Now Reading
Feminismul între putere și slăbiciune

Feminismul între putere și slăbiciune

Cred că ne concentrăm prea mult pe trecut. Nu spun să uităm că femeile înainte erau considerate simple obiecte, fără suflet, fără minte, fără educație, fără drepturi, fără proprietate. Cine uită istoria, tinde să o repete, iar eu nu-mi doresc asta. Din păcate, în ultimul timp, am impresia că asist deseori la o revoluție feminină prost înțeleasă. Feminismul absurd! Iar pe unii dintre actori, nici măcar nu-i văd exemple pozitive pentru generațiile tinere. Poate spun cuvinte grele, dar consider că femeile încă țipă și atât, după drepturile lor. Încă nu am aflat cum ar trebui să reacționăm corect împotriva actelor de sexism, misogisism, violență verbală, fizică sau discriminare cu care multe ne-am confruntat. Poate că lipsa educației din școli, dar mai ales din case își spune cuvântul.

Da, societatea este în continuare patriarhală

Uită-te doar la guvernul României (nu că ai avea ce să vezi prea mult)… Cât de bine ar fi cârmuită o societate călăuzită de matriarhat? Unele dovezi istorice, arată că popoarele bazate pe matriarhat au dus-o mai bine, dar din punctul meu de vedere aici apare slăbiciunea feminismului. 

Orice reprezintă extremism este greșit. Și nu zic eu asta, ci sociologi și psihologi care definesc extremismul ca: „atitudine sau comportament ca parte a unui spectru care variază de la un interes ușor, până la obsesie și fanatism.‟ Într-un studiu din 2018 realizat de University College London, cercetătorii au demonstrat că indivizii cu opinii politice extreme, au o metacogniție semnificativ mai proastă. Acești oameni nu au capacitatea de a recunoaște că opiniile lor sunt greșite și deci, nu și le modifică chiar dacă le sunt prezentate dovezi, creându-și astfel impresia că doar ideile lor sunt valoroase (indiferent că sunt bune sau rele).

Toate am auzit de #metoo, o mișcare în care am crezut mult la începuturile ei, dar care cred eu, că pe cât bine a făcut, pe atât rău a adus. Potrivit unui studiu LeanIn.org, 60% dintre managerii de sex masculin din Statele Unite (în 2020), au declarat că nu se simt confortabil să interacționeze cu femei la locul de muncă. Procentul e aproape dublu față de cel din 2018 care au declarat că ezită să îndrume, să socializeze sau să se întâlnească one-on-one cu femei. Oare acesta este un comportament spre care ar trebui să tindem?

Managerii de sex masculin au fost de 9 ori mai predispuși să ezite în ceea ce privește călătoria cu o femeie și de 6 ori mai predispuși să reconsidere o cină de serviciu.

Aud des sintagma: Toate femeile ar trebui să fie feministe!

Conceptul de feminism universal a pătruns în cultura populară, după ani buni în care femei celebre s-au străduit să se distanțeze de această etichetă ca să nu pară neprietenoase sau să piardă roluri în filme. Acum roata s-a întors!

Ce ieri nu era vandabil, azi a devenit strategie de marketing. Feminismul azi este la modă, deci toate ar trebui să fim feministe.

Doar că aici, undeva, eu mă blochez. Am impresia, că cu cât încearcă cineva să-mi bage mai mult ceva pe gât, cu atât trebuie eu să mă îndepărtez de problemă. Greșesc? Poate. Doar nu am toate răspunsurile și nici nu vreau să crezi asta.

See Also

Așadar, ce este feminismul pentru mine?

 • este eliberare
 • este libertate
 • este îngăduință
 • este posibilitatea de a fi ce vrei tu să fii, dar fără să-i îngrădești credințele celuilalt
 • este putere (înțeleaptă) care oprește și denunță abuzurile din partea bărbaților, dar și a femeilor
 • este egalitate în drepturi
 • este sensibilitate
 • este putere
 • este empatie

Ce nu este feminismul pentru mine?

 • clar nu este etichetare
 • clar nu este condamnare fără dovezi
 • clar nu este instigare la ură rasială, de gen sau sexuală
 • clar nu este fanatism
 • clar nu este DOAR PĂREREA MEA CONTEAZĂ!

Mi-e frică de extreme și încerc să fiu echidistantă, dar societatea actuală nu încurajează echilibrul. Din contră! Cu cât suntem mai dezordonați ca nație, cu atât mai ușor suntem de manipulat. Asta este din păcate, realitatea de azi. 

Ce reprezintă pentru tine feminismul?

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top