Now Reading
Ce cărți citea Karl Lagerfeld

Ce cărți citea Karl Lagerfeld

Am postat astăzi pe contul meu de Instagram un story cu Karl Lagerfeld în care spuneam că mi-ar fi plăcut să îl cunosc personal și că mi-ar fi prilejuit o imensă bucurie să stau cu el de vorbă. Mai puțin despre modă și mai mult despre viață, artă și cărți… desigur, aș fi vorbit cu el în limba sa maternă, germana. Directorul creativ al casei Chanel a fost un artist complex. Era designer, fotograf, caricaturist și un mare colecționar de cărți. Ajunsese să fie practic înconjurat numai de cărți. Deținea peste 300.000 de volume în biblioteca sa…

… foarte important: citea cu nesaț de la vârsta de 6 ani, atunci când a descoperit cărțile din biblioteca părinților săi. Inițial a rugat-o pe mama lui să-i citească. Dar ea i-a replicat: ”dacă vrei să citești, învață că citești și fă-o singur!”

Și a învățat să citească cu ajutorul unei angajate din casa lui, care predase limba germană la o școală de fete, în Franța, înainte de Războiul din 1914. Cum nu avea cărți de copii pentru a învăța limba franceză, au parcurs împreună romanul Beatrix de Balzac (toată opera lui Balzac l-a fascinat de atunci întrega viață). Apoi, primul roman străin pe care l-a citit a fost Război și Pace.

De atunci a tot citit, compulsiv și cu pasiune, cărți de toate felurile și în toate limbile străine pe care le-a învățat de-a lungul vieții. Da, era poliglot și stăpănea germana, engleza, franceza, spaniola, italiana. Pentru mine acestea sunt agrumente suficient de solide încât să mă determine să aplec urechea la ce avea de spus în numeroasele interviuri pe care le acorda.

“Books are a hard-bound drug with no danger of an overdose. I am the happy victim of books.”
Karl Lagerfeld

Inevitabil, un subiect la care se ajungea de fiecare dată erau lecturile sale. Ce cărți citea Karl Lagerfeld? Iată o listă de cărți care poate te va inspira și pe tine.

ROMANE

Virginia Wolf era una dintre autoarele sale preferate. Îi adora spiritul, descrierea, cuvintele, atmosfera întregii opere. Avea o slăbiciune deosebită pentru cele 6 volume de corespondență ale autoarei, pe care le-a citit de 2 ori, desigur, în original.

La Naissance du jour de scriitoarea franceză Colette s-a numărat printre cărțile sale preferate, deoarece îi descria dragostea pentru Saint Tropez.

The Complete Claudine: Claudine at School/Claudine in Paris/Claudine Married/Claudine and Annie

 

Les Mots de Sartre a fost o carte pe care o adora.

Thoman Mann cu ale sale Buddenbrooks și Tonio Kröger.

”The smell of a freshly printed book is the best smell in the world.” ― Karl Lagerfeld

Anul gândirii magice de Joan Didion este o carte care vorbește despre detașare și eliberare și pe care a considerat-o o operă de artă desăvârșită.

POEZIE

Karl Lagerfeld iubea poezia, pe care o citea în original. Îi plăcea tot ce era scris de Emily Dickinson, pe Else Lasker-Schüler o considera o considera cea mai mare poetă expresionistă germană, Goethe nu-i plăcea în mod deosebit ca poet, dar excepție a făcut opera acestuia Afinități elective.

The Poetry of Emily Dickinson

Spunea despre Inima fără nume și Onoarea de a suferi de Anna De Noailles că le iubește chiar dacă sunt ușor isterice.

”I’ve only wanted paper and beautiful colors. It was my dream, and it still is my dream. And books. They’re all I need, and the rest I can do without.”

See Also

Karl Lagerfeld

Pe lunga listă de scriitori lirici se mai află și Catherine Pozii, cu ale ei 6 poezii, Friedrich Hölderlin, Paul Éluard, Apollinaire și un poet argetinian mai puțin cunoscut, Roberto Juarroz.

FILOZOFIE

A savurat atât de tare ce a scris Nietzsche încât a devenit editor pentru întreaga sa scriere în Germania. A scos 12 volume cu întreaga operă a filozofului german, asigurând astfel continuitatea operei pentru generațiile viitoare.

Lucrarea filosofului american George Santayana The Sense of Beauty a fost pentru Lagerfeld biblia sa filozofică. O lucrare dificil de găsit și care nu a fost vreodată tradusă în limba franceză.

„For every book you buy, you should buy the time to read it.” ― Karl Lagerfeld

Iar Spinoza este autorul frazei care l-a ghidat în viață: ”fiecare decizie este un refuz”.

Inspirațional, nu-i așa? Sper că am reușit în acest mod să vă trezesc un pic cheful de a descoperi poate noi lecturi apreciate de un om de valoare, un om cu o vastă cultură, cu care am fost norocoși să ne numim contemporani.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top