Ce este un ritual și de ce avem nevoie de el.
Ajungi acasă cu nou născutul și viața ta își schimbă ritmul și funcționarea. O lungă perioadă de timp asta va însemna de exemplu că seară de seară, la o oră aproape fixă, îi vei face baie, îl vei masa, îl vei îmbrăca în hăinuțe curate, îl vei hrăni, apoi îi vei scoate aerul din burtică și îl vei pune la somn cu un cântec de leagăn sau o poveste. Toate aceste acțiuni înlănțuite reprezintă o rutină. Partea de final, cea în care cânți un cântec de leagăn, citești o poveste sau, mai târziu când copilul este mai mare, spui o rugăciune, este deja un ritual. Deși au multe suprapuneri în viața de zi cu zi, rutina și un ritual sunt concepte distincte.
Dar de ce avem nevoie de ritualuri de atât de timpuriu și apoi pe parcursul vieții? Exemplul oferit cu viața nou născutului are menirea pe de o parte să îi asiguri cele necesare pentru o dezvoltare fizică optimă (rutina), pe de altă parte pentru a liniști sistemul nervos dar și pentru a genera acea legătură de încredere și siguranță dintre mamă și copil, dar și o legătură la nivel spiritual, invizibilă, dar extrem de puternică. Vorbim așadar de o însemnătate mai profundă a ritualului de care avem nevoie pe parcursul întregii vieți. Pentru că da, chiar și ca adulți avem nevoie de ritualuri și chiar le desfășurăm în viețile noastre , fie că ne dăm sau nu seama de acest automatism.
Ce este un ritual?
Ritualurile au fost întotdeauna parte integrantă a vieții umane, servind drept mijloc de a da un sens, structură și coeziune comunității. Aceste practici au evoluat de-a lungul timpului și au dobândit semnificații variate în diferite culturi și contexte sociale.
Un ritual se naște dintr-o nevoie profundă de a puncta vremurile de experiență profundă și tranziție și este o parte esențială a ceea ce ne face și ne menține oameni.
Un ritual poate fi definit ca o serie de acțiuni sau ceremonii realizate în mod repetat, cu o anumită structură și semnificație, de obicei, într-un context cultural sau religios. Acestea pot varia de la ceremoniile religioase tradiționale până la obiceiuri cotidiene, cum ar fi prepararea și servirea cafelei dimineața. Indiferent de forma lor, riturile au în comun capacitatea de a oferi un cadru care structurează timpul și spațiul, aducând un sentiment de ordine și coerență în viața noastră.
Rolul ritualurilor în viața noastră
Nevoia de ritual este înnăscută – poate de aceea are și un efect atât de evident încă din primele zile de viață. Un ritual se naște dintr-o nevoie profundă de a puncta vremurile de experiență profundă și tranziție și este o parte esențială a ceea ce ne face și ne menține oameni. De-a lungul istoriei omenirii, pe măsură ce am trecut prin acele evenimente care ne-au schimbat viața, le-am marcat în mod natural împodobindu-le cu artă, muzică, poezii și proză. Am creat sens în colecția de activități care sporesc momentul schimbării, pe măsură ce am transformat activitățile în ritual.
Un ritual poate fi definit ca o serie de acțiuni sau ceremonii realizate în mod repetat, cu o anumită structură și semnificație, de obicei, într-un context cultural sau religios.
La rândul lor, ritualurile pot acționa ca marcaje clare în viața noastră, oferindu-ne un sentiment de structură. La scară mare, ele susțin o narațiune a vieții noastre, construind o bancă de amintiri și experiențe împărtășite. La o scară mai mică, ele sunt o șansă de a opri un pic timpul în rutina și haosul vieții noastre de zi cu zi și de a exprima acele lucruri care nu sunt adesea exprimate. Alea subtile dar extrem de profunde.
Constatăm că avem nevoie de un ritual care să ne permită să ne conectăm cu gândurile și sentimentele noastre cele mai profunde în acele ocazii profunde, cu cele mai mari speranțe și cu cele mai mari temeri. Avem nevoie de el pentru a face față realităților corpului și relațiilor noastre în schimbare. Folosim un limbaj care articulează în mod autentic experiența noastră despre noi înșine în lume, pentru noi înșine și pentru cei mai apropiați nouă. De fapt, este o recunoaștere a faptului că suntem, în nucleul nostru, o specie socială și simțim nevoia să marcăm momentele importante din viața noastră alături de oamenii care contează cel mai mult pentru noi.
De asemenea, potrivit oamenilor de știință, practicile ritualice pot ajuta la aducerea unui grad de predictibilitate unui viitor incert. Ele ne conving creierul de constanță și predictibilitate ca „plasă de siguranță/tampon împotriva incertitudinii și anxietății”.
Studiile arată că efectul de reducere a anxietății pe care un ritual îl generează, se poate aplica aproape oricărei forme înaltă presiune. Într-un experiment distractiv, cercetătorii i-au instruit pe participanți să îndeplinească o sarcină care provoacă anxietate – să cânte Don’t Stop Believing (melodie din repertoriul formației Journey) în fața unor străini. Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a fost rugat să efectueze un ritual în prealabil (inclusiv stropirea cu sare pe desenele pe care le creaseră). Al doilea grup a primit instrucțiuni despre cum să se prezinte în fața publicului și apoi a fost lăsat să stea în liniște.
Psihologii sportivi au constatat că ritualurile înaintea unei competiții pot conferi beneficii sportivilor, cum ar fi o mai bună execuție și o posibilă reducere a nivelului de anxietate.
Au fost măsurate ritmul cardiac al participanților, sentimentele de anxietate și interpretarea cântecului pentru a determina nivelul de anxietate. „Participanții care au finalizat ritualul au cântat mai bine, au avut ritm cardiac semnificativ mai scăzut și au raportat că se simt mai puțin anxioși decât participanții care nu au efectuat ritualul”, spune Francesca Gino, șeful unității de negocieri, organizații și piețe de la Harvard Business School and co-autorul studiului.
Psihologii sportivi au constatat că ritualurile înaintea unei competiții pot conferi beneficii sportivilor, cum ar fi o mai bună execuție și o posibilă reducere a nivelului de anxietate. Rafael Nadal, câștigătorul a 22 de titluri de Grand Slam la simplu, are aproape tot atâtea ritualuri – 19 – pe care le folosește înainte de fiecare meci. În autobiografia sa din 2012, Rafa: My Story, Nadal explică că ritualurile sale sunt „o modalitate de a mă plasa într-un meci, ordonând împrejurimile mele să se potrivească cu ordinea pe care o caut în capul meu”.
Să luăm pe rând câteva dintre aspectele esențiale ale importanței unui ritual în viața noastră, a oamenilor de rând.
1. Consolidarea identității și comunității:
Ritualurile au un rol crucial în definirea identității individuale și colective. Prin participarea la aceste practici, oamenii își exprimă și își consolidează apartenența la anumite grupuri sau comunități, fie ele culturale, religioase sau sociale. A avea legături și grupuri sociale este ceva adesea legat de bunăstare și se crede că ritualurile – întâlniri frecvente de grup – sunt deosebit de bune pentru a facilita astfel de comuniuni.
Ritualurile de grup arată faptul că membrii au aceleași gânduri și împărtășesc anumite valori (simțim la fel, gândim la fel), care întărește o atmosferă de încredere.
2. Gestionarea schimbărilor și tensiunilor:
Riturile oferă un cadru pentru a gestiona tranzițiile și schimbările de viață. De la ceremoniile de trecere, cum ar fi căsătoria și înmormântarea, până la ritualurile cotidiene care marchează trecerea de la o activitate la alta, aceste practici ajută la navigarea și înțelegerea schimbărilor din viața noastră.
3. Furnizarea de confort și siguranță emoțională:
Ritualurile oferă un sentiment de predictibilitate și continuitate, oferind confort și siguranță emoțională. Ele pot crea un spațiu sacru și familiar în care oamenii se pot conecta la nivel emoțional și spiritual.
4. Transmiterea valorilor și înțelepciunii:
Prin intermediul ritualurilor, generațiile își transmit valorile, înțelepciunea și tradițiile. Aceste practici devin vehicule pentru păstrarea și transmiterea cunoștințelor și experiențelor de-a lungul timpului.
Știu, în societatea modernă și aparent ”evoluată” în care trăim, considerăm că activitățile ritualice nu sunt pentru noi, că ele sunt mai degrabă parte dintr-o societate mai puțin tehnologizată și mai rudimentară. Dar să nu facem această greșeală de gândire superioară. Suntem, de fapt, profund ritualici. Fotografii din prima zi de școală postate pe Facebook, balul de absolvire, petreceri de burlaci, luna de miere, petreceri de pensionare, evenimente comemorative – toate acestea sunt momente sau practici rituale care marchează tranzițiile și creează sau celebrează legături sociale puternice.
Cum să integrezi momente de ritual în viața ta fără să te simți șaman?
Ritualurile zilnice pot fi la fel de momente simple precum să te îmbraci în haine de lucru chiar și atunci când lucrezi de acasă și să te schimbi în haine mai confortabile la sfârșitul zilei de lucru. Sau să începi ziua scriind ceva – fie într-un jurnal, fie un articol (cum e cazul meu pentru a intra în ritmul de lucru cu ceva ce-mi place foarte mult să fac).
Ritualurile săptămânale ar putea fi planificarea unei serii de pizza și film în fiecare vineri sau întâlniri cu prietenii sâmbăta pentru mic dejun. Deși toate acestea pot să nu-ți pară ritualuri în sine, ele pot deveni modalități de marcare a ciclurilor de timp (zile, săptămâni), precum și începuturile și sfârșiturile diferitelor roluri pe care le îmbrăcăm zi de zi. O plimbare în parc, să gătești cina în fiecare duminică pentru masa de familie, începutul zilei cu o rugăciune, o meditație sau citirea câtorva pagini dintr-o carte – toate aceste activități în aparență banale, pot căpăta puterea unui ritual dacă sunt făcute cu intenție, cu atenție și repetitiv.
Acestea fiind spuse, cred mai mult ca oricând că în lumea agitată și parcă tot mai deconectată în care trăim, avem nevoie de ritualuri ca aerul. Avem nevoie de ele pentru a ne da sens și semnificație într-o lume adesea complexă și imprevizibilă. Avem nevoie să construim relații solide, pe care să ne bazăm pe un anumit tip de susținere emoțională. Avem nevoie să ne diminuăm nivelul de stres și anxietatea prin aceste momente de respiro și de reflecție. Prin intermediul ritualurilor viața noastră devine mai bogată și mai plină de sens, iar experiențele noastre cotidiene capătă o profunzime suplimentară.
În esență, riturile reprezintă un aspect fundamental al experienței umane, oferindu-ne nu doar un cadru pentru structurarea vieții noastre, ci și un mijloc de a crea conexiuni profunde, de a gestiona schimbările prin care cu toții trecem și de a îmbogăți înțelegerea noastră asupra lumii și a sinelui. Prin participarea conștientă la aceste practici, avem posibilitatea de a experimenta o viață mai plină și mai autentică. Tu ai un ritual care îți aduce bine?
***
Surse:
https://www.bbc.com/future/article/20210914-how-rituals-help-us-to-deal-with-uncertainty-and-stress
https://www.psychologytoday.com/us/blog/anthropology-in-mind/202005/the-importance-ritual