Now Reading
Depășește fricile care țin majoritatea oamenilor blocați: Procrastinarea și Perfecționismul

Depășește fricile care țin majoritatea oamenilor blocați: Procrastinarea și Perfecționismul

Îți este teamă să începi un proiect nou? Sau petreci timp nesfârșit editând și perfecționând înainte să îți lansezi munca? Productivitatea ta are de suferit din cauza perfecționismului și a procrastinării (a amânării)? Nu are nici o legătură cu cât ești de bun.

Dar dacă nu este legată de pregătire, atunci de unde provine? Și de ce apare?

Pentru că perfecționismul și procrastinarea probabil te împiedică din a realiza munca ta cea mai bună.

Și eu am așteptări mari de la mine și îmi este ușor să relaționez, pentru că adesea amân la infinit și ajung să îmi organizez pixurile în loc să finalizez munca.

Bună, sunt Ruxandra Babici. Sunt marketer, speaker, trainer, antreprenor, senior HR employer branding, cu experiență de 10 ani în comunicare și fidelizarea macro audiențelor, și fondatoarea Fortune Hub și cea mai mare susținătoare a ta. Fortune Hub este un program online care îi va ghida pas-cu-pas pe cei cu o viziune ca să o transforme în realitate profitabilă.

Înscrie-te pentru trainingul introductiv gratuit ”De la pasiune la bani: 7 lecții din culise pentru gestionarea unui business”

În ultimii 3 ani am fost consultant de marketing, comunicare, branding și social media pentru sute de vizionari. Sunt partener de încredere pentru antreprenori și lideri și, lucrând cu oameni capabili, am sesizat un paradox:

Deși majoritatea au idei geniale, sunt ambițioși si capabili, deci au un potențial fantastic, sunt sabotați de propriile frici și convingeri limitative.

Paradoxul vizionarului îl numesc.

Sunt sigură că și tu intri în aceeași categorie, a vizionarului cu un potențial enorm  (știu pentru că citești doer.ro :)). Iar poate acestea sunt unele dintre gândurile care se manifestă și pentru tine:

 • Nu este gata
 • Nu este suficient de bun
 • Trebuie să fie perfect
 • Ce o să spună lumea?
 • Dacă o să fie un eșec?

Dacă da, probabil că aceste gănduri te împiedică din a realiza munca ta cea mai bună.

Am încercat să găsesc soluții pentru propriile dificultăți și ale celor cu care lucrez, și căutând în literatură de specialitate, am ajuns să înțeleg ceva. De fapt, perfecționismul acesta cu care uneori ajungem chiar să ne mândrim este o formă de… procrastinare! Iar procrastinarea își are originea în frică.

Perfecționismul este o formă de procrastinare.

Dacă simți o mică rezistență acum gândind ”dar eu nu sunt leneș”, te rog așteaptă. Procrastinarea nu este o problemă de management al timpului. Este de fapt un mecanism de reglare a emoțiilor negative. Iar de cele mai multe ori (dacă nu mereu), aceste emoții își au rădăcina în frică.

Procrastinarea intervine atunci când ai sentimente negative legate de o anumită activitate: anxietate, nesiguranță, frustrare, resentimente, îndoială de sine. Pe moment, procrastinarea reglează emoțiile și resimțim o eliberare. Ceea ce creează un cerc vicios! Pentru că în prezentul imediat, amânarea ne eliberează și ne face să ne simțim mai bine. Și după cum știm, atunci când ne recompensăm pentru ceva, tendința este să facem iarăși același lucru. Exact acest aspect face din procrastinare un obicei cronic, și nu o întâmplare.

Dar în timp, procrastinarea (da, mă refer inclusiv la perfecționism) vine cu costuri mari. Nu doar în productivitatea noastră. Dar și efecte negative măsurabile în starea generală de bine fizică și mentală. Dacă ar fi să enumăr câteva, acestea ar fi: stresul cronic, disconfort general psihologic, satisfacție scăzută a vieții, simptomele depresiei și anxietății, boli cronice și chiar hipertensiune și boli cardiovasculare.

Atunci, cum depășim perfecționismul și procrastinarea?

Notă: Dacă “standardele înalte” reprezintă justificarea pentru amânare și ajustări nesfârșite, veți fi bucuroși să știți că folosirea acestei soluții nu afectează calitatea muncii.

Dar ce îți recomand este să îți reamintești mereu că un produs imperfect, poate de nota 9, îți poate ajuta și audiența, și pe tine. Pe când un produs impecabil, de nota 10 niciodată lansat, nu va ajuta pe nimeni niciodată.

Iată soluția pentru a depăși procrastinarea și perfecționismul:

Aceasta este o metodă împrumutată de la mentorul meu de business, pe care o folosesc acum cu succes. Și vreau să o ofer mai departe (cu rugămintea să faci la fel, doar trimite acest articol mai departe).

1. Alocă-ți un timp limită pentru a termina munca ta.

Eu prefer de multe ori să îmi încep ziua cu activitatea cea mai complexă. Îmi aloc 90 de minute pe ceas doar pentru aceasta. Închid mailboxul și alte notificări. Setez o alarmă și mă opresc atunci când alarma sună. Este incredibil câte pot face atunci când aloc toată atenția mea și știu că am un termen limită.

See Also

2. Apoi, alocă-ți un timp limită pentru revizuire.

Alocă 20 sau 40 de minute pe ceas, pentru a trece iarăși prin munca pe care ai realizat-o și a face ajustări și îmbunătățiri. Eu revin asupra muncii în cursul aceleiași zile, la interval de câteva ore. Ce este important aici este să pui o alarmă și după expirarea timpului, să te oprești.

3. Lansează.

Apasă butonul, trimite, programează, sună. Lansează.

Uite, mitul marii lansări, al produsului impecabil e o reminescență a epocii media în care costurile din spatele lansării erau enorme și o reacție rezervată la lansare era echivalentă cu falimentul.

Era digitală a deschis noi oportunități de a lansa idei imperfecte și de a ajusta din mers.

Este OK să greșești, fă greșeli mici repede. Poți reveni oricând după lansare să editezi sau poate că următoarea variantă va fi și mai bună.

Dacă nu îți este rușine de prima variantă a muncii tale, atunci ai lansat prea târziu.

Reid Hoffman

Spune-ne despre experiența ta cu perfecționismul și procrastinarea.

Cum îți organizezi munca astfel încât să faci progrese? Lasă un comentariu mai jos și așa poți ajuta întreaga comunitate #doers

***

View Comments (3)
 • Wow! Un articol cu adevarat wow! Nu cred ca exista antreprenor care sa nu se regaseasca in ceea ce ai scris, Ruxandra!
  De multe ori am avut impresia ca frica ma ajuta sa evoluez, sa fac un produs mai bun, dar ce sa vezi? Nu mai faceam nimic “ca oricum iese prost”.
  Multumim pentru acest frumos articol! Felicitari, Ruxandra si Sonia!

  • Ne bucurăm tare mult că te inspiră.
   Da, suntem în aceeași barcă împreună și tot împreună cred că putem să facem un pas înainte și să facem munca noastră cea mai bună ACUM

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top