Now Reading
Patru femei inteligente care schimbă lumea în fiecare zi

Patru femei inteligente care schimbă lumea în fiecare zi

Stella & Dot este unul dintre cele mai cool web site-uri de bijuterii din Statele Unite. Cu peste 270.000 de mii de followeri pe Instagram, peste 400 de angajați și cu un venit anual estimat la 30 de milioane de dolari, Jessica Hervin, fondatoarea companiei reprezintă un exemplu pentru multe tinere din societatea americană. Într-un interviu, Hervin spunea că mereu în jurul nostru se va găsi cineva care să ne critice și să arate cu degetul greșelile pe care le facem. Astfel că, cel mai bine este să învățăm că părerea celor din jur nu contează și nu ne validează ca oameni, femei de carieră, mame, fiice, antreprenoare sau orice altceva dorim să devenim de-a lungul vieții.

Unul dintre ingredientele succesului este să nu privești la ceea ce fac cei din jur sau să asculți criticile celorlalți. Dacă te vei opri din drum la fiecare groapă din asfalt nu vei ajunge la timp la destinație. Cred că indiferent de sex, oamenii sunt înclinați spre a face performanță, oricare ar fi domeniul pe care îl aleg. Motivele pentru care puțini ajung să fie oameni de succes sunt variate, dar stima de sine este cheia care face motorul mașinii să te conducă la linia de sosire, nu-i așa?

Astăzi vreau să-ți fac cunoștință cu câteva femei inteligente și puternice care mi-au ieșit în cale de-a lungul timpului în diferite momente din viață și care într-un fel sau altul au bătut la poarta sufletului meu, introducându-mă în lumea unor noi idei și concepte care mi-au servit ca inspirație și exemplu bun.

Christine Lagarde

Franțuzoaică, avocată, ministru de finanțe, ministru al agriculturii, ministru al comerțului și industriei sunt câteva dintre funcțiile pe care Lagarde le-a ocupat în lunga sa cariera. Dacă mai pun la socoteală numirea ca director general în 2011 al Fondului Monetar Internațional (FMI) îndrăznesc să spun că aceasta este femeia „Alpha a Europei”. Revista Forbes a clasat-o pe locul doi în 2019 în rândul celor mai puternice femei din lume.

Lagarde este de părere că diversitatea de opinii, introducerea femeilor în politica mondială și dezbaterile duc spre stabilitate socială. Aceasta consideră că femeile în general înclină mai puțin spre situații de risc, în comparație cu bărbații. Nu sugerează sub nicio formă eliminarea riscului, ci calibrarea acestuia deoarece este o componentă firească a vieții. Dar dacă am reuși ca societate să echilibrăm ponderea femeilor care nu își asumă riscuri atât de ușor, cu numărul bărbaților care exact asta fac, economia și societatea ar evolua azi mai mult ca oricând. Empatia și factorul uman sunt calități cu care femeile jonglează în leadershipul mondial, deși sunt prea puține reprezentante feminine în ierarhia de top.

În mediul politic, fosta înotătoare națională a Franței este recunoscută pentru franchețea sa. Se bucură de respectul colegilor de breaslă, fiind prima femeie care a devenit ministrul unei economii G8. Într-un interviu, Lagarde spunea că pentru a avea succes trebuie să strângi din dinți și să zâmbești, iar în fața adversității cea mai bună decizie pe care o poți lua este să te retragi.

Oamenii care nu îți recunosc valoarea nu îți merită talentele! Ar fi bine ca adolescentele și femeile tinere să țină minte ideea aceasta și să o pună în practică în momente de răscruce.

Victoria Arlen

Victoria Arlen s-a născut în 1994 în S.U.A. este actriță, înotătoare paralimpică și speaker motivațional. Mai mult decât atât este tripletă și are doi frați.

La 11 ani viața i s-a schimbat definitiv din cauza unui dublu diagnostic medical extrem de rar, aflându-se într-un interval scurt de timp în imposibilitatea de a vorbi, de a mânca, de a merge sau de a-și mișca corpul. A intrat într-o stare vegetativă fiind prizoniera propriului corp, conștientă de ceea ce se întâmplă în jur, dar neputând să se miște sau să vorbească.

Timp de patru ani aceasta a fost realitatea tinerei Victoria care declara într-o emisiune televizată că lupta pentru supraviețuire minut cu minut, zi după zi. Cea mai mare frică a ei era că părinții și cei dragi să nu o abandoneze și să renunțe la ea.

La 15 ani, Victoria începe să-și revină, dar va trebui să reînvețe tot. Într-un an reușește să meargă la școală, deși cu luni în urmă nu putea să-și miște decât ochii. După aproape zece ani în scaunul cu rotile și șanse medicale zero să mai poată merge vreodată, patru medalii paralimpice câștigate, Victoria merge, dansează, vorbește, râde cu poftă, iubește și inspiră zeci și sute de oameni și femei cu dizabilități că imposibilul este posibil.

Bineînțeles, familia  a fost pionul principal și sursa esențială prin care tânără și-a găsit curajul și motivația. Lecția acestei femei minunate este despre cum mintea poate să-ți fie cea mai bună prietenă sau cel mai de temut dușman. Indiferent de greutățile prin care treci, motivația și optimismul sunt salvatoare. 

Da, femeile sunt puternice, iar Victoria este o adevărată învingătoare! 

Mira Kaddoura

Pe Mira este imposibil să nu o observi. Dintr-o mie de oameni mereu se va detașa ca fata cu părul creț și roșu pregătită să strige în gura mare: Eu de ce nu?!

Și-a început cariera în publicitate la Widen & Kennedy ca director de creație, iar timp de zece ani a reușit să schimbe percepția femeii în media americană, să creeze noi modele în societate și să obțină finanțare pentru lucruri care contează. A creat faimoasa campanie pentru Nike (I feel pretty cu Maria Sharapova) și campanii pentru branduri mari de peste ocean ca Belvedere Vodka, Target sau Travel Oregon.

În 2011 a făcut o schimbare deschizându-și propria agenție de publicitate, iar clienți faimoși precum Google, Plant Parenthood, Adidas, Uber sau Netflix s-au lăsat pe mâinile dibace ale uneia dintre cele mai cool persoane de creație din întreaga lume.

Te încurajez să urmărești TED Talk-ul pe care l-a ținut în 2018 în Portland, Oregon. Mira nu este doar carismatică și extrem de umană, dar încurajează femeile să-și urmeze visurile indiferent de greutățile pe care le vor întâlni în cale.

Mira promovează gândirea critică și te invită să pui sub lupă orice informație îți apare în cale. De ce să nu experimentezi și să pui întrebări? De ce să nu fii curajoasă și determinată? De ce să nu îți deschizi propria afacere bazată pe respect și admirație? De ce nu TU?

Shoshana Zuboff

Zuboff este o autoare americană, profesor de psihologie socială care predă la Universitatea Harvard. Este recunoscută prin introducerea unor concepte originale precum „surveillance capitalism/ capitalism de supraveghere” sau „civilizația informației”, concentrânu-și munca de o viață pe teme sociale actuale precum evoluția capitalismului, psihologie individuală și condițiile dezvoltării speciei umane. În documentarul de pe Netflix, The Social Dilemma, Zuboff apără drepturile omului prin conceptele pe care le-a creat.

În cartea sa, „The Age of Surveillance Capitalism: The fight for a human future at the new frontier of power” expune mecanismul dubios al economiei noastre digitale. După Zuboff, experiențele personale și intime au fost luate cu asalt de Silicon Valley și folosite ca material brut pentru produse digitale extrem de profitabile.

Termenul de „surveillance capitalism” nu este arbitrar, deoarece societatea actuală este bombardată de fake news, targetare comportamentală, urmărire totalitară prin sisteme GPS, algoritmi din rețele sociale ca Instagram, Facebook și Google care nu fac altceva decât să monitorizeze și  să folosesc în scop comercial datele pe care userii le oferă.

Shoshana Zuboff este o femeie puternică cu un intelect desăvârșit care face istorie prin cercetările și lucrările din ultimii ani. Ideile acestei femei sunt revoluționare, dar dovedite cu probe concrete. Recomand să citești cartea care din păcate nu este tradusă și în limba română, dar pe care o poți găsi în librăriile online din țară în engleză.

Am ținut să prezint azi patru femei inteligente și puternice, curajoase a căror viață și carieră profesională, idei și gânduri mă motivează să devin în fiecare zi mai bună. Acestea nu sunt cunoscute neapărat de către publicul larg. Ele nu sunt vedete de cinema, cântărețe sau prezentatoare de emisiuni. Sunt în schimb, adevărate eroine care luptă pentru ca femeile de azi și fetițele de mâine să aibă șanse egale la educație, la un salariu corect, capabile să își spună cuvântul și să schimbe mentalitățile și destinele celor din jur.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top