Now Reading
Gustul cafelei e mai bun din cana mea preferată. De ce? Există niște motive!

Gustul cafelei e mai bun din cana mea preferată. De ce? Există niște motive!

Cafeaua mea de dimineață este un mic ritual. Îmi place să o beau în liniște, negrăbită, eventual în timpul unei lecturi sau când scriu ceva. De exemplu chiar acum când scriu acest articol. Parte din acest ritual este cana din care îmi beau cafeaua … cana mea prefertă. Să mă vedeți cu ce disperare o caut atunci când nu o găsesc! De fapt, le caut, pentru că am două. Ei bine, mi se pare că aceste două căni fac gustul cafelei și mai bun! De la cum le țin în mână, culoarea, materialul și cum se simt buzele pe marginile lor … toate acestea sunt detalii care pentru mine fac diferența.

Mi se întâmplă la fel cu paharul de apă din care beau, pe care îl prefer să fie din sticlă subțire. Paharele de vin le prefer mai mari și din sticlă foarte, foarte subțire. Iar tacâmurile cu care mănânc, dacă nu au o anumită finețe, mă cam enervează. De ce toate astea? O să zicei ”Femeie, astea sunt tabieturi de om în etate!” Dar vă voi contrazice. Am aceste obiceiuri și atenție la detalii de când mă știu! Da, cu siguranță are legătură și cu preferințe subiective, dar, în același timp, am constatat că băuturile și mâncarea consumate din recipiente și cu ustensilele potrivite fac alimentele mai gustoase. Am dat recent chiar și peste un articol care îmi confirma ceea ce eu am simțit instinctiv.

Cănile mele preferate sunt albe, nu au nicio toartă, sunt făcute din porțelan fin, sunt subțiri dar nu exagerat de subțiri precum cele clasice de pe vremuri. Și au marginile foarte frumos rotunjite. Una este ceașca de cafea din colecția Gran Lungo de la Nespresso iar a doua este o cană pe care am primit-o acum peste 10 ani de la o prietenă. Este o cană din porțelan lucios alb, învelită parțial într-un strat de material catifelat care se lipește minunat de mână și ține temperatura înaltă a lichidului izolată astfel încât să nu mă ardă.

De ce contează cana?

Dacă ai impresia că un espresso sorbit dintr-o ceașcă elegantă de porțelan are alt gust decât unul băut dintr-un pahar de carton, nu ți se pare. Cred că din acest motiv eu nu prea cumpăr ”coffee to go”. 🙂 Există explicații pseudo-științifice care susțin că materialul, forma și chiar culoarea cănii pot influența percepția asupra cafelei. O cană potrivită nu doar că păstrează temperatura ideală, dar poate și amplifica sau atenua anumite note aromatice ale cafelei.

Materialul face diferența

Ceramica, sticla, metalul sau plasticul pot transforma subtil experiența unei cafele. Cănile de ceramică sunt preferate de cunoscători pentru că nu interacționează chimic cu cafeaua, păstrându-i aroma intactă. Sticla este neutră și permite observarea culorii cafelei, ceea ce poate spori plăcerea vizuală. În schimb, cănile de metal, mai ales cele din inox, pot adăuga o notă ușor metalică băuturii. Iar din plastic, efectiv nu pot să beau cafeaua decât forțată de împrejurări! 🙂

Forma și culoarea cănilor

Un studiu a arătat că o cană albă poate face cafeaua să pară mai amară, în timp ce una colorată sau transparentă poate amplifica dulceața percepută. În plus, cănile cu pereți groși mențin mai bine temperatura, în timp ce cele cu pereți subțiri oferă o senzație mai delicată la buze.

See Also

Cum să alegi cana potrivită

Sunt sigură că uneori cana preferată înseamnă poate și un mesaj motivațional pe ea, care îți reamintește zilnic ceva important pentru tine. Dar dincolo de asta alegerea cănii perfecte pentru cafea poate depinde de mai mulți factori:

  • Alege materialul potrivit: Dacă îți place să te bucuri de fiecare notă aromatică, alege o cană din ceramică sau sticlă. Evită cănile din metal sau plastic, care pot altera gustul cafelei.
  • Gândește-te la izolație: Dacă îți place să îți savurezi gustul cafelei încet, optează pentru o cană cu pereți groși sau una cu un design dublu stratificat pentru a menține temperatura mai mult timp.
  • Dimensiunea contează: Dacă preferi espresso, o cană mică și îngustă este ideală. Pentru latte sau cappuccino, o cană mai largă permite o mai bună distribuție a laptelui și spumei.
  • Acordă atenție formei buzei cănii: O buza ușor curbată poate ghida lichidul mai ușor spre limbă, intensificând anumite arome ale cafelei.

Așadar, data viitoare când îți savurezi cafeaua, acordă atenție cănii din care o bei. Eu chiar nu cred că este doar un capriciu estetic, ci un detaliu care poate transforma întreaga experiență. Așa cum spunea Jonathan Swift: „Cafeaua ne face severi, serioși și filozofici.” Dar poate și mai fericiți, dacă este băută din cana potrivită. 🙂 Tu ai o cană preferată din care îți bei cafeaua?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top