Cu copiii… la scoala! Solutii pentru reducerea traficului.
A reinceput scoala! Yeeey!! Sunt la fel de incantata ca baietii mei (a se citi: lipsita de prea mult entuziasm). In primul rand pentru ca trezitul de dimineata ma cam oboseste 🙂 Apoi, macar pentru o perioada, nu am mai avut “grija” temelor. Dar cel mai mult mi-a placut vacanta pentru ca traficul in Bucuresti a fost muuult, mult mai acceptabil.
Si uite asa ajung la subiectul sensibil pe care voiam sa-l ating: ce putem face ca de la toamna (adica de saptamana aceasta), lucrurile sa se mai schimbe? Sa evitam intr-o anumita masura blocajele (dar si cresterea poluarii) de dimineata, la pranz si seara, adica orele la care intra si ies copiii de la scoala. Aceasta este una dintre problemele Bucurestiului care realmente ma enerveaza … pe tine, nu?
Multi parinti prefera sa aleaga varianta cea mai la indemana si, in teorie, cea mai sigura. Adica fiecare sa-si duca odrasla la scoala, eventual pana in fata portii (as zice chiar pana IN scoala). In aceasta categorie ma includ, cu sinceritate, si pe mine (eu insa doar pana la poarta ma multumesc, hahaha! ). Stiu, vremurile s-au schimbat mult fata de timpul cand eram noi copii. O sa-mi spuneti ceea ce stiu si eu, ca pericolele sunt mult mai multe iar copiii nu se descurca. Dar dati-mi voie.
Copiii nu se descurca pentru ca noi suntem cei care nu-i invatam si nu-i lasam sa se descurce. Noi suntem cei care ii tinem in imediata apropiere, sarind in ajutorul lor de cate ori au o necesitate. Si asta din comoditate si pentru linistea noastra.
In strainatate, si voi mentiona la intamplare (sau nu 🙂 ) Germania, copiii sunt invatati din clasa intai traseul catre scoala. Ce-i drept acolo copiii merg de cele mai multe ori la scoala din cartier, dar asta e alta poveste.
Daca vrem sa evitam, intr-o anumita masura, sa fim parte din aceasta problema stresanta a vietii intr-o capitala, atunci trebuie sa facem fiecare din noi cate ceva.
Sa ramanem deci la exemplele “din teren”, unde copiii merg la scolile pe care parintii le considera “bune” (de inteles de altfel).
Suntem cu totii constienti ca strazile sunt subdimensionate pentru numarul excesiv de automobile. Dar daca vrem sa evitam, intr-o anumita masura, sa fim parte din aceasta problema stresanta a vietii intr-o capitala, atunci trebuie sa facem fiecare din noi cate ceva. Trebuie sa gasim solutii de a contribui intr-un mod pozitiv la buna functionare a comunitatii. Cum?
Pai, uite, noi am decis ca de anul acesta sa-l trimitem la scoala pe baiatul cel mare cu autobuzul. De cateva luni pregatim acest demers, iar el s-a adaptat extrem de bine, ii place chiar foarte mult sa circule cu mijloacele de transport in comun. A invatat care este traseul, cum sa se asigure la traversare si ce are de facut in anumite situatii.
Extrem de simplu: un parinte poate transporta cel putin doi copii.
Pe cel mic il trimitem la scoala cu o mamica, careia ii suntem in drum si care mai duce inca doi copii. Iata asadar ca in loc de patru masini plus un autobuz (care cu sau fara fii-miu tot circula ) am redus numarul lor la doar una!!!
Impreuna cu sotul meu m-am gandit la cateva solutii prin care se poate reduce intr-o anumita masura traficul la orele de varf si pe care noi le-am pus deja de ceva timp in practica.
Iata-le:
Informeaza-te!
Afla care sunt colegii copiilor tai, care locuiesc in apropiere. Stabileste cu acei parinti un program de dus la scoala, facand cu schimbul cate o saptamana.
Invata-i!
Invata-ti copilul sa circule cu mijlocul de transport in comun. Timp de vreo luna va trebui sa-l insotesti si sa-i arati tot ce trebuie sa faca si de ce sa tina cont.
Fii prevazator!
Ca sa nu prinzi aglomeratie, pleca cu 10 minute mai devreme de acasa. Un aforism german spune foarte potrivit: “Lieber der Erste im Verkehr, als der Letzte im Stau!” (Mai bine primul in trafic decat ultimul la coada). Iar copilul va fi foarte fericit ca ajunge devreme la scoala. Nici unui copil nu-i place sa intarzie!!
Fii activ!
Daca stai aproape de scoala, mergeti pe jos. Apoi invata-l sa mearga la scoala singur.
Stiu ca multi veti fi in prima instanta refractari la aceste idei dar nu le desconsiderati si ganditi-va ca acel trafic inseamna nervii tuturor intinsi la maxim de la prima ora, stresul se transmite si copiilor si sa nu uitam de aerul pe care il respiram. Devine tot mai irespirabil si cred ca ne dorim cu totii sa fim sanatosi!
As vrea sa aflu, voi cum organizati transportul copiilor la scoala?
Eu am inceput de doua zile sa merg pe jos la redactie. Se intampla la Timisoara, unde actualmente sunt nu stiu cate Baustellen si tot traficul e dat peste cap. Mi-e foarte bine pe jos, ba chiar ma gandesc sa imi iau o trotineta. Parca vin mai relaxata acasa. In trafic imi faceam doar nervi.