Now Reading
Recomandări yoga pentru începători

Recomandări yoga pentru începători

Ai auzit de #30daysofyogachallenge? Dacă ești destul de prezentă pe Instagram, cu siguranță ai observat destule figuri cunoscute din industria de social că promovează acest trend. Bine fac, deoarece cred că este unul dintre trendurile pozitive din ultimii ani în materie de mișcare. Sau cel puțin așa mi se pare mie. Nu mai discut despre cât de mult ne-a afectat pandemia activitatea zilnică și din păcate, majoritatea am resimțit dureros repaosul acesta muuult prea lung. Iar corpul este primul care „țipă” când ceva nu-i convine.

În ultimii 30 de ani, yoga a devenit din ce în ce mai populară. Această practică reprezintă împletirea perfectă a fizicului cu mentalul, una dintre cele mai bune activități de relaxare și destresare.

Așadar:

Ce este yoga

În sanscrită yoga înseamnă „uniune”. La un nivel profund spiritual, yoga îți dezvăluie propriul sine, esența din care ești făcută. O definiție exactă nu există și nici nu cred că ar fi necesară, având în vedere că există peste 100 de forme cu ritmuri și niveluri diferite. Cred totuși că odată ce începi să o practici, o vei înțelege într-un mod autentic și personal, asta pentru că îți disciplinează mintea și te face mai receptivă, te aduce mai cu picioarele pe pământ.

Mie mi se pare yoga o practică ideală pentru calmarea minții, mai ales în momentele în care nu înțeleg nimic din ce se întâmplă în jurul meu și haosul îmi bate la ușă.

Beneficii

Recomand yoga oricărei persoane sedentare care nu a mai făcut sport de mult. Mai ales dacă nu-ți place să tragi de fiare, yoga reprezintă un început bun pentru a face mișcare. Propune-ți ca înainte de fiecare oră de yoga, să îți închizi telefonul și să încerci să te rupi de toate grijile cotidiene. Și respiră. Îți promit că rezultatele nu se vor lăsa mult timp așteptate. Ce beneficii oferă  yoga pentru începători? Iată:

Disciplină 

De multe ori ți-ai propus să îți planifici momentele din timpul zilei. Știi că sari peste masa de prânz pentru a mai rezolva din taskuri, ești conștientă că „chiulești” la sport și nu citești atât cât ți-ai dori: acestea sunt unele dintre semnele care îți spun că nu trăiești foarte ordonat, iar stresul îți este deja un tovarăș loial. Yoga te disciplinează, fiind un foarte bun trigger pentru a-ți obișnui mintea cu altfel de rutine, mai bune, mai sănătoase și mult mai responsabile.

Crește nivelul de vitalitate

De pe acum îți spun că asanele nu sunt floare la ureche. Îți va trebui ceva timp să te obisnuiesti cu ele. Hatha Yoga, de exemplu, este eficientă pentru energizare și recomandată persoanelor care au nevoie de revitalizare, de destresare și tuturor celor care vor să lase sedentarismul în urma lor. Multe posturi de Hatha Yoga stimulează eliminarea toxinelor din corp. Prin optimizarea respirației, capacitatea plămânilor va crește. De altfel, yoga întărește sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos și circulator.

Crește creativitatea

Repet, fiecare persoană experimentează yoga în mod diferit deoarece, fiecare este unic din punct de vedere fizic și mental. Poate că ești deja avansată și reușești să stai în poziții complicate, dar nu izbutești încă să-ți aliniezi mintea cu sufletul și corpul. Sau poate că ești la primele lecții și simți deja cum începi să te conectezi la sinele tău interior. Oricum ar fi, trebuie să înțelegi că yoga nu este despre performanță, ci despre cunoașterea de sine. Procesul de învățare este unic și necesită creativitate pentru a te privi în interior, pentru a-ți (re)cunoaște trăirile, emoțiile și gândurile ascunse.

Îmbunătățește postura

Cine lucrează la un birou știe că spatele are de suferit. Studiile au arătat că exercițiile de yoga ajută la îmbunătățirea posturii. Mai mult chiar, persoanele care nu au probleme cu spatele și adoptă o postură corectă sunt mai puțin predispuse la anxietate și depresie, fiind mult mai încrezătoare și energice.

See Also

Contribuie la scăderea în greutate și la întreținere

Oamenii care practică yoga obișnuiesc să mănânce cu atenție și sunt mult mai conectați la corpul lor. Aceștia pot fi mai sensibili la sentimentul de sațietate pe care trupul îl transmite. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care practicau yoga cel puțin 30 de minute o dată pe săptămână, timp de cel puțin patru ani, au luat mai puțin în greutate în timpul vârstei mijlocii. Oamenii supraponderali au slăbit. În general, cei care practicau yoga aveau indici de masă corporală mai mici, în comparație cu cei care nu o practicau. Iar asta are legătură cu alimentația conștientă.

Mănânci conștient

Și pentru că tot vorbeam despre alimentația conștientă sau mindful eating, trebuie să amintesc că yoga crește nivelul de responsabilizare în orice domeniu al vieții… aproape fără să-ți dai seama. Cercetătorii descriu mindful eating ca perceperea lipsită de judecată a senzațiilor fizice și emoționale asociate cu alimentația. Practicarea yoga te ajută să fii mai conștientă de ce simte trupul, astfel că la un moment dat, vei știi exact cât să mănânci și să te oprești când sațietatea își face apariția. 

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te apuca de yoga

  • trupul stochează energie emoțională, astfel că tensiunea emoțională este ușor stocată în corpul fizic, în special în jurul șoldurilor și al umerilor. Pot să fie perturbatoare clipele când vei începe să-ți deschizi și să-ți eliberezi aceste zone. După un astfel de antrenament, s-ar putea să te simți furioasă, neliniștită sau melancolică. Reține: nu-i nimic rău în asta! Din contră, lasă aceste sentimente să se manifeste, nu le suprima, observă-le și lasă-le să plece. În acest mod vei crea spațiu suficient pentru a le înlocui cu lumină și iubire.
  • nu te compara cu alții deoarece, cu toții suntem atrași de yoga dintr-un motiv anume. Când exersezi asanele ești tu, pe salteaua ta, cu mintea, corpul și gândurile tale. Atât! Nu îți aduce niciun beneficiu să te compari cu ceilalți din încăpere și să te demotivezi, doar pentru că fata de lângă tine face mult mai bine poziția puiului de porumbel. Ascultă-ți instructorul, ai grijă la postura, respiră corect și bucură-te de tine.
  • respirația contează enorm în yoga de fapt, este cel mai important aspect. Dacă încerci să execuți o asană, dar nu ai grijă la respirație, exercițiul este pierdut deja. Mai bine ia o pauză scurtă, controlează-ți respirația și ia-o de la capăt, mereu conștientă că trebuie să înveți să respiri înainte de a-ți domina corpul.
  • posturile pentru spate pot să ți se pară ciudate la început deoarece, în viața de zi cu zi ne aplecăm în față, fie că mergem, fie că mâncăm sau conducem mașina, ori ne uităm la televizor. De altfel, când te ghemuiești, spațiul inimii este protejat energetic, astfel, când te apleci spre spate te simți într-un fel vulnerabilă și expusă. S-ar putea să manifești destulă rezistență la asanele pentru spate, cel puțin la început dar crede-mă, practicate cu regularitate sunt cea mai bună modalitate de a-ți deschide inima.
  • yoga este 1% teorie și 99% practică, dar cred că te așteptai deja la asta. Pattabhi Jois spunea că yoga trebuie practicată zilnic, așa că fă-i loc în viața ta ca pe o activitate de rutină. Cum trăim într-o lume destul de agitată, nu mă aștept să faci zilnic yoga, dar încearcă să-ți faci un planning, măcar de trei ori pe săptămână, jumătate de oră să nu lipsești de la curs.
  • nu uita de Savasana care este poziția de final a fiecărei ședințe de yoga. Ce este mai bun, este mereu lăsat la urmă, asta pentru că Savasana îți permite să te reconectezi la sinele interior. În acest moment, eliberezi tot controlul respirației, minții și corpului și rămâi măcar cinci minute în această poziție sacră. Voi enumera câteva dintre efecte: relaxează corpul, îmbunătățește atenția, combate problemele de somn și depresia, stimulează circulația sângelui și liniștește mintea.

„Ascultă liniștea. Are atât de multe de spus”…spunea Rumi. Ți-am făcut poftă de yoga? Bun, atunci hai acum, search în YouTube ”yoga practice for beginners”(yoga pentru începători). 🙂

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top