Now Reading
Cum sa-ti petreci timpul liber intr-un mod util si placut

Cum sa-ti petreci timpul liber intr-un mod util si placut

Time is money, adica timpul inseamna bani. Nimic mai adevarat. Insa banii nu sunt totul. Omul trebuie sa faca ceva si pentru sufletul lui pentru a fi fericit. Pentru propriul suflet sau pentru cel al semenilor sai, pentru ca, deseori, binele facut cuiva in mod dezinteresat si gratuit aduce mai multa satisfactie decat o caruta de bani castigati cu pretul timpului liber.

Dar ce putem face pentru a ne petrece timpul liber intr-un mod util noua si celor din jur? Am adunat cateva idei pe care as dori sa ti le prezint in cele ce urmeaza.

  • Voluntariatul in diferite proiecte/ organizatii

In multe tari din Europa occidentala, tineretul, si nu numai, participa la programe de voluntariat.

In Germania, de exemplu, foarte multi absolventi de liceu nu se inscriu imediat la o facultate, ci se inroleaza voluntari in diferite proiecte, cu predilectie proiecte din tari straine. Ei numesc aceasta perioada care preceda studiile, „freiwilliges Jahr” (in limba romana: anul voluntar sau de voluntariat), iar daca implicarea este in domeniul social, este vorba despre un asa-zis „freiwilliges soziales Jahr”(anul social de voluntariat). Voluntariatul este foarte bine vazut de potentiali angajatori. Si la noi exista posibilitatea de a te implica in diverse proiecte, fie ca este vorba de asociatii umanitare sau care promoveaza un trai sanatos, respectiv organizatii pentru protectia mediului.

Paleta posibilitatilor este una vasta si la noi in tara, iar voluntariatul este vazut cu ochi tot mai buni si aici. In plus, nimic nu se compara cu satisfactia de a fi facut ceva pentru un scop nobil.

  • Ajutor in gospodarie pentru seniori

Ai un vecin batran si singur, caruia nu-i prea trece nimeni pragul? Du-te o data pe saptamana la el si ajuta-l timp de o ora la curatenie! Tine-i de urat, vorbeste cu el, dar, mai cu seama, asculta-l! Experienta lui de viata te va lasa, cu siguranta, cu gura cascata, in plus, ajutorul pe care i-l oferi acelui om, chiar si prin simpla ta prezenta, este de nepretuit. Puteti comenta stirile impreuna sau puteti juca o partida de sah. Chiar daca nu vei primi o diploma pentru munca ta, nu asta conteaza. Ci sentimentul de a fi ajutat fara a astepta nimic in schimb un om singur si nefericit.

  • Vizite regulate in case de copii/aziluri de batrani

La marginea societatii traiesc multi oameni, oameni „mici” sau „mari”. Ma refer, desigur, la copii, dar si la seniorii din azilele de batrani. Copilaria intr-o casa de copii nu este de departe copilaria ideala, iar apusul vietii petrecut intr-un azil nu e, cu siguranta, unul simplu. Ce-ar fi daca tu, om tanar si in putere, i-ai vizita pe acesti oameni din cand in cand? Ce-ar fi daca tu te-ai duce, in timpul tau liber, sa te uiti la un film cu copiii din orfelinat? Sa desenezi sau sa faci puzzle timp de o ora-doua cu ei? Sa pui niste muzica pentru seniorii dintr-un camin si sa povestiti la o cafea si o prajitura despre vremuri de mult apuse? Evident ca trebuie sa iti anunti vizita si sa le spui celor responsabili din institutie care sunt intentiile tale, insa iti garantez ca nu vei fi dat afara daca vei dori sa te apropii de acesti oameni. Si iti mai pot garanta ca pleci cu un sentiment foarte bun de acolo.

See Also

  • Mentoring

Mentoring-ul este un cuvant la moda in ziua de astazi. Dar in spatele unui termen aparent pompos se ascunde un singur lucru: Si anume a da din experienta ta si altora, a-ti impartasi cunostintele cu ceilalti. Te pricepi la programare? Minunat! Ai putea organiza un curs gratuit de initiere in programare pentru copii! Esti un bun jurnalist? Du-te intr-o scoala, aduna 5-10 elevi si invata-i sa scrie articole sau sa citeasca stirile la radio! Dansezi de placere sau chiar la modul profesionist? Fa o strigare si gaseste cativa oameni pentru un curs intensiv, de cateva ore, de dans! Cu totii suntem buni la ceva. Si tocmai de aceea este bine sa nu tinem acel ceva doar pentru noi. Hai sa dam si celorlalti ceva din ceea ce stim, sa-i invatam ceva si pe ei. Sa investim in oameni.

Sper ca ti-am putut fi de folos cu cele cateva idei de implicare sociala. Acestea nu implica nici un cost din partea ta, ci doar disponibilitatea de a fi acolo, cu si pentru acei oameni. Sunt multe posibilitati de a te implica voluntar in proiecte frumoase, fie ca le initiezi tu sau sunt proiecte in desfasurare. Totul este sa-ti imparti timpul in asa fel incat sa reusesti sa faci ceva pentru sufletul tau si pentru al celorlalti. Te vei convinge singur(a) ca merita.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top