Now Reading
Cat de periculoasa este tehnologia pentru viata noastra?

Cat de periculoasa este tehnologia pentru viata noastra?

Oh, da, cred ca era timpul sa ajung si la acest subiect… de care parca nu ne mai putem dezlipi. La propriu. Mai facem astazi ceva fara telefon? Mai plecam undeva fara laptop sau tableta (eu ma declar “vinovata” pentru toate cele enumerate)? Tehnologia face parte din vietile noastre si probabil aceasta era si urmarea fireasca a tuturor inovatiilor din domeniu  – si ganditi-va ca noi suntem inca in urma cu ultimele aparitii, va imaginati ce este in Japonia, de exemplu? Cu toate acestea, tehnologia devine uneori coplesitoare. Ne acapareaza cu totul , ceea ce nu e tocmai o idee buna, pentru ca ajungem astfel sa pierdem contactul cu realitatea, cu noi…

Ma folosesc de tehnologie in fecare zi si treaba asta imi simplifica muuult existenta. Si inca nu s-au inventat toate gadget-urile la care visez :)! Sa va dau cateva exemple concrete: imi incep multe dimineti cu un smoothie. Iar smoothie-ul meu de la micul dejun are o legatura foarteeee stransa cu tehnologia. In primul rand, caut retete pe Internet (da, stiu, nu v/ati fi asteptat la asa ceva :)). De cele mai multe ori, incropesc eu ceva delicios pe moment, dar se mai intampla sa raman si in pana de idei si atunci apelez la prietenul meu, al tuturor, “Goagal”. Apoi, sunt “dependenta” de blender, caruia contul meu de Instagram ii este profund recunoscator pentru ca el contribuie semnificativ la succesul acelor poze cu smoothie-uri colorate, consistente si… sanatose.   

In plus, ador cam tot ce inseamna device de muzica. Cum as putea iesi la alergat fara castile mele la care imi ascult playlist-ul preferat atunci cand incerc sa nu ma plictisesc pe traseu? Oh, si cate si mai cate boxe si sisteme audio n-am testat, doar sa le descopar pe cele la care sa aud perfect melodiile mele preferate. Si v-am tot povestit despre aplicatiile mobile si despre cum cred eu ca exista o aplicatie pentru orice. Telefonul meu e deja plin pana la refuz, dar parca mereu gasesc una noua numai buna de incercat! 🙂

Iar exemplele de genul acesta pot continua la infinit, pentru ca da, tehnologia este utila si a contribuit enorm la simplicarea unor lucruri sau actiuni. Numai ca, asa cum se intampla de obicei, si in cazul tehnologiei exista reversul medaliei. Si cand este in exces, strica. Cand pasiunea devine obsesie si fiecare secunda este dedicata ei, lucrurile se schimba. Obsesiile ne fac sa ne pierdem concentrarea. Sa fim limitati. Sa privim totul dintr-un singur unghi. Ori in viata avem nevoie de echilibru, de optiuni. O sa iau, de exemplu, dependenta de telefonul mobil – care da, a inceput sa se manifeste tot mai des.

Daca simti nevoia sa iti verifici permanent telefonul si daca simti o stare de anxietate atunci cand nu il ai in mana sau in apropierea ta, ei bine, incepi sa bifezi cateva dintre simptomele dependentei. Si dependent asta de tehnologie poate imbraca mai multe forme, iar problema cea mai grava este ca te consuma mult prea mult. Uiti sa faci anumite lucruri, nu mai esti atent la oameni si la ceea ce se intampla in jur, te enervezi rapid daca pierzi legatura cu sursa obsesiei tale si asa, usor, usor, ajungi sa fii izolat. Pentru ca, din punctul meu de vedere, acesta este cel mai periculos efect negativ al dependentelor (si aici ma refer la dependentele de orice natura): te aduc intr-un punct in care esti doar tu si nimeni si nimic altceva in jurul tau. Ajungi sa te zbati de unul singur intr-o lume… goala, lipsita de continut.

Cat de periculoasa este tehnologia pentru viata noastra?1

Poate gresesc, poate nu, chiar sunt curioasa care este si parerea voastra si cand credeti ca tehnologia a ajuns la stadiul de… mult prea mult. Intre timp insa, eu va propun si cateva trucuri prin care putem ramane ancorati in epoca moderna, fara sa ne transformam in victimele ei si, implicit, ale tehnologiei.

See Also

  • Monitorizeaza-ti timpul petrecut pe retelele de socializare. Stiu ca fara ele nu putem. Asta e clar. De cateva ori pe zi, un scroll rapid pe Facebook, Instagram sau orice alta platforma nu face rau nimanui. Dar cand acel scroll rapid devine o super investigatie (cine a postat ce, despre cine se spune ce si tot asa), cand ajungem sa stam cu nasul in telefon sau laptop non stop, atunci avem o problema. Chiar citisem la un moment dat un studiu conform caruia retelele sociale pot cauza depresie, pentru ca incepem sa ne comparam vietile cu ale celorlalti, vedem inevitabil si lucruri care nu ne plac si starea noastra de spirit incepe sa fie influentata de feedback-ul (nu intotdeauna prietenos) pe care il primim in social media. Asa ca uita de Facebook din cand in cand, iesi cu prietenii si discuta cu ei face to face in loc sa chatuiesti, bucura-te de oras, de natura, de lucrurile din jurul tau care sunt mult, mult mai frumoase decat … pe net.
  • Pastreaza echilibrul intre timpul de lucru si timpul liber. Joburile noastre sunt legate direct de tehnologie, deci in timpul programului nu prea putem scapa de ea. Insa, dupa ce ne terminam treaba, ar trebui sa facem si alte lucruri pentru a ne deconecta… la propriu. Citeste, alearga in parc, mergi la cinematograf, la teatru, la un concert, danseaza pe plaja (cat inca mai e sezonul): sunt atatea activitati pe care le poti desfasura in timpul liber.
  • Iesi afara cat mai des. Si spun asta pentru ca, in primul rand, este un obicei sanatos. Statul la birou, pe acelasi scaun teapan, nu iti va ajuta prea mult coloana. Iar privitul in monitoare si ecrane ore in sir iti va afecta serios vederea (nu azi, nu maine, dar in timp…). Gandeste-te la asta. Si ia masuri cat mai repede! 🙂

Cam atat despre tehnologie si… dependente. Astept sa imi povestiti si voi impresiile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Foto: Pixabay

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top