Now Reading
De ce e indicat să mergi la psiholog? Uite 7 motive!

De ce e indicat să mergi la psiholog? Uite 7 motive!

În media se vorbește din ce în ce mai des și mai deschis despre cât de util și benefic este să mergi la psiholog. Din fericire, nu mai este un subiect tabu. Era și timpul. Cu toate astea, mi se pare că există, totuși, o reticență destul de mare vizavi de terapie. La ce mă refer? Cred că majoritatea oamenilor sunt de acord că mersul la psiholog poate ajuta o persoană să depășească mai ușor o problemă. Asta când vine vorba despre discuții la nivel general. În schimb, când trecem la nivel particular, cred că fiecare are tendința să spună că mersul la psiholog nu e pentru el. Din varii motive. Dar, în mare parte, pentru că există convingerea că te poți descurca singur. Crezi că problemele tale nu sunt atât de grave încât să fie nevoie să mergi la psiholog.

Așadar… de ce e indicat să mergi la psiholog?

1. Pentru că face parte din tot ce înseamnă să ai grijă de tine

Ca să te asiguri că totul este în regulă cu corpul tău și că starea ta de sănătate este una bună, mergi măcar o dată pe an la medic pentru o consultație de rutină și un set de analize. Faci asta pentru că vrei să descoperi din timp dacă e vreo problemă. Și s-o tratezi, ca să nu ajungă să avanseze și să-ți deterioreze sănătatea. Același lucru este valabil și cu mersul la psiholog. Pentru că e posibil ca, în momentul de față, tu să nu-ți dai seama că drumul pe care te afli (adică modul în care gestionezi ce ți se întâmplă și cum te raportezi la viață) duce către o fundătură (adică ajungi la un moment dat să te simți copleșit de problemele personale și poate chiar să ai episoade de depresie).

2. Pentru a avea o relație sănătoasă cu tine însuți

Adică pentru a te cunoaște și a te înțelege și mai bine pe tine însuți, pentru a te iubi cu adevărat. Pentru că aici e cheia. O relație sănătoasă cu tine însuți implică multe aspecte. Să accepți că e în regulă să greșești. (Important e să înveți din greșeli și să cauți să rezolvi ce ai greșit.) Să faci lucrurile cât de bine poți. (Dar ținând cont de resursele tale din momentul respectiv. De exemplu: timp, stare de sănătate și situație financiară.) Să conștientizezi că fiecare om e responsabil de propria fericire, deci fericirea ta e responsabilitatea ta. Și că ți-e la îndemână să faci tot ce ține de tine pentru a fi fericit.

Sunt multe aspecte de analizat ca să-ți dai seama dacă ai o relație sănătoasă cu propria persoană. Și uneori este destul de greu să vezi de unul singur lucrurile care nu-ți fac bine, mai ales dacă sunt înrădăcinate, adică dacă cea mai mare parte a vieții ai trăit conform lor. De exemplu, poți crede că faptul că tu nu ceri ajutor când ai o problemă arată că ești puternic și independent. Și, într-adevăr, arată și asta. Dar poate fi și un indicator al faptului că tu te-ai considera slab dacă ai cere ajutor. Prin urmare, se creează niște așteptări nerealiste. Pentru că îți impui să te descurci mereu pe cont propriu când apare o problemă. Doar așa rămâi în continuare independent și puternic în proprii ochi. Numai o discuție cu un psiholog te poate ajuta să navighezi prin hățișul interior și să vezi care sunt convingerile care-ți pun piedici.

3. Ca să descoperi cum să-ți depășești blocajele

Unele experiențe negative au un impact foarte mare asupra noastră (cu atât mai mult dacă se repetă). Iar mintea, pentru a evita suferința, va căuta să fugă de ele. Adică nu va sta să disece ce s-a întâmplat, ci va “îngropa” cât mai adânc momentul respectiv. Iar asta poate da naștere și unor mecanisme prin care tu încerci să te protejezi de eventualele suferințe viitoare – mecanisme care, de fapt, s-ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine. E necesar să fii conștient care sunt blocajele tale și de unde vin ele, astfel încât să le înțelegi și să vezi care sunt pașii de urmat pentru a le depăși. Iar un psiholog este un ajutor de neprețuit, pentru că te ghidează să “sapi” cât mai adânc în tine însuți, să scoți la suprafață ce te-a rănit și să te vindeci.

4. Ca să înveți cum să iei decizii importante în mod sănătos

Cu toții am fost la un moment dat puși în fața unei situații în care nu știam ce să facem, cum s-o scoatem la capăt, în ce direcție s-o luăm. Îți amintești ultima dată când te-ai simțit copleșit de o anumită problemă și te gândeai întruna cum să găsești cât mai repede o rezolvare? Și poate că, pe urmă, ți-ai dat seama că nu ai luat atunci cea mai bună decizie. Nu doar atât, dar poate că te-ai și blamat pentru ea. Un psiholog te poate ajuta să găsești o modalitate prin care să înveți cum să iei decizii importante. Și ulterior să fii, desigur, împăcat cu ele. Iar dacă ești chiar acum într-un impas, uite un articol util: Decizii și alegeri – cum să fii eficient și împăcat când ai de luat o hotărâre.

5. Pentru că prietenii, deși te sfătuiesc cât de bine pot, nu au pregătirea unui psiholog

Poate te gândești că nu-i nevoie să ceri ajutorul unui psiholog, pentru că tu oricum deja le ceri părerea celor apropiați când apare o problemă în viața ta. Mai gândește-te. E adevărat că prietenii te vor sfătui cât de bine pot ei. Dar oricât de bine intenționați sunt, au și ei limitele lor. Propriile blocaje. Poate că uneori nici măcar nu-și dau seama cât de contraproductive sunt unele mecanisme ale tale de gestionare a diverselor situații. Pentru că și ei le au.

Prin urmare, nu poți pune semn de egalitate între bunele lor intenții plus dorința de a te ajuta și pregătirea unui specialist. Terapia, pentru că se realizează cu asistența unei persoane cu pregătire în domeniu, te face să conștientizezi de ce anume ai nevoie ca să-ți fie bine de acum încolo și te învață cum să gestionezi sănătos din punct de vedere emoțional situațiile prin care treci. Metaforic vorbind, psihologul te învață cum să folosești busola cu ajutorul căreia poți să navighezi unde vrei tu prin viață.

6. Ca să te cunoști mai bine

Adevărul este că noi nu ne cunoaștem chiar atât de bine pe cât credem. Tindem să proiectam multe lucruri asupra noastră și să ne vedem într-un anumit fel. Să avem impresia că prin propriile alegeri am ajuns așa cum suntem și acolo unde suntem. Dar pentru asta nu poți să-ți însușești doar tu meritele sau vina. Nici nu-ți dai seama cât de multe lucruri ai preluat, de exemplu, de la părinții tăi. Poate felul de a vedea viața, poate așteptări vizavi de propria persoană și de ceilalți și așa mai departe. Discuțiile cu un psiholog te ajută să înțelegi ce ai preluat în mod automat, ajungând în mod greșit să crezi că sunt convingerile tale. Acesta e un prim pas pentru a te descoperi cu adevărat. Următorul va fi să-ți schimbi convingerile care te sabotează și să deprinzi noi mecanisme. De data aceasta, unele sănătoase.

7. Ca să-ți îmbunătățești relațiile cu cei din jur

Desigur, totul pornește de la tine. În ideea că, întâi de toate, trebuie să-ți fie foarte clar care sunt nevoile tale. Așa îți vei descifra mai ușor reacțiile, vei înțelege mai repede de ce reacționezi într-un anumit fel la anumiți stimuli. Trebuie să înțelegi că, în orice relație, tu te poți ocupa doar de partea ta. Adică nu trebuie să proiectezi așteptări nerealiste asupra celuilalt. Celălalt nu e obligat să-ți satisfacă ție nevoile. E decizia lui dacă va face asta, pentru că, la fel ca tine, și el are voință proprie.

See Also

Sau poate că nu știi cum să-ți comunici emoțiile. Poate îți vine greu să te exprimi deschis când e vorba de un subiect care ți se pare sensibil, pentru că te gândești mereu că celălalt s-ar putea supăra pe tine. Faptul că tu preferi să ții totul în tine nu e în regulă. Dar, cu ajutorul unui psiholog, odată descoperită cauza problemei, soluțiile îți vor fi la îndemână.

În încheiere…

Să ai grijă de tine înseamnă să găsești un echilibru între toate planurile vieții tale. Doar că, de obicei, tindem să ne îndreptăm atenția spre profesie, sănătate și relațiile cu cei din jurul nostru, uitând importanța unei bune relații cu noi înșine. O după-amiază pe care ți-o dedici doar ție, o vacanță în care în sfârșit apuci să te relaxezi cu adevărat sau un moment de răsfăț din când în când reprezintă doar o mică parte din a avea grijă de tine.

Să ai o relație bună cu tine însuți înseamnă să fii împăcat cu propria persoană, cu felul în care îți trăiești viața, cu alegerile și greșelile tale, cu trecutul tău și cu dinamica relațiilor tale cu cei dragi. Iar dacă în momentul de față simți că ai frici, frustrări, nemulțumiri, momente de tristețe etc. care te acaparează, ar fi indicat să mergi la un psiholog.

Foto: pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top