De ce scade nivelul de colagen în corp și apar ridurile? (în afară de vârstă)
De ce scade nivelul de colagen în corp și apar ridurile? Păi „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, este doar una dintre cele mai frumoase povești din țara noastră care încapsulează atâta înțelepciune, că aproape îmi este imposibil să nu mă gândesc cât de puternic ne dorim noi oamenii să trăim veșnic, mereu frumoși, mereu tineri. Dar cu cât fugim mai tare de bătrânețe, cu atât ne prinde ea din urmă mai ceva ca un tren de mare viteză.
Acesta este cursul firesc al vieții, și, deși militez pentru a îmbătrâni frumos, trebuie să recunosc că după 30 de ani m-am uitat cu o ușoară îngrijorare în oglindă, observând riduri care înainte nu-mi brăzdaseră fața.
M-am împăcat cu ele, știu că fac parte din mine și mai știu că am la îndemână suficiente cunoștințe pentru a mânca mai bine, a mă hidrata corect, a face diverse tratamente necesare tenului meu, în așa fel încât să mă privesc în oglindă și să-mi placă ceea ce văd. Astfel, îmi dau seama că renumitul colagen este esențial pentru sănătatea pielii mele, dar observ tot pe propria-mi piele că lipsa de odihnă, nu doar că îmi întunecă cearcănele, dar îmi scoate în evidență riduri pe care nici nu credeam să le am.
Căutând soluții pentru “problema” mea am aflat că nivelul de colagen din corp scade și din alte motive în afară de vârstă, și deci există mulți alți factori care-l afectează și despre care doresc să discut în materialul de azi.
1. Expunerea la razele ultraviolete (UV)
Cercetările în domeniu au concluzionat că există o legătură clară între supraexpunerea la razele ultraviolete și pierderea de colagen: un studiu a observat acest tip de proteină sub lumina UV și a constatat că a existat o „scădere semnificativă” a structurii colagenului. Ce presupune asta? Înseamnă că razele ultraviolete au un impact negativ asupra lui, inclusiv s-au observat modificări de ADN în celulele responsabile cu producerea colagenului, precum și în producția de radicali liberi care afectează colagenul direct prin stresul oxidativ.
Deși iubesc să fac plajă și abia aștept să merg la mare anul ăsta, îmi dau seama acum, mai mult ca oricând cât de nocive pot fi razele UV și cât de mult contează să îmi expun cât mai puțin pielea pe timp de vară. Deci, ladies sper că folosiți cremă cu SPF pe tot timpul anului, nu doar din când în când.
2. Stres
Da, suntem o generație stresată și stresantă. Trăim un paradox: deși totul este mai ușor azi, pare să fim mult mai nefericiți decât predecesorii noștri, iar supărarea se întipărește pe piele, adânc. Știința demonstrează acest lucru over and over again. Ei bine, atunci când ești stresată, capacitatea organismului de a produce colagen încetinește. De altfel, stresul continuu provoacă o creștere accelerată a cortizolului despre care cercetările au descoperit că poate scădea producția de colagen în mod natural. Nu mai zic că stresul amplifică cortizolul care în doze mari aduce doar prejudicii corpului fizic și psihicului nostru.
3. Ce mănânci te conține
Cum vine asta, te întrebi? Simplu: ce mănânci se imprimă pe pielea ta, de la interior spre exterior. O alimentație care conține zahăr (în exces – nu sunt împotriva unei amandine într-o sâmbătă cu prietenii la restaurant, din contră), alimente procesate și foarte puține legume poate să ducă la îmbătrânire prematură. Încearcă să integrezi în dieta zilnică alimente bogate în colagen, cum ar fi: ouă, fasole, linte și carne. Ține cont că colagenul se găsește în orice tip de carne.
Supa de oase este o sursă extraordinară de colagen pe care de exemplu, stomatologii o recomandă în alimentația copiilor mici începând de la vârsta de 1 an (atenție, crește mult glicemia). Aceasta nu doar că sporește nivelul de colagen din corp, dar ajută la sănătatea scheletului, a oaselor, cartilajelor și a dinților.
Pe lângă aminoacizi, corpul tău are nevoie de alte componente alimentare pentru producerea și întreținerea colagenului. De altfel, vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului, astfel încât nivelul scăzut sau deficitar de vitamina C poate duce la deteriorarea producției de colagen.
Mănâncă cât mai des alimente bogate în vitamina C: plante verzi, citrice, fructe de pădure sau ardei. În plus, legumele sunt viață, și sunt foarte serioasă când spun treaba asta. Ele conțin întreaga paletă de vitamine și nutrienți de care corpul uman are nevoie pentru a fi sănătos. Fă-le prioritate pe lista de cumpărături și mănâncă cât mai variat și dacă se poate, din surse sigure.
Dacă știi pe cineva care crește pui de țară, cumpără de la el, dacă ai aflat de cineva care cultivă în gospodărie legume sau are pomi fructiferi nu te sfii să cumperi de la el. Mâncare cât mai puțin procesată și de la sursă sigură face diferența într-o eră în care nu știm ce scrie pe etichetă (și cu toate astea cumpărăm).
Iar dacă vrei să suplimentezi cu vitamina C, nu uita de recomandarea ca ea să fie lipozomală.
4. Înlătură viciile și dormi suficient
Da, este clar că vârsta este un impediment în calea unei resurse de colagen echilibrată în corp, dar stilul de viață haotic contribuie la o descreștere sigură de colagen. Dormi șapte ore pe noapte, nu face rabat de la somn pentru ca sistemul imunitar să fie puternic. Ascultă-ți trupul și, dacă poți, încearcă să tragi un pui de somn zilnic, deoarece face minuni nu doar pentru corp, dar și pentru minte.
De asemenea, renunță la vicii. Fumatul nu doar că provoacă îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și pierderea elasticității și strălucirii tenului în mod prematur degradând colagenul și blocând astfel, producția producția acestuia. Mai mult, consumul excesiv de alcool accelerează îmbătrânirea pielii prin reducerea producției de colagen strică mecanismele de reparare a pielii în mod natural. Și nu spun eu asta, ci un studiu din august 2019 pe care te invită să-l citești cu atenție.
Specialiștii în sănătate recomandă includerea suplimentelor pe bază de colagen în dieta zilnică. Studiile arată că acestea pot stimula fibroblastele pielii pentru a încuraja procesul natural de producție de colagen. Poți folosi suplimente cu colagen și acid hialuronic care hidratează pielea, o favoare extraordinară pentru sănătate.
Ține cont, totuși, că un stil de viață de viață corect înseamnă suficientă odihnă, puține vicii (spre deloc), multă mișcare și mâncarea de bună calitate și diversă.
Sursă foto Unsplash.com
Surse foto:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6715121/
***