Now Reading
Cum se fac lumânări parfumate. Ghid pentru începători.

Cum se fac lumânări parfumate. Ghid pentru începători.

Dacă este ceva ce mă face să mă simt bine la mine acasă, în afară de ordine și disciplină (da, da – altfel nu pot funcționa), asta este un miros îmbietor. Dacă s-ar putea să am în casă în permanență mirosul dintr-o parfumerie, aș fi în extaz. Așa că sunt permanent în căutarea unor arome care să-mi meargă la suflet. Dar, fie ele lumânări parfumate, bețișoare, uleiuri esențiale, de o importanță majoră este calitatea lor. Mai precis să fie din ingrediente naturale.

Mirosul joacă un rol esențial în viața noastră de zi cu zi, rol de care nu suntem tot timpul conștienți. Ai remarcat că sunt anumite magazine în care parcă nu te poți abține până nu cumperi ceva? Se prea poate ca această stare să îți fie indusă de un miros gândit fix pentru asta. Tot așa, este cunoscut faptul că în marile parcuri de distracție din America, în fast-food-uri, se utilizează sprayuri intense cu arome de mâncare care îți vor deschide instantaneu apetitul pentru de toate.

Dar să revenim la mirosurile frumoase, pe care le avem în jurul nostru, acasă. Mirosul este un simț în strânsă legătură cu memorie. Este chiar mai de impact decât văzul. Mirosul are și o mare influență asupra emoțiilor pe care le experimentăm. Uneori, o simplă boare ne poate aduce aminte de copilărie, de un loc sau de un om. Iar eu vreau ca atunci când trec pragul ușii și respir ușurată că mi s-a închieiat o nouă zi agitată, să mă liniștesc și să îmi recunosc casa după miros.

Recent, am avut ocazia să fac câțiva mici pași în lumea fascinantă a lumânărilor parfumate. Și nu oricum, ci ghidată de un maestru al parfumurilor artizanale, celebrul ”nas”, Paolo Terenzi. Acesta a învățat arta de a face lumânări de la bunicul său, dar a contribut la aceasta cu o inovație proprie: lumânările lui parfumate au revoluționat industria prin înlocuirea fitilului tradițional cu lemn de santal. Prin urmare aceste lumânări au și un sunet aparte, blând, liniștitor – cel al flăcărilor trosnind în șemineu. A fost ideea lui Paolo, care timp de 2 ani a lucrat împreună cu Tiziana, sora lui, să dea lumânărilor și o „voce”, pe lângă mirosul fabulos.

Desigur, este complicat să producem noi acasă astfel de lumânări. Lemn de santal încă nu am găsit… 🙂 Dar putem face unele mai simple, care să ne aducă pe lângă bucuria aromei preferate și entuziasmul de a face ceva cu propriile mâni.

Așadar, iată cum se fac lumânări parfumate.

Ai nevoie de :

  • fulgi de ceară vrac din soia/parafină (se pot utiliza și resturile topite de la lumânări utilizate)
  • fitil pentru lumânări din ceară naturală cu suport metalic
  • recipiente din sticlă pentru lumânări
  • uleuri esențiale
  • recipient de sticlă pentru topit ceara
  • crăticioară
  • bețe chinezești
  • scotch
  • foarfecă

Găsești online cam tot ce-ți trebuie.

See Also

Metoda de lucru:

  1. Poziționează perfect central fitilul în recipientul de sticlă în care urmează să torni ceara. Poți folosi un lipici special pentru metal și sticlă.
  2. Răsucește capătul fitilului pe un bețișor chinezesc (sau creion) sau prinde-l între două bețe pe care le strângi bine la capăt cu elastice sau cu scotch. Este foarte important ca fitilul să stea cât de drept se poate.
  3. Măsoară cantitatea de fulgi pe care o vei utiliza. Proporția de care să ții cont este 2x volumul unui recipient.
  4. Topește ceara astfel: umple pe jumătate cu apă cratița în care vei așeză recipientul de sticlă cu fulgi. Topește ceara în acest mod, amestecând din când în când cu o lingură metalică. 
  5. Adaugă aroma preferată după ce ceara s-a topit complet. Dă-o la o parte și utilizează 10 picături în medie (la 450gr). Poți combina diverse uleiuri esențiale în funcție de preferințele tale.
  6. Toarnă ceara cu atenție. Asigură-te că recipientul în care vei face lumânarea este curat și uscat. Amplasează-l pe o suprafață perfect dreaptă, de unde nu-l vei mai mișca câteva ore (3 -4), până când ceara nu se întărește complet. Toarnă lent. Lasă să se răcească la temperatura camerei. Apoi taie fitilul cam de 1 cm.

Pare simplu, nu-i așa? Este. Dar stai tot timpul și supraveghează ceara. Fii atentă la fiecare pas și…

… și gata! Ai în casă un miros minunat. Și natural. Iar lumina lumânărilor este atât de plăcută și liniștitoare încât este chiar păcat ca măcar din când în când să nu ne lăsăm pradă atmosferei magice pe care acestea o generează. Adaugă în filmul ăsta și un pahar de vin. Enjoy! 🙂

***

View Comments (3)
  • Bună! Foarte interesant. Dacă nu aveți timp să vă faceți propriile lumânări parfumate, le pot face eu pentru voi! Lumânările făcute de mine le găsiți pe http://www.flairscent.ro . Sunt lumânări din ceară naturală din soia care parfumează intens ❤️❤️❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top