Now Reading
Cum sa depasesti eficient o cearta de cuplu

Cum sa depasesti eficient o cearta de cuplu

Da, in absolut orice relatie normala intre doi oameni care se iubesc, apar certuri. Soti, parinti, copii, frati, surori, prieteni: toata lumea se cearta din cand in cand si cel mai important lucru este sa stim ca certurile nu sunt un capat de tara. Insa, indiferent ca e o vorba de o banala neintelegere sau un conflict puternic, tensiunile care ii implica pe cei dragi nu sunt niciodata placute. Iar o discutie aprinsa cu partenerul nostru se numara in mod sigur printre lucrurile pe care vrem sa le evitam… pe cat posibil.

Totusi, inevitabil apar si situatii de acest gen, motiv pentru care conteaza enorm felul in care le gestionam, felul in care alegem sa comunicam, pentru a-i transmite celui de langa noi ca ii intelegem punctul de vedere si ca o cearta poate avea un rol constructiv in evolutia relatiei.

Simti ca iti crapa capul de furie? Iesi afara la o plimbare in aer liber! Iti va lipezi mintea!

In primul rand, hai sa vedem cam care ar putea fi motivele pentru care un cuplu se poate certa… aveti o zi intreaga la dispozitie? Nu? 🙂 Ma gandeam eu… dar macar asa cateva motive care imi trec repede prin minte:

  • De ce ai facut cafeau asa? Nu-mi place…
  • Ti-am spus sa iei oua dintr-un anumit loc. Ai luat de altundeva…
  • Iar ti-ai luat pantofi…
  • Ai gresit rezervarea pentru biletele de avion…
  • Am pierdut avionul din cauza ta… (cunosc eu pe cineva, dar nu dau nume, este inalta, blonda iar numele incepe cu S. 🙂 )
  • Ti-ai lasat hainele intinse in living…
  • I-am spus copilului sa ramana acasa… eu i-am spus sa mearga…
  • Ma enervezi din orice… (e valabil desigur doar in cazul femeilor inainte de mestruatie 🙂 )

Evident as mai putea da nenumarate exemple de momente din care pornesc certurile.

Dar, cum putem face ca relatia sa nu aiba de suferit si cum poate deveni un conflict calea cea mai sigura catre impacare? E momentul sa aflam.

Ai tot dreptul sa spui ce ai pe suflet.

De multe ori, evitam sa ne exprimam gandurile si sentimentele pentru ca ne e teama sa dam nastere unui conflict. Insa, in timp, aceasta acumulare de sentimente negative te va face sa explodezi intr-un mod surprinzator, pe neasteptate. Este mult mai bine sa iti spui nemultumirile exact in momentul in care te afecteaza, astfel vei evita un conflict mai mare pe termen lung.

Auzim de la un anumit tip de psihologi ca intr-o cearta este foarte important sa mentinem limbajul intr-un cadru decent, calm, sa-ti spui punctul de vedere, sa ramai la obiect si sa nu aduci acuzatii.

Este firesc sa tipi si sa-ti vina chiar sa mai spui si niste cuvinte de ocara. Dar chiar si asa trebuie sa le mentii intr-un registru care sa nu lase urme in sufletul celui vizat.

Pai, dar ar fi o chestie sa-mi fi zis sotul cand am pierdut zborul de intoarcere pentru ca am stat prea mult in duty free: “Iubita mea, sa stii ca m-ai dezamagit foarte tare. Eu ti-am spus sa te grabesti dar tu nu m-ai ascultat. Acum va trebui sa platim inca o data patru bilete si asta nu este normal.” Cred ca as fi crezut ca a luat-o un pic razna… 🙂 🙂 🙂

In asemenea momente este firesc sa tipi si sa-ti vina chiar sa mai spui si niste cuvinte de ocara. Dar chiar si asa trebuie sa le mentii intr-un registru care sa nu lase urme in sufletul celui vizat.

Asuma-ti un punct de vedere cu diplomatie.

Primul instinct este, aproape intotdeauna, sa reactionam ofensiv si sa aruncam vina in ograda celuilalt si sa reactionam intr-un mod agresiv. Insa incearca sa iti infranezi aceasta pornire, pentru ca nu va face altceva decat sa amplifice conflictul. In schimb, incearca sa ii explici partenerului tau felul in care vezi lucrurile, cum te simti tu dintr-o anumita cauza. In loc sa arunci un “Oricum e numai vina ta!”, alege sa ii explici ce te deranjeaza si de ce nu ai acelasi punct de vedere. In felul acesta, se va contura cadrul perfect pentru o discutie linistita si productiva de ambele parti, lipsita de tensiuni inutile.

Iar daca ai facut-o de oaie, recunoaste! Si cere-ti sincer scuze sau iertare. Dezarmeaza. Stiti vorba aia, greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.

Nu generaliza.

Generalizarile sunt enervante in orice context, dar cu atat mai mult atunci cand vine vorba de relatia ta. Replicile de genul “Asa faci tu mereu!” sau “Niciodata nu ma asculti…” sunt consecinta unor frustrari puternice, a unor nemultumiri pe care le-ai tinut ascunse prea mult timp. Stiu ca vrei sa ii arati cat de suparata esti, dar genul acesta de generalizare nu va face altceva decat sa amplifice conflictul. Evita exagerarile, o discutie calma si echilibrata sporeste sansele voastre de a va face auziti si intelesi.

Nu iti imagina ca stii exact ce simte celalalt.

Atunci cand ai o relatie de lunga durata, e foarte usor sa presupui ca stii clar ce gandeste celalalt. Dar stii cum se spune… nu iti ajunge o viata intreaga sa cunosti in intregime un om. Iar daca incepi sa faci supozitii gresite, vei duce discutia intr-o cu totul alta directie (“Si nici nu ma cunosti!”, ”N-ai inteles nimic din comportamentul meu”). Pune-i intrebari, fa-l sa iti dezvaluie ce este in mintea sa: in felul acesta vei evita orice neintelegere. Iar exemplul trebuie urmat de ambele parti. Taci si asculta!

Nu amplifica o scapare neintentionata.

Sau nu face din tantar armasar. 🙂 Vor fi momente cand el va spune, fara sa isi dea seama, lucruri care pe tine te pot afecta. Si acest lucru este valabil si in cazul tau. Aceste mici scapari nu trebuie sa duca la un conflict care nu va face altceva decat sa rascoleasca amintiri. Daca intr-adevar este ceva peste care nu poti trece, nu te lasa dusa de primul impuls si asteapta un moment propice pentru a-i explica ce si de ce te-a deranjat. Vorbeam mai sus despre diplomatie, mizeaza intotdeauna pe aceasta carte.

See Also

Ofera argumente clare.

Pentru a intelege atat tu, cat si el care este problema din cauza careia ati ajuns in impas, este important sa va expuneti clar si concis motivul (sau motivele) supararii. Renunta la generalizari, mergi pe date concrete. Odata stabilita sursa problemei, va va fi mai usor sa gasiti o rezolvare.

Nu ii aduce pe altii in discutie.

Cand ne simtim neintelesi sau suparati, prima noastra reactie e sa ne indreptam catre altii pentru ajutor. Insa o relatie implica doar doua persoane, asa ca va trebui sa cautati o solutie fara sa implicati si alte persoane. Voi stiti exact ce se intampla, cum ati ajuns in aceasta situatie, iar influentele externe, de multe ori, nu duc la nimic bun. Si inca ceva: evita sa faci comparatii! Evita sa aduci in discutie exemplul altor cupluri. E viata voastra, relatia voastra, iar metodele altora nu vor functiona pentru voi.

Gestioneaza-ti furia.

Chiar si persoanele cu o mare stapanire de sine gasesc dificila comunicarea unor sentimente atunci cand emotiile ating cote maxime. Din acest motiv, este o idee destul de buna sa eviti situatiile in care ai putea spune sau face un lucru pe care ulterior il vei regreta. Este perfect in regula (si, adesea, chiar preferabil) sa te retragi dintr-o discutie care iti testeaza limitele. Mai bine asteptati putin pana va linistiti amandoi si reluati conversatia atunci cand reveniti la sentimente mai bune, intr-un cadru calm.

O idee: nu te poti stapani? Iesi la o plimbare in aer liber. Iti va limpezi gandurile.

Recunoaste-i eforturile partenerului.

In mod sigur si el vrea sa fiti fericiti si incearca sa faca tot posibilul sa va fie bine, sa nu mai treceti prin crize de cuplu. Daca sunteti prinsi in mijlocul unui discutii aprinse, cu siguranta ajuta sa ii recunosti celuilalt efortul de a face relatia sa functioneze. Nu il asalta cu tot felul de critici, mai degraba arata-i faptul ca apreciezi faptul ca e implicat si ca impreuna puteti depasi orice obstacol. Cu siguranta si tie iti place sa fii sustinuta neconditionat, chiar si atunci cand e vorba de o situatie dificila.

Nu mergeti la culcare suparati.

Vechiul sfat este chiar foarte, foarte bun. Oricat de grava ar fi problema dintre voi, in pat nu e loc de conflicte, asa ca ar fi bine sa scapati de gandurile si de sentimentele negative inainte sa mergeti la culcare. In plus, un somn bun va va ajuta sa va linistiti si sa reluati conversatia (daca e cazul) in conditii ceva mai pasnice. Pana la urma, jucati in aceeasi echipa!

Foto: Outnow

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top