Now Reading
Minunata săptămână în Toscana. O poveste împletită cu recomandări de artă, arome și aventură.

Minunata săptămână în Toscana. O poveste împletită cu recomandări de artă, arome și aventură.

Pentru unii, Toscana este o destinație de mult ”fumată”. Pentru mine, Toscana a fost un vis ce abia acum a prins viață, o incursiune într-o lume de poveste, plină de bogății culturale și naturale, ce aștepta să fie descoperită și admirată în toată splendoarea sa. Așa că astăzi voi împărtăși cu mare drag cu voi ceea ce am văzut și mi-a plăcut sau nu, unde am stat și unde am mâncat. Așadar, minunata săptămână în Toscana și felul în care am planificat-o înainte să ajung aici dar și spontan, la fața locului.

Pentru că anul acesta 1 mai și Paștele au făcut punte și au dat naștere unei perioade libere de o săptămână, am realizat că este una dintre puținele mele ocazii primăvara să plec o săptămână în vacanță. Au trecut peste 10 ani de când nu am mai plecat de Paște … fără copii. Și am cam șocat familia când am anunțat că de această dată voi absenta de la masa în familie, care, desigur, că mi-a amplificat un pic sentimentul de vină, dar pe care l-am depășit 🙂 pentru că acesta a fost un moment perfect de a-mi împlini dorința de a ajunge o săptămână în Toscana.

Câteva cuvinte despre Toscana …

În inima Italiei, unde visele se împletesc cu realitatea și tradițiile străvechi dansează în lumina caldă a soarelui, se desfășoară acest colț de rai numit Toscana. Cu peisaje desprinse parcă din tablouri renascentiste, orașe medievale care te poartă înapoi în timp și o gastronomie care îți răsfață simțurile (dacă ești ca și mine, în căutare veșnică de mâncare bună), Toscana este destinația care îți incită imaginația și îți împlinește sufletul cu frumusețea sa de neuitat.

Sunt multe locuri pe lumea asta, pe care le vezi în reviste, mai nou pe Instagram (acest cont are recomandări faine simplyslowtraveler ) ,  îți par desprinse dintr-o poveste și îți dorești ca atunci când le vizitezi să le regăsești exact așa ca în tabloul pe care ți l-ai făcut cu ochii minții. Ei bine, de când treci granița imaginară și pășești fizic în Toscana, e ca și cum ai intra fix în acele povești din capul tău, unde fiecare râu și fiecare deal par magice. Cultura locală este un amestec fascinant de tradiție și modernitate. Arta, muzica și gastronomia se împletesc armonios pentru a crea o experiență inegalabilă după cum veți vedea atât în descrierile mele cât și în imagini.

Pentru mine Italia reprezintă bunul gust per se. Și asta este valabil din nord și până-n sud. Da, sunt zone sărace și decăzute dar chiar și acolo totul arată bine și artistic. În ceea ce privește arhitectura toscană, ea te îmbie cu farmecul ei rustic și eleganța sa simplă aparent. De la faimoasele palate medievale și biserici ornamentate până la conace fermecătoare și podgorii nesfârșite, fiecare colț al Toscanei poartă amprenta unei istorii lungi și bogate. În fiecare colț de drum, vei găsi o bijuterie arhitecturală ce îți va fura inima și îți va trezi admirația pentru măiestria și rafinamentul toscan. Și la care ai vrea să te oprești și să o fotografiezi – Doamne, ce noroc pe noi că avem telefoane cu memorie aproape nesfârșită. 🙂 Câte mii de fotografii credeți că am mai acumulat în telefon?! Este doar o întrebare retorică …

Așaaa, dar să ajungem la esențial. Unde am stat, unde am mâncat și ce am vizitat.

Ce am vizitat.

Final de aprilie, început de mai este în afara sezonului, deci bănuiam că va fi mult mai lejer iar prețurile la diversele cazări faine, ceva mai decente. Am avut dreptate. Singura partea care nu a fost chiar așa cum mi-am imaginat, a fost vremea, mai răcoroasă decât mă așteptam. Undeva între 12 – 21 grade. Dar numai bună pentru a purta pulover sau o jachetă/trench + șal. Am lăsat pe contul meu de IG o postare cu ținute comode și gândite în straturi. Și, desigur, șic zic eu, deoarece deloc nu-mi place să călătoresc îmbrăcată precum clasicul turist.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

Pentru a explora în voie satele și peisajele pitorești ale Toscanei, nimic nu se compară cu libertatea oferită de o mașină închiriată. Astfel, vei putea descoperi locuri mai puțin cunoscute și vei putea savura fiecare moment al călătoriei – altfel cred că nici nu prea se poate. Am închiriat direct din aeroport un Fiat 500, super fiabil și potrivit în peisaj, încăpător și confortabil. Știu că este destul de complicat să închiriezi mașină (în teorie îți trebuie card de credit) dar există soluții. Caută de acasă companii mici care închiriază cu garanție minimă. Dar este important să asiguri mașina de ORICE. Este un cost care are sens. Dacă vrei să închiriezi de la o companie celebră, se poate și fără card de credit dacă nu alegi o mașină scumpă.

Bun, zis și făcut … am aterizat seara și am plecat cu mașina din aeroportul Bologna către prima cazare, pe care am ales-o într-un cartier rezidențial al orașului. Într-o zonă verde și liniștită. Mai jos detalii despre ea.

În călătoria mea, nu am urmărit să văd tot ce se poate vedea, ci mai degrabă să mă concentrez și să simt. Am devenit (sau am scos la ideal acel slow traveler din mine care preferă să savureze). Am ales să mă bucur cu toată ființa mea de fiecare moment și să mă bucur de orice colț de natură și cultură cu care am fost întâmpinată. Pentru mine, călătoria a fost mai mult decât o simplă explorare a locurilor, a fost o călătorie interioară, o căutare a sensurilor și a frumuseții autentice ce izvorăște în inima Toscanei.

În peisajele pitorești ale Toscanei, pare că reveriile se contopesc cu realitatea, este ușor să te abați de la drum în căutare de comori ascunse. Și Toscana are ceva frumos de oferit unde te aștepți mai puțin… așa cum m-am convins pe propria-mi piele.

Pentru mine nu mai este de mult o miză să bifez cât mai multe locuri, ci mai degrabă să aprofundez câteva. Așadar, nu am mers decât într-o destinație pe zi.

Cortona

În inima pitorească a Toscanei zace o bijuterie ascunsă – Cortona. O destinație plină de farmec și istorie, acest oraș înălțat pe un deal își încântă vizitatorii cu peisaje desprinse dintr-o pictură renascentistă și cu un amestec autentic de cultură și tradiție toscană. Cu străduțe înguste și pietruite care șerpuiesc printre clădiri vechi din piatră și palate nobiliare, Cortona emană o atmosferă medievală fermecătoare. În fiecare colț, te întâmpină vestigii antice care îți amintesc de gloria sa străveche și de bogata sa moștenire culturală.

Cortona nu este doar un muzeu în aer liber, ci și un loc vibrant, cu o viață de cafenele cochete, restaurante rafinate și târguri de delicatese locale. Aici, poți savura bucate toscane autentice, acompaniate de vinuri excelente, în timp ce privești apusurile spectaculoase ce îți încântă sufletul. Pentru cei pasionați de artă și istorie, Cortona este o comoară inepuizabilă. Muzeul Diocesan găzduiește o colecție impresionantă de artă sacra, în timp ce Palazzo Comunale atrage privirile cu frescele sale fascinante și arhitectura sa magnifică.

Cortona este mai mult decât o destinație turistică – este o experiență, un loc în care timpul pare să se fi oprit într-o epocă de basm. Așadar, îndrăznește să te pierzi în străduțele sale încântătoare și să descoperi toate secretele și minunile pe care le ascunde această bijuterie a Toscanei.

Montepulciano

Cu ochii înțepenindu-mi în eleganța rafinată a Toscanei, descopăr o comoară ascunsă în peisajul său pitoresc – Montepulciano. Încrustat în colinele acoperite de viță de vie, acest oraș încântător își dezvăluie secretele cu grație și mister, invitându-ne să descoperim latura sa mai puțin cunoscută. Montepulciano are un farmec subtil prin detaliile și poveștile sale încântătoare. În timp ce mulți se opresc pentru a admira arhitectura sa remarcabilă și pentru a gusta vinurile sale celebre, puțini cunosc adevăratele sale comori ascunse.

În spatele zidurilor de piatră, Montepulciano ascunde un labirint de pasaje subterane – tuneluri antice care au servit drept adăposturi în timpul războaielor și care acum găzduiesc secretele istoriei sale tumultoase. Explorând aceste tuneluri învăluite în mister, poți simți palpitațiile trecutului și poți înțelege profunzimea și complexitatea acestui oraș fermecător.

În plus față de vinurile sale celebre, Montepulciano este și o oază gastronomică cu surprize delicioase. Puțini știu că aici se poate savura un sortiment excepțional de brânzeturi locale, care își trădează rădăcinile în peisajul rural bogat al Toscanei. Cu arome complexe și texturi bogate, aceste brânzeturi captivante îți încântă simțurile și te poartă într-o călătorie culinară de neuitat. DAr este ți un loc în care am găsit multe sortimente de trufe și am plecat acasă cu 10 borcănele diferite  care au la bază ”diamantul negru al pădurii”.

Dar cel mai bine păstrat secret al Montepulciano este priveliștea sa panoramică spectaculoasă. Ascuns în vârful unei coline, orașul oferă vedere la întinderea sa înfiorătoare a văii și la culorile îmbietoare ale apusurilor toscane. În liniștea magică a acestei panorame, timpul pare să se fi oprit, lăsându-ne să ne pierdem în frumusețea acestui loc binecuvântat.

Așadar, când te avânți în Toscana în căutarea unui loc de poveste, nu uita să îți îndrepți pașii către Montepulciano – o destinație cu mai mult decât ceea ce ochiul întâlnește la prima vedere, ci cu un tărâm al miracolelor și al descoperirilor neașteptate.

Siena

Mi-a plăcut foarte mult Siena. Și am avut curiozitatea ca înainte să o vizitez să și citesc câte ceva despre ea. Astfel am aflat că orașul este împărțit în 17 contrade (cartiere), fiecare cu propriul său steag, istorie și tradiții. Aceste contrade au o influență profundă asupra vieții și identității locale.

În timp ce mulți vizitatori se îndreaptă către celebrul Duomo din Siena, puțini știu despre Civic Museum din Palazzo Pubblico. Acest muzeu găzduiește unele dintre cele mai remarcabile opere de artă medievală, inclusiv celebrele fresce ale lui Ambrogio Lorenzetti, care prezintă alegoria guvernării bune și rele. Facciata della Zecca, o fațadă în stil gotic situată pe Piazza del Campo, este deseori trecută cu vederea de turiști. Această fațadă a fost construită pentru a marca intrarea într-o veche fabrică de monede.

Și ar mai fi de notat despre bucătăria tradițională a Sienei că mâncărurile precum Pici (un fel de paste lungi) și Panforte (un dulce dens, îmbogățit cu fructe uscate și nuci) sunt adevărate delicii locale – noroc că nu poți mânca prea mult din desert.

În trecere, la apus, am ajuns și în Arezzo și San Gimignano. Dacă primul dintre acestea era destul de animat seara și la ora 21:30 încă mai erau restaurante deschide, nu același lucru pot spune despre ”New York-ul medieval”. Niciodată nu am mai văzut o localitate atât de pustie … cu siguranță însă era din cauză că sezonul turistic încă nu era început.

Florența

Despre Florența nu pot spune multe decât că am avut parte de câteva ore foarte ploioase în care ce-i drept turiștii erau puțini. Însă cred că sunt necesare măcar trei zile de stat aici și savurat străduțele înguste, micile magazine artizanale și zonele mai puțin turistice dar foarte elegante.

Unde am stat.

De acasă am organizat călătoria. Am zburat la Bologna (cu celebra companie low-cost la prețuri de linie dar cu servicii foarte proaste și bătaie de joc față de oameni – din păcate singura variantă de zbor direct în Italia până-mi cumpăr avion privat 🙂 ) și am luat mașina închiriată chiar din aeroport. De aici ne-am îndreptat către prima cazare, o vilă cu poveste aproape de centru dar situată într-un cartier plin de verdeață, cu case de milioane. Villa Gotti, realizată la comanda industriașului Vincenzo Gotti, este opera inginerului și arhitectului bolognez Enrico De Angeli care, odată cu ea, a oferit orașului o capodopera a raționalismului arhitectural. A fost locul perfect de început de vacanță în Toscana, deoarece a setat perfect relaxarea pe care o căutam. Micul dejun simplu dar gustos – ouăle excepționale!

Am pornit a doua zi dimineață către Arezzo, prima oprire pe listă, aflat la aproximativ 80km sud-est de Florența. Am ales să nu parcurgem drumul pe autostradă ca să ne bucurăm de priveliște. A fost liniștitor, dar trebuie să recunosc că priveliștea faină abia de la Florența în jos începe. Deci până acolo puteți s-o luați fără grijă pe autostradă.

Cuprena Farmhouse a fost locul departe de zonele foarte cunoscute, în care ne-am cazat pentru două nopți. O alegere extraordinar de inspirată. Așa cum spune și denumirea, este o fermă agroturistică (foarte des întâlnită la ei), dar făcută la un nivel ridicat. Am ales o cameră cu grădină proprie, cu vedere spre pădure și în care singurii vizitatori spontani erau cele două pisici ale casei. În rest, am ascultat doar păsări, natură și ploaie, pentru că a plouat două zile aproape non-stop. Pentru mine însă aceasta este relaxarea pură!

Cuprena deține și o zonă spa cu saună în aer liber încălzită cu lemne, piscină interioară cu zonă de relaxare destinate pentru uz privat cu programare. A fost o feerie să ies încinsă din saună și să fac apoi duș rece … în ploaie! Timpul petrecut plimbându-mă printre rândurile de viță de vie de pe dealurile de lângă locație, mirosind roadele pământului care promit delicii delicioase, citind o carte desculță pe iarbă în timp ce sunetele peisajului îmi marcau ziua și starea. Tăcere și pace în inima vibrantă a Toscanei, un pahar de vin la apus … vă spun: PERFECȚIUNE!!

Începând cu finalul lunii mai, locația dispune și de o superbă piscină în aer liber și pajiște de plajă.

A doua locație pentru două nopți a fost în apropiere de San Giminiano, care deși bună, nu fost cea mai inspirată pentru că se afla în oraș, în imediată apropiere de stradă. Așadar, liniștea aceea pe care o căutam nu era acolo. Pentru cei dornici de a se caza într-o zonă mai populată, vă spun că acest hotel se numește Relais Dalle Rovere, este foarte curat și amplasat într-o clădire veche cu mult potențial dar personal o consider mai degrabă de business decât de vacanță. Așa că am renunțat la a doua noapte (trebuia să zic pass și primei) pe care am schimbat-o pentru Relais Le Macine de Stigliano, o cazare boutique impecabilă situată în vârf de deal, între rezervația naturală Alto și Basso Merse, pe versanții estici ai munților sienezi. Clădirea aceasta este și ea o dovadă a restaurării meticuloase. Construită inițial de conții Ardengheschi în secolul al XI-lea, această clădire istorică este una dintre numeroasele cetăți medievale care împodobeau cândva aceste dealuri pitorești. Fortificația originală, deținută ca multe altele din regiunea Val di Merse de către nobilii Lombarzi, este astăzi un hotel de 4 stele dotat cu tot confortul, mobilat eleganță pentru a păstra intacte magia și frumusețea acestui loc.

Călătorești des? La ce să ai grijă în camera de hotel

Relaisul „Le Macine di Stigliano” este un locul foarte potrivit pentru a explora peisajul rural toscan, pentru a savura aromele vinurilor și mâncărurilor locale, pentru o escapadă romantică de weekend sau pentru regenerare într-o vacanță relaxantă. Super curat, cu piscină și saună în aer liber, spațiu privat pe terasă. Dar cel mai mult mi-a plăcut personalul – extrem de politicos și serviabil.

A treia cazare a fost într-un resort de vinuri … Dievole Wine Resort, unde se poate ajunge pe un drum sinuos neasfaltat, marcat ritmic de chiparoși înalți. Așa, ca-n imaginile clasice cu Toscana. Dievole, la doar 12 km de Siena, domină această zonă încântătoare dintr-o poziție privilegiată, cu vedere la o mare parte a dealurilor Chianti Classico și a Munților Chianti, oferind o priveliște uluitoare. Grădinile locului sunt și ele fermecătoare, presărate cu copaci seculari, plante și flori parfumate. Conacul are o arhitectură elegantă, construit în secolul al XVIII-lea de nobila familie Malavolti din Siena. Am stat într-un apartament splendid, în cel mai elegant stil toscan de unde aveam priveliște către piscină, dealuri și grădina de mic dejun.

Cea de-a patra și ultima cazare din această săptămână în Toscana am ales-o spontan. Îmi doream să fiu cât mai aproape de Florența, pe care nu am vizitat-o niciodată până acum. Mi-au picat ochii pe Villa Dianella. Am ales-o pentru că mi-a plăcut estetic tot ce am văzut, dar și pentru că era înconjurată de vie. Ajunsă la fața locului, am constatat că era mai mult decât o simplă ”vilă”. Ea se află în Vinci, locul de naștere al geniului Leonardo da Vinci.

Vinci face parte din Montalbano, la vest de Florența, una dintre zonele Chianti DOCG, caracterizată prin vinuri blânde și arome intense. Moșia se întinde pe 90 de hectare, cu 26 de hectare de vie gestionată ecologic. Soiul predominant este Sangiovese, alături de Colorino, Cabernet Sauvignon și Franc, Vermentino, Malvasia și Orpicchio – toate soiurile autohtone. Un fapt interesant: numele vinurilor IGT sunt inspirate din poveștile lui Renato Fucini.

Dar partea și mai interesantă abia acum vine … Vila Dianella datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea și a fost folosită de Medici pe post de cabană de vânătoare. Numele său, Dianella, provine de la numele Diana, zeița vânătorii. La începutul anilor 1900, Dianella a fost cumpărată de familia Billeri trecând apoi la Contele Passerin d’Entrèves e Courmayeur. Francesco și Veronica Passerin d’Entrèves au supravegheat personal restaurarea îndelungată și minuțioasă a întregului sat (tot Dianella se numește), creând un mediu elegant și impunător, în care oaspeții se pot simți extraordinar.

Camerele din clădirea principală sunt foarte elegante și îmbină piese noi de mobilier cu unele vechi dar într-o stare impecabilă. Peste tot este plin de albume foto, cărți și tablouri care documentează povestea locului. În clădirea care deservea pe post de grajduri, sunt camerele noi, decorate într-un stil rustic-elegant de o calitate nemaipomenită.

Aș fi savurat mai mult de o zi această cazare, care te ruga să o descoperi: subsolul și crama în care te puteai pierde – mai ales după o degustare de vinuri, grădina cu piscină, labirintul de verdeață și via lui Leonardo da Vinci (pentru a marca cea de-a 500-a aniversare de la moartea lui Leonardo da Vinci, pe 2 mai 2019, Dianella și-a sărbătorit geniul aducând înapoi strugurii speciali de Malvasia di Candia din podgoria lui Leonardo din casa Atellani din Milano la locul său de naștere). Dar și un curs de gătit sau o căutare de trufe mi-ar fi plăcut mult! Le pun pe lista de dorințe!

Acestea au fost cazările alese, frumoase și atât de diferite și care au contribuit enorm la bucuria pe care am simțit-o!

Alte locuri minunate pe care le aveam pe listă (prea multe pentru doar o săptămână în Toscana) din cele descoperite de mine dar și recomandate de voi (și apoi filtrate de mine):

Lupaia

La Bagnaia Resort

Agriturismo Mormoraia Resort

Borgo San Felice

Villa Campestri

Villa Poggiano

Valdirose

See Also

Unde am mâncat.

Dar ce este Toscana fără deliciile sale culinare? Bucătăria toscană este un festin pentru simțuri, cu ingrediente proaspete și arome autentice ce te transportă într-o călătorie gustativă de neuitat. De la celebrele paste al dente și pizza crocantă, până la brânzeturi aromate și ulei de măsline presat la rece, fiecare masă în Toscana este o ocazie de a descoperi tradiții vechi și secrete culinare bine păstrate.

În fanteziile mele de călător, lucrurile se întâmplă cam așa: mă apucă foamea, mă abat de la drum și îmi imaginez cum nimeresc într-o curte de localnici care mă așteaptă cu brațele deschise, în ferma lor superbă și îmi pregătesc o masă copioasă, delicioasă și autentică. Cred că depinde mult de flerul fiecărui călător dacă rămâne la calea planificată sau nu. În ceea ce mă privește, de cele mai multe ori când am tras de volan spontan într-o altă direcție, nu am avut cel mai mare noroc. Sunt mai multe motive pentru care spun asta:

  • majoritatea locurilor foarte faine, bune și frumoase sunt deschise doar pentru oaspeții casei sau necesită rezervare măcar cu o zi înainte
  • majoritatea locurilor bune sunt ascunse sau foarte puțin semnalizate, așadar greu de găsit

Și totuși, uneori, la inspirație mai poți ajunge în anumite contexte foarte faine. Hai să vă mai povestesc și unde am mâncat … pentru că am ajuns în câteva locuri absolut minunate. Și în acest caz, unele au fost găsite de mine, altele au fost recomandate de voi.

Reschio – restaurant Dalle Scuderia

Prima zi de plimbare ne-a dus la castelul Reschio, un domeniu desprins din povești. Îmi doream de mult să văd în realitate acest domeniu, așa că am profitat de soarele în care se scălda acest colț de Rai din Umbria. Am făcut rezervare la restaurantul Dalle Scuderia (singurul din incintă unde se servește prânzul) și am pornit încolo. Restaurantul nu doar că este superb dar mâncarea a fost extrem de gustoasă, din ingrediente organice și de la ferma castelului, iar prezentarea de excepție. Am mâncat aici unul dintre cele mai bune tiramisu-uri eveeer!!

Vă mai las însă imagini de la Reschio deoarece este prea frumos ca să nu vă încânt cu ele.

Borgo Santo Pietro 

Este un alt loc absolut senzațional unde te poți caza în niște camere/vile ceva ca în povești, dar pe baza unei rezervări în prealabil, poți lua prânzul sau cina la unul dintre cele două restaurante pe care le au. Borgo Santo Pietri Saporium, un restaurant cu meniu de degustare realizat din ingrediente organice producție proprie și pregătite de bucătar cu stele Michelin.

Trattoria sull’Albero, cu interiorul său rustic-elegant, șemineu și bucătărie toscană (grijă cu ziua de sâmbătă pentru că la cină servesc doar meniu cu bufet). Mâncarea tot pe conceptul „farm to table” din ingredientele cultivate organic provenite de la ferma proprie, legume proaspăt culese, brânzeturi artizanale, ouă de crescătorie, șuncă de prosciutto și carne ”de la zero kilometri”. Foarte gustos totul. Recunosc că serviciul nu a fost la fel de plăcut ca la Reschio (adică mai ”înțepat” deși nivelul este similar).

La Taverna di Vagliagi

Un restaurant în care am nimerit bine dar din întâmplare. La hotel meniul ni s-a părut mult prea fine diningul și aveam chef de ceva autentic. Am găsit pe harta Google două restaurante în apropiere, acesta fiind unul dintele ele. La ușă am constatat că era prezent în ghidul Michelin ani la rând, iar mâncarea a fost din categoria simplă dar bună.â

Al Fogher

La ora târzie la care ne-am aflat în Arezzo, această pizzerie ne-a inspirat încredere. Și ne-a surprins cu o pizza nemaipomenită!!!

Cibreo Firenze

Și aici am intrat la instinct, care s-a dovedit încă o dată bun. Am mâncat un Vittello Tonnato și un tartar de vită perfecte!

Desigur am mâncat și la restaurantele cazărilor și au fost ok, dar nu neapărat de pus pe listă.

Alte recomandări primite dar netestate de mine:

Osteria del Teatro (Cortona)

Cantina Antinori (podgorie și cramă cu degustări de vinuri)

Fattoria Cinciano

Villa Grassina pentru Bisteca Fiorentina

Antica Macelleria Cecchini

La final de plimbare imaginară de o săptămână în Toscana, las aici câteva mesaje de luat acasă pentru a te bucura la maxim de călătoria ta:

1. Închiriază o mașină: Pentru a explora în voie satele și peisajele pitorești ale Toscanei, nimic nu se compară cu libertatea oferită de o mașină închiriată. Astfel, vei putea descoperi locuri mai puțin cunoscute și vei putea savura fiecare moment al călătoriei tale.

2. Fii deschis la experiențe noi: Toscana este plină de surprize și aventuri așteptând să fie descoperite. Fii deschis la a încerca specialitățile locale, să te pierzi în străduțele vechi și să te lași purtat de farmecul regiunii. Și nu căuta să vizitezi neapărat cele mai cunoscute/celebre locuri (am evitat Pisa) dar pe listă mai aveam Pitigliano și Pienza.

3. Planifică-ți vizitele la atracții populare în avans: Anumite atracții, precum Galeria Uffizi din Florența, pot fi aglomerate, mai ales în sezonul turistic. Planifică-ți vizitele în avans și achiziționează biletele online pentru a evita cozile lungi și a-ți optimiza timpul petrecut în Toscana. Fă eventual o cercetare legată de restaurantele bune unde vrei să mănânci și apoi bifează-le pe harta Google (îți poți face un folder separat al călătoriei – pentru mine o noutate #KleineSoniaEntdecktDieWelt 🙂 )

Ce face Toscana atât de specială? Este o combinație unică de frumusețe naturală, patrimoniu cultural și ospitalitate autentică. Fie că te plimbi prin străduțele înguste ale Siennei sau te relaxezi în mijlocul lanurilor de lavandă din Val d’Orcia, vei simți că timpul se oprește și că te afli într-un paradis pe pământ pe care merită să-l savurezi din plin, fie că pentru 3 zile sau pentru o lună! Toscana te va cuceri cu siguranță inima și te va face să te întorci mereu pentru mai multe descoperiri fascinante.

Iar eu mă bucur tot timpul să primesc recomandările voastre la fel de mult cum îmi place să împărtășesc cu voi! Așa că nu vă feriți și lăsați sugestii în comentarii!

***

View Comments (2)
  • Mulțumim mult pt articol Sonia !! Pe mine m-ai făcut să vibrez și să visez și mai mult la Toscana! Era pe listă dar cred ca o urc mai sus ….Am văzut ca sunt și prețuri accesibile ceea ce face să mă apropii și mai tare de țel! Îmi place tare mult cum ai scris, e o poveste frumoasă despre natură, istorie, cultură și gastronomie! PS: Și eu am fost plecată aproape în aceeași perioadă ca și tine și am șocat câteva persoane….❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top