Now Reading
Cum să îți dai seama că ești într-o relație de prietenie autentică

Cum să îți dai seama că ești într-o relație de prietenie autentică

Când eram adolescentă o mare parte din viața mea, în afară de studii sau părinți o reprezenta gașca de prietene. Multe au fost prietenii trecătoare bazate pe chestiile superficiale specifice vârstei, altele au rămas, dar undeva între facultate și găsirea unui job nou s-au pierdut multe dintre legături pentru că viața ne-a pus să alegem diferit și doar câteva, pe care le număr pe degete au rămas tovărășii de încredere. Prietenia pentru un adolescent este o chestie serioasă sau cel puțin așa era pentru mine. Dar indiferent de vârstă loialitatea și sinceritatea stau la bazele unei comunicări frumoase între prieteni deoarece fac relațiile de prietenie dintre oameni stabile și de durată

Cu toate astea, nu toți mi-au fost prieteni și poate, într-un fel sau altul nici eu nu le-am fost lor. Ideea este că în viață pierzi multe prietenii, dar alea care contează rămân. Cea mai bună prietenă a mea îmi este ca o soră, avem multe peripeții împreună și bune și rele, iar astăzi prin relația de cumetrie pe care ne-am dorit-o amândouă,  am format o a doua familie, cea care nu-i de sânge, dar energetic vorbind este la fel, dacă nu chiar, mai importantă.

Nu toți mi-au fost prieteni și poate, într-un fel sau altul nici eu nu le-am fost lor. Ideea este că în viață pierzi multe prietenii, dar alea care contează rămân.

Cu toate astea, prieteniile sunt de multe ori dure, vin să te învețe lecții de aceea, în timp și după ce te lovești de multe măști, realizezi importanța prietenilor în viața ta. Câteodată, un heads up este absolut necesar pentru că steagurile roșii nu trebuie evitate, din contră. De cele mai multe ori, multe persoane țin un cuțit la spate în timp ce te îmbrățișează prietenos, și e cu atât mai dureros cu cât sunt persoane în care ți-ai pus încrederea, ți-ai dezvăluit durerile, vulnerabilitățile, ți-ai spovedit secretele și pentru care ai băga mâna în foc, cum se spune.

Învață să ții ochii deschiși și inima deschisă, acestea două n-au cum să dea greș.

Astfel, care sunt semnele clare că ești într-o relație autentică? Care sunt steagurile VERZI care-ți spun că prietena de lângă tine te iubește sincer și-ți vrea binele?

1. Prieteniile de calitate te fac mai sănătos

Serios, un prieten adevărat te transformă la toate nivelurile: fizic, psihic și mental. Iar treaba asta este susținută de știință pentru că cercetările arată că prieteniile sunt la fel de importante ca alimentația corectă și exercițiile fizice. Din punct de vedere fizic, conexiunea cu cei din jur este legată de scăderea tensiunii arteriale, un indice de masă corporal scăzut și un risc redus de diabet pentru toate grupele de vârstă. Totuși, sunt de părere că acest lucru se aplică numai prieteniilor de calitate, oameni care te inspiră să devii o versiune mai bună în fiecare zi.

Dar care sunt trăsăturile sau semnele că ai lângă tine un prieten adevărat?

  • este bun și plin de compasiune
  • te acceptă așa cum ești
  • cunoaște lucruri intime despre tine, dar nu le folosește împotriva ta, umilindu-te sau defăimându-te în public
  • este sincer cu tine (iar sinceritate s-ar putea să te doară, dar este absolut necesară într-o relație de prietenie autentică)
  • îți respectă limitele
  • te sprijină în momentele dificile
  • se bucură sincer pentru succesele tale și nu este invidios pe tine
  • nu se compară cu tine și nu-și compară realizările cu ale tale
  • este loial și de încredere
  • te încurajează să te autodepășești
  • vrea să creșteți și să vă îmbunătățiți împreună
  • râdeți des și cu poftă, chiar și atunci când lucrurile nu sunt roz
  • îți prețuiește timpul
  • nu te minte și nici nu ocolește realitatea

 

prietenie

Prieteniile toxice fac exact opusul. Sunt istovitoare, bulversante, iar mai devreme sau mai târziu acestea se pot imprima negativ asupra sănătății fizice și psihice. „Suntem suma celor cinci persoane cu care petrecem cel mai mult timp.” Astfel, riscul de depresie, suicid, consumul de droguri și fumatul, pericole reale în societatea de azi, cresc enorm atunci când suntem înconjurați de prieteni marcați de astfel de traume.

Sfatul meu este să acorzi prioritate acelor oameni care au stiluri de viață care promovează sănătatea și de la care te poți inspira și tu. De exemplu, dacă ai o colegă de școală care merge des la yoga și ai vrea să vezi și tu cum este, roag-o să mergi cu ea la clase. De asemenea, poți lega prietenii cu persoane pe care le întâlnești la un atelier de design floral, curs de pilates, pictură sau club de handbal.

Caută să te asociezi cu oameni cu valori frumoase, cu pasiuni, cu hobby-uri de la care să înveți, de la care să te hrănești cu energie bună și da, poate că este mai greu să ieși din zona de confort pentru a ajunge la un workshop de dezvoltare personală, dar crede-mă, cu puțin efort, s-ar putea să te înconjori de oameni cu idei asemănătoare și valori ca ale tale.

2. Prietenii buni te acceptă așa cum ești

Un prieten adevărat te acceptă așa cum ești. La fel ca într-o relație amoroasă, o relație de prietenie se bazează pe acceptarea celuilalt cu bune și cu mai puțin bune. Bineînțeles, asta nu înseamnă că prietenii trebuie să fie de acord mereu. Nu, nu asta susțin! Doar că atunci când încerci să-l schimbi pe cel de lângă tine, această misiunea personală nu are nimic de-a face cu iubirea reală, în cazul nostru prietenia autentică, ci are legătură cu egoismul resimțit de persoana care vrea să-l transforme pe celălalt.

Filmul Mean Girls reprezintă descrierea perfectă a unei găști de fete care nu se acceptă unele pe altele, se transformă în mici bestii pentru a capta atenția fetei populare care la rândul ei, nu le acceptă din egoism și invidie pe ale sale prietene, decât dacă ele se conformează ei întru totul.

Așadar, prietenii adevărați nu caută să te schimbe, le place de tine așa cum ești, doar de aia te-au ales ca prietenă! Plus că, dacă te învărți în jurul ei ca Pământul în jurul Soarelui, undeva există un dezechilibru de energie, ce primești nu este egal cu ce oferi. Înțelegi ce spun?!

3. Prietenii adevărați se bucură din suflet pentru reușitele tale

Când eram mai mică credeam că un prieten adevărat te susține la greu, e alături de tine în durerea ta… și cam atât. Ce privire superficială și lipsită de experiență aveam atunci! Acum, cu trecerea timpului am căpătat niscaiva experiență și am învățat să citesc oamenii mai bine, câteodată mult prea bine, aș zice, astfel că, prietenii care se bucură din suflet pentru reușitele mele sunt aceia pe care îi păstrez în viața mea. Odată ce văd cum se schimbă la față că am reușit ceva (indiferent despre ce este vorba) și-mi zic mai cu jumătate de gură Bravo, bravo, dar nu prea vor să stea pentru a ne bucura împreună, este clar pentru mine că undeva, acolo (poate fără să conștientizeze în totalitate) invidia și-a făcut apariția.

Prietenii care se bucură din suflet pentru reușitele mele sunt aceia pe care îi păstrez în viața mea.

Crede-mă, este muuuult mai ușor să invidiezi, decât să iubești și doar prietenii care se bucură sincer (și simți asta) aceia sunt reali și adevărați.

Iubirea nu invidiază, nu este în concurență, iubirea te sprijină, te înalță, te ambiționează într-un mod blând să fii mai bun azi decât ai fost ieri. De aceea, consider că o relație de prietenie veritabilă te strânge în brațe, te ajută și te felicită sincer pentru realizările pe care le ai!

4. Prietenii adevărați își fac timp să petreacă TIMP cu tine

Când ești adolescent sau la facultate lucrurile stau mai ușor, prietenii își fac timp mai des să se întâlnească la o cafea, la un brunch duminica, la o petrecere în club sau la sala de fitness.

Mult mai mature, cu familii și copii este într-adevăr mult mai greu să te vezi azi cu fetele. Te înțeleg și da, este absolut  normal să fie așa deoarece, nimic nu-i mai important în viață decât copiii și familia.

See Also

Cu toate astea, „dă-i Cezarului ce-i al Cezarului”, și tu ca femeie și mamă ai nevoie să socializezi și să respiri același aer cu femei ca tine, ai nevoie să preiei din energia lor bună pentru ca tu să fii un om mai bun pentru tine, pentru copil și pentru soț. Cu toate astea, un semn clar că ești într-o relație de prietenie autentică este acela când indiferent de agendele încărcate prietena cea mai bună își face timp să te vadă. Nu e musai să vă întâlniți în oraș, dar este suficient să te întrebe: „Ce faci?‟ pe Whatsapp sau să te sune pentru a vorbi cinci-zece minute la pauza de cafea de la birou.

5. Un prieten adevărat îți va spune adevărul, cu riscul de a te supăra

În societatea actuală, când aproape oricine este „trigăruit” ușor, să spui adevărul este un act de curaj. Și nu mă refer la adevărul meu, adevărul tău pentru că ideea aceasta s-a denaturat groaznic la ora actuală. Mă refer la ADEVĂR care nu poate avea mii de nuanțe și înțelesuri. De aceea, dacă o prietenă greșește cu ceva, spune-i fără ocolișuri că face o alegere greșită. De exemplu, atunci când dragostea este oarbă și de multe ori, din diverse motive refuzăm să vedem the red flags, dacă tu vezi că iubitul nou al prietenei tale nu se comportă tocmai ok cu ea, spune-i în față și arată-i cu argumente (care pentru un îndrăgostit nu funcționează mereu) de ce trebuie să aibă grijă la partener. S-ar putea să se supere, s-ar putea să nu mai vorbească cu tine, dar tu ai conștiința împăcată.

Reține, un prieten adevărat te supără cu adevărul, nu te menajează pentru că își dă seama că durerea ta mai târziu, s-ar putea să fie mult mai intensă decât adevărul rostit acum! Așadar, dacă ai o prietenă așa, ține-o cât mai aproape, deoarece merită toată încrederea ta!

6. Un prieten adevărat te încurajează să-ți atingi obiectivele, țelurile, visurile

Cât de important este să ai alături un prieten care te motivează să îți duci la îndeplinire țelurile! Atât de important, aproape la fel de important ca aerul pe care îl respiri și nu zic aiurea treaba asta pentru că oamenii mici pe care îi ținem aproape ne trag înapoi; oamenii mari pe care îi avem în gașca de prieteni ne ajută să evoluăm. Indiferent că asta înseamnă să renunțăm la obiceiurile nesănătoase, să practicăm meseria la care visăm sau să cultivăm un spațiu creativ și inspirațional în jurul nostru, prietenii ne vor oferi motivația de a duce la îndeplinirea lucrurilor acestea.

Fie că te încurajează să renunți la un obicei nesănătos, să nu renunți la facultate sau să pornești în căutarea apartamentului pe care ți-l dorești atât de mult, prieteniile autentice vor fi mereu un sprijin și nu o frână în calea lucrurilor pe care le visăm.

O relație de prietenia este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care Dumnezeu le-a dăruit omului. Nu suntem născuți pentru a fi singuri, ci în conexiune cu cei din jur. Pune preț pe omul bun de lângă tine, recunoaște-i meritele și fi-i alături la mai puțin bine și la mult bine.

Sursă foto: Unsplash.com

Surse articol:

https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1511085112

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top