Ce înseamnă doliu național?
Cred că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Guvernul a declarat zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 zile de doliu național în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României. Cred că este un moment în care să dăm dovadă de decență și din care, chiar dacă mult prea târziu, să învățăm ceva. Video-ul atașat este o lecție de istorie comprimată, deosebit de emoționantă.
Ce înseamnă acest doliu național?
În primul rând respect. Pentru că doliul naţional marchează decesul unei persoane de importanţă naţională sau internaţională, sau memoria victimelor şi semn de solidaritate cu statele care au suferit tragedia.
În România, ca în majoritatea țărilor, starea de doliu național este instituită în mod oficial de către autorităţi pentru întregul teritoriul ţării, conform legii.
Cum se manifestă?
În zilele de doliu național, instituțiile, autoritățile publice, sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, vor arbora drapelul României în berna. La fel și în punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări sau autogări.
Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își adaptează programul în mod corespunzător, adică nu difuzează emisiuni de divertisment. Consiliul Național al Audiovizualului a transmis deja un comunicat posturilor de radio și de televiziune despre obligația de a-și adapta programele în mod corespunzător.
Cum putem ajuta și noi?
Decență și cumpătare, ar fi cuvintele de ordine în acest caz. Adică, ceea ce ne dictează bunul simț, dacă îl avem. Fără evenimente culturale, manifestări de sărbătoare, fără petreceri exagerate, glume nepotrivite.
Slujba de înmormântare a regelui Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, în Nouă Catedrală de la Curtea de Argeş.
***