Now Reading
Îti place ceaiul? Ceaiul Kombucha și beneficiile sale incredibile

Îti place ceaiul? Ceaiul Kombucha și beneficiile sale incredibile

Îți place ceaiul? Ei bine, ceaiul Kombucha este o varietate de ceai fermentat, mai puțin cunoscut la noi, dar consumat pe scară largă în Statele Unite ale Americii. Poate ai auzit de acest termen în producțiile hollywoodiene, dar crede-mă pe cuvânt, merită cu desăvârșire atenția ta. Eu l-am descoperit datorită unei prietene care nu consumă cafea, dar care are o colecție uimitoare de sortimente de ceaiuri din care bea cu regularitate. Mi-a plăcut gustul, apoi am aflat despre beneficiile puternice pe care ceaiul Kombucha le oferă. De atunci beau des Kombucha.

Așadar, iată DE CE să bei Kombucha, conform dovezilor științifice:

1. Sursă de probiotice

Originea exactă a ceaiului Kombucha nu se cunoaște, unii speculează China, alții Japonia. Indiferent de origine, Kombucha este obținut prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, lăsându-l apoi să fermenteze timp de o săptămână sau chiar mai mult. În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare unei ciuperci pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care Kombucha este cunoscut și sub numele de „ceai de ciuperci”. Stratul de ciuperci care se formează reprezintă de fapt, o colonie “simbiotică vie” de bacterii care este folosită pentru a-l fermenta.

Procesul de fermentație produce acid acetic (se găsește și în oțet) și alți compuși acizi, urme de alcool și gaze care-i oferă acel gâdilat delicios de pe cerul gurii. De asemenea, în acest amestec cresc foarte multe bacterii, inclusiv specii de bacterii lactice a căror funcție principală se cunoaște deja că este cea probiotică.

Știai că, probioticele sunt microorganisme vii care oferă intestinului bacterii sănătoase? Când acestea sunt prezente în intestin acționează ca un fel de pacificatori ajutând în acest mod, la restabilirea ordinii, acolo în burtică. Conform științei, aceste bacterii contribuie la echilibrarea florei intestinale, la o digestie  sănătoasă, reduc balonarea și ajută la pierderea în greutate.

2. Acționează precum ceaiul verde

Dacă îți place ceaiul verde știi deja că este una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Argumentul absolut este că ceaiul verde conține foarte mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, care funcționează ca antioxidanți puternici odată ce sunt introduși în organism. Astfel, Kombucha făcut din ceai verde conține mulți dintre aceeași compuși și este aproape sigur că are aceleași beneficii pentru sănătate. Studiile afirmă că un consum regulat de ceai verde sau de suplimente care conțin extract de ceai verde pot crește numărul de calorii pe care le arzi, reduc grăsimea de pe burtică, îmbunătățesc nivelul de colesterol și nu cresc nivelul zahărului din sânge.

3. Conține antioxidanți

Am citit recent un articol științific care explica că mulți cercetători sunt convinși că antioxidanții pe care îi găsim în alimente sau băuturi sunt mult mai buni pentru sănătate decât suplimentele antioxidante. Mi-am întocmit o listă cu toate legumele și fructele bogate în antioxidanți buni, iar dacă ești interesată să explorăm un pic partea asta, scrie-mi în comentarii.

Kombucha, dacă este făcut din ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante asupra ficatului. Au fost făcute niște studii pe șobolani care a conchis că un consum frecvent de Kombucha reduce toxicitatea hepatică cauzată de substanțele chimice toxice. Deși nu există studii pe oameni pe acest subiect, pare a fi un domeniu de cercetare promițător pentru persoanele cu boli hepatice.

4. Omoară bacterii

Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentației Kombucha este acidul acetic, care este abundent și în oțet. La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic poate distruge multe microorganisme dăunătoare. Așadar, Kombucha făcut din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor care cauzează infecții și nesuferita Candida.

Aceste efecte antimicrobiene suprimă creșterea bacteriilor, și important de menționat este că nu afectează bacteriile benefice, probiotice, implicate în fermentația acestui tip de ceai.

5. Reduce riscul bolilor cardiovasculare

Știa că, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial? Studiile pe șobolani arată că Kombucha poate îmbunătăți doi markeri ai bolilor de inimă, colesterolul „rău” și colesterolul „bun”, în doar 30 de zile. Eu nu sunt adepta rețetelor magice, dar acest aspect mi-a atras atenția. Nu cred totuși că se poate vedea o îmbunătățire într-un timp atât de scurt, dar iți las aici și aici studiile cât se poate de serioase pentru a le consulta și tu.

Și mai important, ceaiul (în special ceaiul verde) protejează particulele de colesterol „rău” de oxidare, despre care se crede că facilitează evoluția diverselor bolile de inimă.

Astfel că, persoanele care consumă regulat ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă, un beneficiu care se poate aplica și în cazul ceaiului nostru, Kombucha.

Nu în ultimul rând doresc să vorbesc despre cât de important este ca al nostru Kombucha să fie făcut corect. De ce? Pentru că acest tip de ceai în cazul în care ajunge să fie  contaminat sau supra fermentat provoacă grave probleme de sănătate, chiar și moartea. Dacă prepari Kombucha în casă poate conține până la 3% alcool, deci ține cont și de acest aspect. Eu te încurajez să-l cumperi din magazine specializate și de încredere, deoarece vei găsi suficiente game de Kombucha de foarte bună calitate și fără zahăr adăugat.

Câteva exemple interesante:

Bautura Kombucha fara gluten ghimbir&lamaie 400ml Captain Kombucha
Kombucha Turmeric + Ginger BIO 330 ml
iKombucha

Ce zici, îți place ceaiul? Dacă te-au mulțumit beneficiile ceaiului Kombucha și îți place și gustul te încurajez să-l introduci în alimentația zilnică.

***

See Also

Sursă foto: Unsplash.com

Surse materiale:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26796581/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19420997/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22591682/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25856715/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18641205/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top