Accidentele copiilor si masuri de prim ajutor
E mic, nestiutor si, cu toate astea, al naibii de curajos: cand copilul tau este prea cutezator, se pot intampla accidente. Accidentele sunt acele situatii care te iau prin surprindere. Ce faci daca micutul tau s-a ars cu ceva fierbinte? Dar daca a cazut si s-a lovit foarte tare la cap? Scenariile sunt nenumarate si s-ar putea ca viata lui sa depinda in mare masura de tine si de reactia ta in acel moment-cheie.
Un curs de prim ajutor ti-ar fi de folos, draga parinte incepator, pentru ca sunt situatii in care, in cele cateva minute in care o ambulanta poate ajunge la locul accidentului, tu sa fii nevoit sa actionezi. Eu am participat la un astfel de curs si iti voi povesti in cele ce urmeaza ce am invatat acolo.
Pastreaza-ti calmul si actioneaza rapid in cazul accidentelor
In primul rand, pastreaza-ti calmul. E extrem de important sa nu disperi. Ai cateva secunde la dispozitie sa te gandesti ce-o sa faci in continuare. Stai calm(a), respira, gandeste rapid. Si actioneaza.
Copilul s-a inecat cu mancare
Daca copilul tau e la inceputul diversificarii, s-ar putea sa se mai inece cu mancare. De fapt, el nu se ineaca propriu-zis, ci face acel „gag”, e pe cale de a se ineca. De cele mai multe ori, corpul uman reuseste sa se descurce cu acea bucatica de mancare care a luat-o pe calea gresita. Lasa copilul in pace pentru inceput, nu-l bate pe spate, pentru ca s-ar putea ca, din cateva gag-uri, bucatica buclucasa sa iasa singura afara. Daca il vezi ca se inroseste si nu mai primeste aer, e cazul sa actionezi.
Copilul mic, de cateva luni, se ia in brate si se pozitioneaza pe antebratul tau cu fata in jos. Ii iei barbia in mana, astfel incat copilul sa fie cu capul mai jos decat restul corpului. Cu podul palmei il bati cu putere pe spate, intre omoplati. Il bati puternic, nu il mangai, oricat de dur ar suna. Miscarea aceasta trebuie fie una de impingere in sus, intre omoplati. Aceasta manevra de dezobstructionare a cailor aeriene poarta numele de manevra Heimlich.
Copilul s-a ars
Daca arsura este pe o portiune mare, daca hainele sunt lipite de pielea copilului, nu le indepartezi, ci suni de urgenta la Salvare. Daca arsura nu este acoperita de haine, o infasori intr-o folie alimentara si fugi cu copilul la spital. Nu pui ulei sau alte leacuri babesti pe ea. Practic o infasori intr-o folie alimentara pentru ca rana sa nu mai respire, sa nu mai arda in continuare, sa o innabusi. Daca este o arsura mica, apa de la robinet este sfanta – pui manuta copilului sub robinetul curgand.
In orice caz, pentru arsuri, indiferent cat de mici, ar trebui intrebat medicul, pentru ca, de multe ori, sunt necesare anumite unguente pentru ca rana sa se vindece frumos, fara cicatrici.
Copilul a fost muscat de o insecta
Depinde, desigur, cum reactioneaza copilul in urma muscaturii. Daca a fost muscat de viespe, albina sau chiar de un paianjen si se umfla puternic locul muscaturii, e clar ca micutul este alergic si, pentru a nu risca un soc anafilactic, trebuie chemata Salvarea. O umflatura pe exterior poate insemna si o umflatura pe interior, adica micutul poate ajunge in situatia de a nu mai putea respira. Daca este vorba de o umflatura micuta, se administreaza antialergice orale si/sau unguente cu hidrocortizon.
Copilul a inghitit o substanta toxica
Copilul s-a jucat cu detergentul de vase si a gustat putin din el. E o situatie grava, care insa necesita indrumari specializate. Nu se pune copilul sa bea apa, sau lapte, sau ulei, sau alte lichide pentru a anihila efectul substantei toxice ingerate. Asta pentru ca nu stim ce contine acel detergent si ce reactie chimica ar putea avea loc cu o alta substanta. Nici nu se forteaza copilul sa vomite, pentru ca – daca a fost o substanta care l-a ars pe gat – riscam sa il arda inca o data, atunci cand acesta varsa.
In acest caz, puteti suna cu incredere la TOXAPEL – 0212106282 sau 0212106183 – este serviciul spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucuresti pentru intoxicatii alimentare, un serviciu 24/7. Medicii de acolo te vor intreba exact denumirea substantei toxice si iti vor spune cum trebuie sa procedezi pentru a-ti ajuta copilul.
Copilul se afla in stop cardio-respirator
E un caz de urgenta extrema, dar si un caz in care fiecare secunda conteaza. E situatia in care trebuie sa resuscitezi victima pana vine Salvarea. Copilul s-a inecat si nu mai respira, inima nu-i mai bate. Ce faci tu?
Pe langa faptul ca strigi dupa ajutor, sa nu fii singur cand acorzi primul ajutor, intinzi copilul pe spate si ii ridici barbia. Iti sprijini podul palmei pe mijlocul sternului, avand grija sa nu-l apesi pe coaste. Cealalta palma o asezi perpendicular pe prima. Apesi de 30 de ori pe stern, rapid, cam in ritmul a 100 de compresii pe minut. Trebuie sa apesi destul de tare, astfel incat palma ta sa intre cativa centimetri – vreo 4-5 – pe stern. Urmeaza doua respiratii gura la gura, lungi, a cate 5-10 secunde fiecare. Miscarea 30/2 asta o faci pana cand victima isi revine, respectiv pana cand apare personalul specializat. In cazul in care obosesti, chemi pe altcineva sa continue manevra de resuscitare.
Crucea Rosie Marea Britanie are mai multe tutoriale cu masuri de prim ajutor din care avem de invatat.
Sper ca ti-am putut fi de folos cu aceste sfaturi si iti doresc sa nu fie nevoie sa le aplici niciodata. Nu uita, accidentele pot fi de multe feluri. E de datoria ta sa fii cu ochii in patru si sa incerci sa anticipezi urmatoarele miscari periculoase ale copilului tau.
***