Now Reading
Fine dining à la Cluj sau cum să faci cel mai bun pairing cu cafea și mâncare

Fine dining à la Cluj sau cum să faci cel mai bun pairing cu cafea și mâncare

Dacă ar fi să mă gândesc rapid la două lucruri fără care viața mea ar fi mai puțin plăcută, cafeaua și mâncarea ar fi cu siguranță pe lista scurtă, pe niște poziții generoase în topul meu. Sigur, soțul, copiii, oamenii dragi din familie și din cercul de apropiați sunt apropiați sunt extrem de importanți, dar cum aș putea eu să supraviețuiesc fără cafeaua de dimineață? 🙂 Și ce m-aș face fără mesele și gustările mele zilnice, demne de reputația mea de foodie (bine, semi-foodie) ?

Ce mi se pare, însă, foarte interesant – și e o treabă pe care am descoperit-o de curând, în urma unei invitații la Cluj, din partea Nespresso – este că și între cafea și mâncare poți face pairing. Iar rezultatul este unul care nu doar că-ți lasă gura apă, dar te și face să plângi un pic când se termină.

Așa cum vinul e adesea asociat cu diverse preparate – de exemplu, vinul alb, care are de regulă o aciditate mai mare, merge de minune cu o porție de paste cu gorgonzola sau cu pește sau fructe de mare, în timp ce vinul roșu complimentează excelent un mușchi de vită suculent – și cafeaua poate fi potențată de anumite alimente.

Până la urmă, totul se rezumă la gust și de echilibrul între aciditate, dulceață, gust sărat și cel amărui. Mâncărurile și băuturile au o anumită textură, un anumit conținut nutrițional, o compoziție. Iar un pairing reușit se face întotdeauna prin două metode: fie prin alăturarea unor contraste, care contribuie la echilibrelor gusturilor, fie prin oglindirea, prin punerea față în față a aromelor, pentru potențarea lor, pentru o continuitate în momentul savurării lor.

De exemplu, dimineața, un biscuit cu alune sau un fursec ușor dulce va acompania perfect notele de ciocolată neagră amăruie din espresso. Pe de altă parte, e un echilibru și la nivel de textură, pentru că duritatea biscuitului se scufundă în lichidul espressoului. Un exemplu de contrast excelent.

În ceea ce privește punerea în oglindă a unor arome similare, mă gândesc la un pairing între o cafea cu note fructate, cum sunt multe dintre cafelele columbiene sau braziliene, și un desert pe bază de fructe, cum ar fi o brioșă cu afine, o plăcintă cu mere sau vișine sau poate chiar și o tartă. Printre cafelele cu note dulci aflate acum pe lista mea de favorite se numără și Tribute to Milano, Colombia sau Ristretto de la Nespresso, care e și foarte intensă.

O alegere bună de pairing la micul dejun este și un avocado toast, cu o textură cremoasă și un conținut bogat în grăsimi, și o cafea tare, a cărei aromă este intensificată de avocado. De asemenea, cafelele cu note fructate sau citrice, ușor amărui și bine prăjite, merg bine cu preparate blânde, cu mai puțină aciditate, cum sunt negresele sau croissantele.

Interesant este faptul că asocierile inedite între cafea și mâncare merg dincolo de deserturi și preparate light, de mic dejun, pe care le găsim în mai toate cafenelele. După cum vă spuneam mai sus, am fost de curând la Cluj-Napoca, la invitația Nespresso, cu ocazia lansării primului  punct de vânzare din afara Bucureștiului, în Vivo! Mall.

 

Am sărbătorit la Baracca, unul dintre cele mai bune restaurante din Cluj (tiramisul lor este to die for, să nu cumva să-l ratați dacă ajungeți curând pe-acolo), alături de Nespresso și de un grup de oameni iubitori și cunoscători de cafea, unde am avut ocazia de a descoperi câteva dintre secretele pairingului între cafea și mâncare. Și ca un DOER care nu se dezice de crezul său – practice what you preach – am început acum să respect regulile învățate. Ba chiar am luat notițe de dat mai departe, pentru că asocierile acestea sunt tare interesante.

De exemplu, alimentele ușor sărate, cum sunt brânzeturile, baconul, unele tipuri de pâine merg de minune cu o cafea neagră, intensă. Același lucru este valabil și pentru fulgii de cereale, avocado și alte alimente pe care le consumăm la micul dejun, pentru că acestea pot echilibra aciditatea din cafeaua neagră. Pe de altă parte, mâncarea picantă ar fi asociată mai bine cu un iced coffee care să-i mai tempereze iuțeala.

See Also

De asemenea, asocierea dintre alimentele foarte amare, cu un gust foarte intens, cum sunt lămâile și tartele, și cafea nu este întotdeauna o opțiune bună. Pe de altă parte, când vine vorba de preparate de bază, carnea roșie se potrivește cu acele cafele bine prăjite, cu aromă intensă. Puiul, în schimb, are un gust grozav dacă e asociat unor cafele cu note fructate, cum este și Cosi de la Nespresso. Lactatele merg de minune cu acele cafele tari, cum este și un intens espresso. Gustul bogat al unui espresso va pune mereu textura cremoasă a brânzeturilor și a altor produse pe bază de lapte.

Faine combinații, nu-i așa? De altfel, cât scriu textul ăsta, am pe masă, lângă mine, un avo-toast făcut în grabă dintr-un avocado bine copt și un espresso delicios.

Dar înainte să mă apuc de ele așa cum se cuvine, practic, așa cum am învățat eu la Cluj, țin să vă reamintesc despre unul dintre demersurile pe care le apreciez cel mai tare la Nespresso, mai exact angajamentul luat pentru reciclarea capsulelor de cafea din aluminiu, deoarece protejarea mediului înconjurător prin reciclare și alte mici măsuri de ecologice ar trebui să fie una dintre responsabilitățile noastre de bază. Motivul pentru care Nespresso a ales acest material pentru realizarea capsulelor sale este că, pe lângă faptul că păstrează intacte prospețimea și notele aromatice ale cafelei din ele, aluminiul este 100% reciclabil și poate fi reciclat iar și iar, pentru că-și păstrează proprietățile chiar și atunci când e reciclat de mai multe ori.

Dacă mă urmăriți și pe Instagram, știți deja că e ceva vreme de când le strâng în săculeț și le duc la reciclat atunci când îl umplu. E chiar foarte simplu, mai ales că aveți mai multe variante:

  • Clienţii din Bucureşti pot aduce capsulele de cafea utilizate în oricare dintre cele 3 magazine Nespresso (cel din Calea Dorobanţi 210, cel din Băneasa Shopping City, parter şi cel din Afi Cotroceni)
  • Toţi clienţii, din Bucureşti şi din ţară, pot solicita ridicarea de către curier a capsulelor de cafea utilizate în momentul în care efectuează – online sau prin CRC – comanda de cafea. Tot ceea ce au de facut este să bifeze opţiunea SWAP în coşul de cumpărături. Curierul va ridica capsulele folosite în momentul livrării comenzii de cafea, fără niciun cost pentru client.
  • Nespresso le pune tuturor clienţilor la dispoziţie, gratuit, săculeţi sigilabili pentru depozitarea fără efort a capsulelor, care vor fi reciclaţi la rândul lor.

Cât despre Cluj, eu una de-abia aștept să mă întorc în acest oraș mișto. Să mă plimb prin Piața Unirii, să dau o tură de alergat în Parcul Central, să văd niște filme bune la TIFF și, bineînțeles, să mă opresc la un Nespresso. 🙂 Ceea ce toți clujenii pot face deja de mai bine de o lună.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top