Now Reading
Cum îți poți sprijini o prietenă care trece printr-un avort

Cum îți poți sprijini o prietenă care trece printr-un avort

Avorturile au fost dintotdeauna un subiect tabu în România, ba chiar în perioada comunismului, când erau interzise, au dus la moartea multor femei nevoite să le facă în locuri obscure, fără o echipa medicală specializată, și în condiții absolut mizerabile.

Însă istoria se uită foarte repede.

Zilele acestea problema avortului a izbucnit din nou, ce-i drept nu la noi în țară, generând polemici interminabile, la nivel internațional după ce senatul statului Alabama (sud-est), controlat de republicani, a adoptat marţi un proiect de lege cu privire la avort care este cel mai sever din SUA, prevăzând, între altele, ca medicii care practică întreruperi voluntare de sarcină să fie trimişi după gratii, relatează AFP şi Reuters. 

Această lege nu prevede excepţii în caz de viol sau incest, ci doar în situaţia în care viaţa mamei este pusă în pericol sau este depistată o „anomalie letală” a fătului.

În orice altă situaţie, medicii care practică avorturi vor fi pasibili de pedepse cu închisoarea între 10 şi 99 de ani.

Părerea mea despre acest subiect mi-am exprimat-o deja într-un articol pe care îl găsești mai jos. Pe scurt, nu consider că o astfel de decizie trebuie impusă prin lege, fiecare femeie fiind responsabilă de decizia pe care dorește să o ia. Astăzi mesajul meu va fi unul practic, care să vină în ajutorul celor care au o apropiată care trece printr-un avort.

Decizia unui avort nu este niciodată una ușoară, indiferent de motivele din spatele ei (pentru că da, uneori, avortul este recomandat chiar de doctori atunci când există anumite complicații medicale), mai ales într-o țara în care există multe persoane care cred că au dreptul să intervină în viața altcuiva și să ia decizii pentru corpul altora.

O dezbatere controversata: despre avort si educatia sexuala

Avortul este un proces emoțional extrem de dur și dificil, așa că, dacă ai ai o soră, o prietenă sau o cunoștință care trece printr-o situație de genul acesta, încearcă să îi oferi tot sprijinul tău, pentru că are, într-adevăr, o mare, mare nevoie de el.

Cum o poți ajuta? Haideți să aflăm.

Ajut-o să găsească informații corecte și relevante.

Pentru că este un subiect atât de delicat, e o adevărată provocare să găsești materiale și opinii care nu stigmatizează sau jignesc. În plus, nici datele medicale nu sunt tocmai la îndemână oricui.

Dacă te apuci acum să cauți despre avort pe Google, te vei trezi în mijlocul unui război între tabăra pro și tabăra contra (cel contra este absolut sinistru) și sunt destul de puține șanse să găsești niște informații obiective despre întreaga procedura.

Ajută-ți amica să identifice acele surse de informare nepărtinitoare, ce abordează punctual chestiunea avortului.

De asemenea, părerea unui medic nu trebuie exclusă. Da, e adevărat că există și medici care condamnă avortul și uită că rolul lor este să își ajute cât de bine pot pacientul, dar e bine să căutați un medic onest și deschis, care vă va expune obiectiv tot ce implică un astfel de proces (inclusiv potențialele complicații și consecințe în raport cu starea de sănătatea, desigur).

Oferă-i tot sprijinul tău.

Când aud de avort, mulți se grăbesc să spună tot felul de termeni și expresii ce sensibilizează și accentuează sentimentul de vinovăție al celei care a luat decizia de a avorta („bietul bebelus”, „suflet nevinovat”).

Așadar, atenție mare la proprietatea termenilor folosiți!

„Fetus” este un termen mult mai potrivit și chiar corect din punct de vedere medical. Sunt atâtea cuvinte ce pot fi înțelese greșit, încât trebuie să ai grijă să nu fie percepute drept ceva jignitor.

Și, cel mai important, nu îți da cu presupusul. Nu presupune că va proceda într-un anumit fel, pentru că deja este supusă la o mulțime de presiuni care o fac să se gândească și să se răzgândească de 100 de ori.

Ascultă-ți prietena, ascultă ce spune și cum se exprimă ea în privința sarcinii sau a potențialului avort, oferindu-i în același timp spațiu de respiro. Spune-i că, orice decizie va lua, prin orice supărări sau temeri va trece, tu vei fi alături de ea și vei face tot posibilul să îi fie bine.

Incurajeaz-o să ia cea mai bună decizie pentru ea.

Nu pentru tine. Nu pentru părinți. Nu pentru societate.

Oricare va fi decizia ei, ea va fi singura persoană care va trebui să se confrunte cu efectele acesteia. Oamenii comentează, își dau cu părerea și vorbesc adesea ca și când ar avea vreo legătură cu o anumită persoană, dar, de fapt, nu au.

Într-un final, fiecare dintre noi trebuie să se descurce pe cont propriu cu deciziile pe care le ia.

Iar păstrarea sau întreruperea unei sarcini este o chestiune atât de intimă și de sensibilă, încât este absolut șocant faptul că unii indivizi își permit să își dea cu părerea despre corpul și viață unei necunoscute.

See Also

Oferă-i ajutor practic.

Sigur, moralul este cel mai afectat în cazul deciziei unui avort, însă nici sprijinul practic nu este de ignorat.

După luarea deciziei, următorul pas este stabilirea unui plan de acțiune.

În primul rând, prietena ta va trebui să găsească un spital și un medic bun în acest caz, așa că o poți ajuta să identifice acele locuri demne de încredere și siguranță.

Apoi, intră în calcul costurile, așa că este de văzut dacă prietena ta le poate suportă sau dacă are nevoie de ajutor financiar.

Avortul este în sine o experiență traumatizantă și cel mai bine ar fi să o însoțești, mai ales dacă iubitul, familia sau oricine altcineva nu îi e aproape, la programare și să te documentezi și tu despre întreaga procedura de dinainte. Chiar și simpla ta prezență acolo va conta enorm.

Ce urmează după avort?

Pentru ea urmează în mod sigur o perioadă extrem de ciudată și dificilă, în care sentimentul de vinovăție ar putea apărea pe neașteptate.

Câteva ședințe de terapie ar fi probabil indicate, chiar și un grup de sprijin (organizat de un ONG) ar ajuta în acest sens.

Din păcate, în țara noastră, avortul este încă un subiect tabu și nu prea există posibilități de consiliere post-avort. Sunt șanse mari ca tu și grupul vostru de amici să fiți singurul sprijin al prietenei voastre, așa că încercați să stați lângă ea, măcar în primele zile, și să îi fiți alături dacă vrea să plângă până la epuizare sau dacă, dimpotrivă, vrea să facă diverse activități pentru a uita de traumă prin care a trecut.

Tu ai avut o prietenă care a trecut prin această situație? I-ai fost aproape?

Foto: pixabay

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top