Cum să te îmbraci la un concert de muzică clasică

A început Festivalul George Enescu. Un eveniment pe care îl consider un mare bine pentru țara noastră, pentru cultura și educația noastră. Un eveniment care o dată la doi ani ne mai scoate din manelizarea care ne-a cuprins în aproape toate mediile pe care le accesăm. Dar cum să te îmbraci la un concert de muzică clasică?
Nu întâmplător am ales să scriu despre acest lucru. Aseară m-am uitat la televizor la imaginile transmise de la deschiderea festivalului. Prima seară a debutat la Sala Palatului, cu aproape full house din ceea ce am putut remarca. Asta înseamnă undeva la aproximativ 4000 de locuri. Un interes pentru cultură așadar crescut din partea unui segment (nu neapărat mic) de populație. Ceea ce însă am mai remarcat a fost stridența și nepotrivirea vestimentară a celor prezenți. De la rochii lungi de seară, cu paiete, modele încărcate sau culorii care mi-au străpezit dinții, până la jeanși, sandale ca de plajă și tricouri cu mânecă scurtă cu mesaje motivaționale.
Am ținut să remarc acest aspect într -un scut text postat pe stories în urma căruia am primit întrebarea: dar tu cum zici că ar trebui să se îmbrace oamenii la așa ceva?
Când vine vorba de concerte clasice, s-ar putea să vă gândiți la femei îmbrăcate scump, în rochii de seară elegante și la bărbați în smoking. Asta este mai degrabă o scenă de film din ale timpuri. Nu la așa ceva mă gândesc, stați fără grijă. 🙂
Cu excepția cazului în care participi la evenimente de gală, astfel de ținute sun exagerate, excesive pentru o seară la Sala Palatului sau un concert la Ateneul Român. Totuși, când te gândești la cum să te îmbraci la u concert de muzică clasică, aș spune că este important să luăm în calcul mediul, artiștii, locația, formalitatea evenimentului. Ori muzicienii clasici sunt formați într-un mod clasic, ceea ce înseamnă că au depus ani de zile să studieze nu doar practica, ci și teoria (și istoria) care le înconjoară meșteșugurile. Prezența lor pe scenă este una sobră și elegantă.
Nu sunt stilist deci sugestiile mele vin din zona estetică pe care o apreciez eu. Dar există anumite chestiuni care consider că pot fi luate drept regulă.
O să vă las în continuare imagini cu ținute de inspirație pentru cum să te îmbraci la un concert de muzică clasică alături de scurte idei de avut în vedere.
- Pornește de la ideea unei ținute simple. O bluză și o fustă midi sau pantaloni, o rochie lejeră sau chiar o pereche de jeans asortați cu o bluză fină, elegantă și o pereche de încălțăminte fină, cu toc mic sau mediu. Ar fi indicat ca jeanșii să nu fie rupți, decolorați sau mai știu eu cu ce decorațiuni ”creative”.
- Dacă nu vrei să arăți „prea multă piele”, te poți ajuta de un cardigan fin sau o eșarfă care să-ți acopere brațele și umerii.
- Alege ținuta în funcție de momentul concertului. Pentru un spectacol de după-amiază, poți alege un business casual, iar seara poți opta pentru un stil elegant pentru evenimente de seară, cum ar fi o rochie de cocktail și tocuri.
- Evită paietele, lucrurile încărcate cu cristale sau sclipici și optează mai degrabă pentru ținute monocrome sau din două culori. Alb, negru, alb/negru, culori neutre sau mai potolite sunt tot timpul variante elegante. Îți plac culorile și le porți tot timpul? Super! Dar mergi pe o variantă de ținută simplă într-o singură culoare.
- Nu uita de clasicele cămașă albă, pantaloni/fustă neagră/albă – accesorizate cu niște cercei statement, o brățară lată aurie, o curea cu cataramă aurie, o poșetă colorată sau sclipitoare, o pereche de pantofi mai vizibili, poate fi o variantă pe care aproape toată lumea o poate compune cu ușurință.
- Te rog, nu merge cu ”papornița” la concert. Știu, noi femeile avem tendința ca pe parcursul zilei să purtăm genți voluminoase în care să băgăm un întreg univers. Pune în acel univers și o poșetă mai mică, în care să aibă loc telefonul, cheile și portofelul, iar geanta mare las-o la garderobă.
Acestea ar fi sugestiile mele pentru cum să te îmbraci la un concert de muzică clasică. Nu este vorba despre cât de scumpă este ținuta. Și nici despre mult know how sau preocupare pentru haine. Vestimentația pe care o alegi are legătură cu respectul pentru mediul în care te duci, pentru actual artistic și despre educația pe care o ai. Mai simplu este tot timpul mai bine! 🙂
***