Cum să îți compui o ținută rafinată fără să cheltuiești mulți bani. Exemple de ținute.
Dincolo de trenduri, pentru mine este important la modul în care mă îmbrac, să văd în oglindă o ținută rafinată și care să pară mai scumpă decât este în realitate. Știu că de multe ori pare că am ținute foarte costisitoare. Unele piese din garderoba mea chiar ar putea fi considerate așa, doar că am suficient de multă experiență în domeniu încât să știu în ce să investesc și în ce nu. De asemenea, recunosc că sunt zile în care efectiv sunt lipsită de inspirație. Stau în fața dulapului plin și mă întreb cu ce să mă îmbrac. Sau, și mai rău, spun că nu am cu ce să mă îmbrac. Și pot băga mâna-n foc că multe dintre voi pățiți la fel. Poate tocmai pentru că avem atât de multe, ne este greu să alegem.
Totuși, pentru o ținută cu clasă nu este nevoie de un talent ieșit din comun sau de o imaginație debrodantă. Și nici de niște sume fabuloase cheltuite. Ci pur și simplu de câteva reguli pe care să le ai în vedere și să le implementezi. Fără o introducere prea lungă, eu zic să intrăm direct în subiect.
- Chiar și piesele de designer pot fi achiziționate cu grijă la cost … dacă le cumperi la reduceri. Atâta timp cât nu vrei neapărat să achiziționezi perechea de pantofi cea mai căutată a sezonului (care de obicei se vinde instant), nu ar trebui să fie o problemă să găsești haine, pantofi și poșete de calitate la reduceri. În garderoba mea sunt foarte puține articole cumpărate la preț întreg și mă mândresc cu asta. Merită să investiți în pantofi de calitate și în poșete care să nu se demodeze a doua zi.
- Evită să ai în aceeași ținută doar articole de bază (acele basics). Din punctul meu de vedere conceptul basic înglobează articole simple, în culori neutre, de la care să pornești construcția unei ținute. Acesta pot fi: trench, tricouri simple sau în dungi, pantaloni albi/negri/bej/gri, fustă creion, pulover simplu din cașmir, classic stiletto. Toate acestea la un loc arată foarte bine și îngrijit, dar pentru a merge la un nivel superior cu o ținută, trebuie să o completezi cu ceva care s-o scoată din anonimat. O curea, o poșeta, o eșarfă, bijuterii, ochelari de soare, un palton spectaculos … acestea sunt elementele care aduc nota personală, distinctivă.
- Poartă articole de bază din țesături naturale. Îmbrăcămintea clasică, atemporală, realizată din materiale care vor rezista, este ceea ce ar trebui să cauți să adaugi garderobei tale esențiale. Bumbac, lână, in și mătase. Aceste patru țesături de bază vor rezista testului timpului dacă sunt îngrijite corespunzător. Curățate și călcate, articolele realizate din aceste țesături tind să dea un aspect cu clasă de la bun început. Aceste țesături au și variații care îți permit să îți extinzi garderoba. Denimul este un exemplu de țesătură de bumbac care se regăsește pe toate liniile de stil, de la streetstyle la boho până la minimalist. În mod similar, bumbacul tip chino funcționează excelent la pantaloni sau blazere. Apoi cașmirul, un tip de lână care se simte fantastic pe piele și nu se deteriorează cu timpul. Puloverele din cașmir, fie că sunt cardigane, cu decolteu în V sau la baza gâtului, se potrivesc perfect cu blugi din denim, precum și cu pantaloni și fuste.
- Dacă ești în dubiu sau grabă, compune o ținută monocromă din culori neutre și uni. Și niciodată mai mult de trei culori. Modelele și imprimeurile îndrăznețe pot funcționa cu siguranță pentru un aspect sofisticat și elegant, dar necesită atenție, stăpânirea combinațiilor și mai ales o accesorizare bună. Culorile neutre sunt așadar cei mai buni prieteni. Articolele vestimentare uni sunt mult mai ușor de integrat și arată tot timpul ordonat. Neutrele tipice sunt alb/bej/crem, bleumarin, negru și gri. Acum, nu înseamnă că trebuie să porți din cap până în picioare în negru (sau altă culoare neutră). Monocromaticul (dar nuanțe diferite) îți permite să te joci cu o culoare, dar să păstrezi eleganța. Poți adăuga accente mici care să transforme o ținută monocromă din ceva cu potențial plictisitor în ceva atrăgător. O curea subțire din (imitație) piele de aligator vișiniu sau coniac, o eșarfă colorată sau o pereche de pantofi roșii. Tot la acest capitol aș vrea să punctez că deloc nu sunt fan al bluzelor cu fundițe, sclipici, danteluță, mesaje și diverse înscrisuri, așa cum nici branduri la vedere sau sigle nu cred că înnobilează o ținută.
- Întreabă-te tot timpul ”ce vreau să transmit?” Caută în dulap acele articole vestimentare care te reprezintă, îți vin bine și îți evidență calitățile fizice. Atunci când porți haine care nu se așează bine pe corpul tău, se va vedea … rău. Este esențial să îți ajustezi hainele, lungimea pantalonilor, a fustelor, să cambrezi unde este cazul. Micile modificări pot face mari diferențe. Adună lunar sau la început de sezon hainele pe care crezi că este nevoie să le modifici și du-le la croitor. Sau imediat după ce le cumperi, oprește-te și lasă-le la modificat. Altfel vei avea tone de haine dar niciuna care să îți vină bine fix atunci când ai nevoie de ea.
- Echilibrează ceea ce arăți. Dacă porți o fustă scurtă, partea de sus ar trebui să fie mai îmbrăcată. Dacă ai un decolteu adânc, poate ar fi bine să nu pui o fustă cu o crăpătură adâncă pe picior. Lasă loc de mister. Sau ”less is more”. De obicei, o ținută cu clasă nu țipă, ci vorbește cu decență. Jocul cu volumele și proporțiile este un element de bază atunci când vrei să creezi o ținută rafinată.
- Părul, unghiile și machiajul să fie cât mai curate și simple. Nu o să mă opresc din a spune că înainte de hainele care pot compune o ținută rafinată, un păr curat și un pic coafat, fără fixativ, unghiile de lungime mică spre medie în culori neutre, machiajul simplu pe un ten îngrijit sunt secretul unui aspect frumos și potrivit unei persoane care se dorește cu clasă. Orice este strident, nu este clasă sau eleganță ci, în cel mai bun caz, extravaganță bine controlată.
Sigur, acestea sunt câteva direcții, aș îndrăzni să spun aproape fără de greș, către a obține o ținută rafinată. Dar într-un final, personalitatea purtătoarei este cea care înnobilează o apariție. Sau din contră, o coboară.
***