. Încercați mai întâi pe un colț de material, nu puneți fierul de călcat direct pe mijloc.

Cu ce îmi întrețin eu echipamentul sportiv? 

Ca orice sportiv, cuvintele care mă definesc atunci când fac sport sunt: perseverență, ambiție și victorie (mai ales pe scara blocului meu sunt cea mai victorioasă J). Și sincer, nu este loc de mirosuri neplăcute atunci când vorbim de aceste atribute! Vreau ca atunci când scot hainele mele din dulap să fie mereu proaspete și primitoare.

Detergentul Persil pentru haine curate și igienizate, funcționează excelent împotriva mirosurilor neplăcute. Este un produs inovator în categoria lui, este un produs eficient în a menține hainele de sport fresh pentru o lungă perioadă de timp și ajută chiar și în timpul alergării/antrenamentului.

De asemenea, el protejează țesăturile și elimină chiar și cele mai dificile pete, având grijă de țesătură în același timp.

See Also

Dacă nu ai aflat încă de el, îți spun eu că noul Persil pentru haine curate și igienizate este disponibil în următoarele variante:

  • Persil Gel Universal
  • Persil Gel Color
  • Persil Discs 4în1

Știu prea bine că achiziționarea frecventă de haine sportive poate fi costisitoare iar îngrijirea în mod corespunzător a acestora mă poate scuti pe termen lung de noi achiziții. Nu este foarte complicat să asigur hainelor o durată de viață cât mai lungă, este important să fiu informată, să am puțină grijă și să folosesc produse corespunzătoare pentru întreținerea lor. 

Chiar dacă nu iau detergentul Persil cu mine la sală sau în parc să alergăm, realizez că el este totuși partenerul meu. Îi simt mereu parfumul plăcut, prospețimea și hainele mele sport îmi dau o stare de bine de fiecare dată când le port… și când deschid sertarul corespunzător. Îmi îngrijesc echipamentul sportiv, îl prețuiesc și îl întrețin cu drag.

Iar când ai ajutoare de nădejde totul devine mai simplu și mai plăcut, asta pentru că perseverența, ambiția și victoria ne definesc pe amândoi. 🙂

Apropo, nu știi ce echipament de sport să porți la fiecare antrenament? Iată aici un articol complet care sigur îți va fi foarte util.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top