Now Reading
Cu copiii: vizită la Peștera Valea Cetății, Râșnov

Cu copiii: vizită la Peștera Valea Cetății, Râșnov

O nouă zi frumoasă de toamnă și o nouă plimbare la munte cu familia, destinatie: Peștera Valea Cetății, Râșnov, o peșteră mică, accesibilă și destul de ușor de ajuns la ea o face perfectă pentru a fi vizitată de copii. Nu am mai fost de ceva vreme la plimbare, ce-i drept, vremurile acestea pandemice ne țin mai mult captivi, dar când reușim să evadăm, încercăm să cuprindem cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt, lucru pe care vă sfătuim să-l faceți și voi. 

Sunt tot timpul în căutare de lucruri frumoase de vizitat și natura mă fascinează dintotdeauna, sper să transmit asta și copiilor mei. Cei mici abia așteptau să meargă (pentru a nu știu câta oară) la Dino Parc, care se află foarte aproape de această peșteră, însă am făcut în așa fel încât să mergem înainte la peșteră, fiind convinsă că după Dino Parc vor fi epuizați și nu vor mai avea chef de nimic.

Peștera are parcare la șosea și se ajunge cam în 15 minute de mers cu mașina din Poiana Brașov și se află la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov și este situată la 825 m altitudine. Nu se poate ajunge cu mașina personală până sus la peșteră, deși am văzut că ar fi un drum care permite accesul mașinilor până puțin mai sus. De asemenea, am văzut că exista la un moment dat o mașină specială care urca turiștii până la peșteră, dar nu mai există din păcate acest serviciu pentru turiști. Se urcă doar pe jos.

Drumul până la Peștera Valea Cetății este destul de obositor, mai ales pentru cei fără antrenament sau cu copii mici. Este destul de mare înclinația dar vestea bună este că NU este un drum lung, în aproximativ 20 minute am ajuns. Spun 20 minute cu tot cu micile opriri, cu tras copiii ca un trenuleț, cu distrasul atenției de la drum pentru a studia un gândăcel, o plantă, totul pentru a avea timp să-și încarce bateriile și a porni din nou la drum. Dacă fiul nostru cel comod de 6 ani a putut urca acest traseu, e clar că poate orice copil!

Există și un magazin în pădure cu sucuri, magneți de frigider și câteva jucării. De asemenea, doamna de acolo vinde și șerbet din fructe de pădure produs manual de dânsa. Este un amestec de fructe și zahăr. Produsul este aromat plăcut, copiilor le-a plăcut, eu nu sunt genul produselor atât de dulci.

Puteți merge pe drumul cu pietre, sau puteți opta pentru drumul imediat de lângă, cu scări de lemn. Noi am mers pe drumul principal, cel pietruit. Vestea bună este că peisajul este superb până acolo! Eu m-am bucurat de imaginea soarelui care apărea printre imenșii arbori, de rădăcinile deosebite ale unora dintre ei, de plante, de flori, insecte, de sunetul păsărilor…

 

Peștera se află pe partea stângă a drumului, unde se vede o mică căsuță de bilete și o tiroliană nefuncționabilă din cauza pandemiei din păcate. Copiii și-ar fi dorit tare mult să facă o plimbare pe sus cu tiroliana, dar asta este, cu altă ocazie.

Tarifele pentru vizitare: adulți 15 lei, adulți minim 20 persoane – 12 lei, copii 10 lei, copii grup minim 20 persoane – 7 lei. Programul de vizită pe perioada de vară este luni – duminică de la ora 10:00-20:00, iar pe perioada de iarna de la 10:00-18:00. Accesul în peșteră se face doar cu măști de protecție iar dacă nu aveți, puteți cumpăra de acolo cu 4 lei/buc. Intrarea se face în grupuri, la intervale de 30 minute, începând cu oră fixă, deci la fix, apoi la și 30 minute și tot așa și numai însoțiți de ghid. Noi am avut de așteptat 15 minute, dar a fost perfect pentru a ne trage puțin sufletul de pe drum. Este voie să faci fotografii în interior fără taxă suplimentară.

Foarte important de știut este că temperatura în peșteră este de 12 grade Celsius, așa că aveți grijă cu ce vă îmbrăcați. 

Traseul prin peșteră se face cu ghid, cu o doamnă ghid am fost noi mai exact care își așteaptă vizitatorii în interior. Traseul durează aproximativ 15-20 minute. Doamna ghid ne aștepta proaspăt parfumată și purta o pălărie frumoasă. Nu am întrebat-o de ce poartă pălăria în peșteră dar tare sunt curioasă. :-))) Mi-a plăcut că a fost foarte prietenoasă și atentă la toți cei din jur, răspunde cu drag la toate întrebările și are simțul umorului. Ne-a oferit informații interesante și a transformat încăperea într-o poveste. Totul se schimbă când ai o poveste și un povestitor, nu-i așa?

Peștera a fost descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumulate și a intrării foarte înguste – a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata). Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m. De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) a fost parțial amenajată introdusă în circuitul turistic. Peștera dispune de locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat în interiorul peșterii.

În interior se țin și concerte dacă se adună suficiente persoane doritoare, dna Ghid ne-a povestit că acustica peșterii este extraordinară pentru muzică. Tarifele pentru concert sunt separate, adulți 80 lei, copii 40 lei. Noi nu am avut ocazia să asistăm la concert însă mi-aș fi dorit.

See Also

Știți care mi s-a părut cel mai tare moment din peșteră? La un moment dat dna Ghid a oprit toate luminile. Se auzea doar sunetul apei care picura din tavan. Întunericul a fost total, nu cred că am văzut vreodată un întuneric atât de negru! 🙂 Senzația mi s-a părut fantastică, picăturile care cădeau parcă se auzeau mai tare când s-a oprit lumina. Doar liniște și picături de apă! Mi s-a făcut pielea de găină în peșteră în acele momente, a fost un moment deosebit!

Peștera este destul de mică, cea mai mică peșteră pe care am vizitat-o până acum (am mai vizitat Peștera Ialomiței și Peștera Muierii). În interior, peisajul este unul specific peșterilor, adică cu stalactite, stalagmite și coloane atunci când acestea s-au unit. Un lucru deosebit este un cal sculptat în peșteră, îl regăsiți în fotografiile de mai jos. Lilieci nu am văzut, dna Ghid ne povestea că stau ascunși, dar sunt.

Faptul că este o peșteră mică, accesibilă și destul de ușor de ajuns la ea o face perfectă pentru a fi vizitată de copii. Celor mici le-a plăcut și mă bucur că au văzut acestă minune a naturii. Este o experiență deosebită pe care aș repeta-o cu drag alături de familie, iar peisajul din împrejurimi este cu adevărat wow, a meritat fiecare pas!!

Nu ratați să faceți o vizită acestei minuni a naturii, Peștera Valea Cetății din Râșnov. Deși drumul poate părea dificil mai ales dacă aveți copii foarte mici, nu trebuie să ratăm nicio ocazie de a vizita locuri noi, întotdeauna rămânem cu amintiri memorabile iar țara noastră este cu adevărat superbă.

Mai multe informații despre peșteră găsiți aici.

Pentru alte idei de a petrece un weekend activ cu copiii aici.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top