Now Reading
Endometrioza şi durerea pe care nu mai trebuie să o ascunzi

Endometrioza şi durerea pe care nu mai trebuie să o ascunzi

Pe tot parcursul vieţii, din copilărie şi până la maturitate, corpul unei femei trece prin schimbări semnificative, schimbări care nu sunt întotdeauna uşoare. Prima menstruaţie, prima sarcină, instalarea menopauzei: acestea sunt doar câteva dintre transformările majore prin care trece corpul nostru.
Sunt schimbări care ne fac să ne simţim fragile, ne induc o stare de neputinţă pe moment, dar care, odată ce le înţelegem şi învăţăm să le gestionăm, ajung să ne ofere un sentiment de echilibru între putere şi vulnerabilitate.
Am susţinut întotdeauna ideea de a-ţi asculta organismul pentru că, din punctul meu de vedere, este cea mai sigură cale de a depista problemele sale. Sunt atentă la toate semnalele pe care mi le transmite el şi cred că, în felul acesta, am reuşit de-a lungul anilor să înţeleg de ce are nevoie. Am văzut cum se simţea după ce consumam anumite alimente şi, dacă acelea nu îi priau, renunţam la ele. Mi-am testat limitele fizice şi am încercat să văd dacă mi le pot depăşi. Iar lista exemplelor poate continua.
Uneori însă, ignorăm aceste semne şi probleme. Le considerăm ceva trecător sau preferăm pur şi simplu să trecem peste ele, gândindu-ne că sunt doar ceva lipsit de importanţă, pentru care oricum nu avem timp. Printre ele se numără şi endometrioza, care afectează o bună parte din populaţia feminină a planetei şi care, din păcate, reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilităţii. O boală despre care încă nu se ştie ce o provoacă, o boală care, pentru că nu se manifestă foarte puternic, rămâne în continuare necunoscută multor persoane.
Tocmai din acest motiv, astăzi vă propun o discuţie despre endometrioză şi despre cum putem trece mai uşor printr-o astfel de experienţă. Am cerut recomandările unui medic specializat în diagnosticul, tratament și chirurgia endometriozei, Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă, fondatorul primei academii de endometrioză din România, Endomedicare Academy.
Endometrioza: ce este şi care sunt simptomele ei
Pe scurt, denumirea endometriozei vine de la endometru, care este mucoasa din interiorul uterului femeii. De regula, aceasta mucoasa este eliminata in urma menstruatiei. Endometrioza apare atunci cand mucoasa se deplasează în afara uterului, pozitionandu-se la nivelul ovarelor, al intestinelor, uneori chiar şi pe peretele abdominal, pe plămâni, ficat sau în creier.
Deşi este o boală cu un impact uriaş asupra sănătăţii femeii, endometrioza trece adesea neobservata. Principalul ei simptom este durerea pelviană, care se manifestă în timpul menstrei şi după. Dar sunt şi alte indicii care îţi pot da de bănuit şi ar trebui să te facă să mergi cât de repede la un consult de specialitate:
• Durerea şi disconfortul care persistă şi după perioada de sângerare
• Durerea şi disconfortul din timpul actului sexual
• Durere în timpul urinării şi al defecaţiei
• Senzaţie de balonare
• Crampe menstruale şi abdominale acute
• Menoragia (menstruaţia puternică şi prelungită)
• Oboseala cronică
Pentru că menstruaţia este însoţită adesea de astfel de simptome, multe femei ajung să creadă că este o problemă generată strict de acea perioadă a lunii. Sau că sunt mai sensibile şi că acesta este motivul pentru care se confruntă aproape în permanenţă cu durerea.
Conştientizarea problemei se produce abia în momentul în care acestea constată că nu pot rămâne însărcinate, când apare şi discuţia despre infertilitate. Însă un control regulat şi o mai bună observare a semnalelor pe care ni le transmite corpul ar putea contribui la depistarea din timp a endometriozei. Şi, implicit, la găsirea unei scheme de tratament adecvate.
Endometrioza: cauze şi efecte
Deşi este o boală care afectează numeroase femei, încă nu a fost găsit un tipar, o sursă sigură a endometriozei.
Una dintre ipoteze este legată de inversarea fluxului menstrual (menstruatia retrograda), care duce la depunerea ţesutului endometrial în afara uterului.
O altă cauză ar putea fi prezenţa unor celule endometriale care se dezvoltă în zona pelviană sau transportul acestor celule prin intermediul circulaţiei sângelui în diferite zone ale corpului.
De asemenea, moştenirea genetică poate fi un factor de risc pentru endometrioza, motiv pentru care ar trebui să fii atentă la astfel de semnale, mai ales dacă ai avut în familie femei care s-au confruntat cu probleme de fertilitate.
În ceea ce priveşte efectele endometriozei, acestea pot avea un impact uriaş pe termen lung. Nu e vorba numai despre durerea şi senzaţia acută de disconfort pe care le simt femeile, ci şi de impactul emoţional pe care îl are această afecţiune ginecologică.
Endometrioza rămâne unul dintre motivele principale pentru instalarea infertilităţii, iar o astfel de problemă poate stârni o adevărată avalanşă de emoţii, un sentiment de izolare, anxietate şi depresie.
O astfel de încercare aduce, fără dubii, provocări atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. Însă, aşa cum se întâmplă cu absolut orice problemă cu care ne confruntăm în viaţă, primul pas pe care îl ai de făcut este să găseşti răspunsurile potrivite: de ce? Unde? Cum putem rezolva?
Endometrioza: diagnostic şi tratament
Bineînţeles, pentru depistarea din timp a endometriozei şi a altor probleme, controlul ginecologic şi anumite investigaţii medicale sunt absolut necesare la un anumit interval de timp (măcar o dată, de două ori pe an).
Diagnosticul imagistic ȋn cazul investigării endometriozei profunde presupune efectuarea de către pacientă a următoarelor investigaţii:
• Ecografia transvaginală
• Ecografia endorectală
• RMN
• Colonoscopie virtuală asistată computer tomografic / coloscan (CTC)
În urma investigaţiilor, medicul specializat în tratamentul endometriozei va stabili ȋn primul rând un set de obiective terapeutice, care să aibă ȋn vedere 3 obiective pricipale, pe care le va prioritiza ȋn acord cu pacienta: reducerea durerii, prezervarea şi ȋmbunătăţirea fertilităţii şi prevenirea recurenţei.” subliniază Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă.
În ceea ce priveşte tratamentul, există varianta celui medicamentos, de tip contraceptiv, care poate ţine sub control durerile, şi varianta intervenţiei chirurgicale, care duce la extirparea leziunilor de endometrioză şi susţine funcţia reproducătoare, protejând fertilitatea femeii.
Decizia pentru a opta pentru una dintre variante ţine de obiectivele fiecărei femei (dacă vrea să (mai) rămână însărcinată sau nu, de exemplu), de stadiul bolii, de vârsta pacietei, de o multitudine de factori pe care fiecare îi discută cu medicul specialistă în obstetrică-ginecologie.
Când o pacientă primeşte indicaţie de tratament chirurgical al bolii se trece ȋntr-o altă etapă de management, când chirurgul specializat va decide care este calea optimă a intervenţiei chirurgicale, ȋn funcţie de obiectivele stabilite, pe termen scurt-mediu şi lung. Chirurgia minim invazivă-laparoscopică sau robotică-a adus beneficiile sale pentru paciente, prin prisma minimizării complicaţiilor intervenţiei, ceea ce înseamnă recuperare mai rapidă, ȋn 24-48 de ore de la intervenţie.
Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă precizează: “Prima intervenţie pe care o realizezi ȋn abordarea unui caz de endometrioză profundă este esenţială! Intervenţia de endometrioză presupune abilităţi deosebite ale chirurgului, mai ales în stadiile avansate ale bolii. În timpul intervenției chirurgul va urmări excizia completă a leziunilor endometriale, pentru a prezerva și chiar îmbunătăți funcția reproductivă, dacă vorbim de pildă de o femeie aflată în perioadă fertilă. Este esențial să înțelegem că acest tip de intervenție trebuie să fie abordat de un chirurg sau o echipă specializată în tratamentul chirurgical al bolii.”
În concluzie, nu ar trebui neglijat nici un detaliu vorbind despre o boală atât de complexă. Nu este de minimizat nici suportul emoţional şi chiar psihoterapia, pentru că, în anumite cazuri, impactul emoţional e atât de puternic încât ajutorul unui specialist (psiholog) este chiar vital.
La finalul acestui articol, m-aş bucura să rămâneţi cu acest îndemn: ascultaţi-vă cu mare atenţie şi nu vă puneţi niciodată sănătatea pe un plan secund. Nu amânaţi, nu uitaţi, nu ignoraţi!
Save the date!!!
Doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă vă invită pe 7 iunie, la 18.30, la Spitalul Monza, la un eveniment dedicat pacientelor care suferă de endometrioză, pentru a înţelege cum arată o zi din viaţa unei echipe dedicate diagnosticului-tratamentului-chirurgiei endometriozei.
***
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top