Now Reading
Deshidratarea în perioada verii. Cum să o eviți și cum să o recunoști dacă apare.

Deshidratarea în perioada verii. Cum să o eviți și cum să o recunoști dacă apare.

Apa este vitală pentru supraviețuire. Pe timpul verii, riscul de deshidratare crește semnificativ datorită temperaturilor ridicate și activităților fizice intense. Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multă apă decât primește, simptomele variind de la sete și gură uscată, la dureri de cap, oboseală, amețeală și confuzie. Dar să intrăm un pic în detalii să să vedem mai exact cum poți evita deshidratarea când afară este foarte cald. 

Cu siguranță când este cald, vrem să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Fie că mergem în parc, facem un picnic, jucăm ceva sport pe plajă sau pur și simplu stăm la soare în curte. Aceste activități pentru care stăm mai mult sub razele arzătoare și expunerea excesivă la căldură pot provoca deshidratarea. Poate și noaptea transpiri mult din cauza temperaturii crescute. Asigură-te că te hidratezi corespunzător și că te protejezi de căldură pentru a te bucura de vară în siguranță.

Cauzele deshidratării

Printre principalele cauze ale deshidratării se numără:
– Activitățile fizice intense care determină transpirație excesivă
– Vărsăturile și diareea
– Urinarea excesivă cauzată de medicamente diuretice, consumul de alcool sau anumite afecțiuni medicale

Semnele comune ale deshidratării includ:

– Senzație de sete
– Gură și nas uscat
– Buze crăpate
– Oboseală și slăbiciune sau durere musculară
– Piele ridată sau lipsa elasticități ei – când pielea este ciupită, ea își păstrează forma mai degrabă decât să revină la forma sa normală întinsă
– Durere de cap
– Amețeli, confuzie
– Slăbiciune sau oboseală neobișnuită
– Urinați mai puțin sau aveți urină închisă la culoare (poate avea un miros puternic)
– Creșterea ritmului cardiac și a respirației
– Incapacitate de concentrare

Prevenirea deshidratării

Căldura te face să transpiri, ceea ce te răcorește. Cu toate acestea, asta înseamnă, de asemenea, că pierzi în mod constant lichid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

Pentru a preveni deshidratarea, este esențial să consumi suficiente lichide zilnic. Institutul de Medicină recomandă ca bărbații să consume aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi, iar femeile aproximativ 2,7 litri. Alte măsuri preventive includ evitarea alcoolului și cafeinei, consumul de fructe și legume bogate în apă și evitarea expunerii prelungite la soare.

Iată cum să rămâi hidratată în 5 pași simpli:

  1. Consumă mici înghițituri de apă pe tot parcursul zilei. Nu aștepta până ți-e sete! Bea apă pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea sau epuizarea excesivă.
  2. Verifică culoarea urinei pentru că indică dacă ești suficient de hidratată – cu cât mai clară, cu atât mai bine.
  3. Alege suc fără zahăr. Sucul natural, fără adaos de zahăr, oferă nu numai hidratare, dar are și nutrienți importanți pentru a te menține activă și hrănită pe vreme caldă. Vitamina C este doar una dintre ele. Verifică eticheta de pe sticla de suc și asigură-te că scrie „suc 100% fără zahăr adăugat”.
  4. Evită alcoolul. În timp ce un cocktail rece ca gheața ar putea suna bine pe plajă, nu va fi la fel de răcoritor pentru corpul tău. Asta pentru că alcoolul doar te deshidratează mai mult. Dacă nu poți să savurezi un grătar fără o băutură, bea o sticlă de apă între fiecare băutură alcoolică.
  5. La fel ca alcoolul, cofeina are, de asemenea, o reputație de deshidratare. Cu toate acestea, cofeina ar trebui să fie bine consumată în cantități moderate, chiar și la căldură.

Mai mult ca sigur consideri că hidratarea are legătură doar cu lichidele consumate. Dar ea poate fi susținută și de o alimentație potrivită care are aport de apă dar și de nutrienții și electroliții necesari pentru a combate deshidratarea. Încearcă să îți ajustezi dieta astfel încât să includă următoarele:

  • pepene
  • căpșune
  • ciorbe și supe
  • roșii
  • ardei gras
  • suc de cocos

See Also

Fructele și legumele sunt ușor de digerat și adesea bogate în apă. Salatele și alte mâncăruri bogate în produse de sezon vă vor face să vă simțiți ușor și hidratați.

Tratamentul deshidratării

În cazuri ușoare de deshidratare, consumul de apă și soluții de rehidratare orală precum electroliții este suficient. În cazurile severe, poate fi necesară administrarea de fluide intravenoase. Dacă simptomele persistă sau sunt severe, este important să te adresezi unui medic.

Deshidratarea este o afecțiune serioasă, dar ușor de prevenit și tratat. Asigură-te că bei suficiente lichide, mai ales în zilele călduroase și atunci când ești activ fizic.

***

Surse:

https://www.healthline.com/health/beat-the-heat#where-to-find-relief

https://www.verywellhealth.com/dehydration-symptoms-1298754

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top