Now Reading
Narcisismul – un cuvânt la modă sau lipsă de empatie?

Narcisismul – un cuvânt la modă sau lipsă de empatie?

Ideea articolului mi-a venit încă din primăvară, când am văzut interviul oferit de Meghan Markle lui Oprah Winfrey. Părerile sunt împărțite, ori ești pro Meghan, ori împotriva ei, cale de mijloc nu există. Sunt clar împotriva rasismului și discriminării de orice tip, dar militez pentru o viață sănătoasă din punct de vedere psihic, departe de manipulatorii de meserie care fac viața imposibilă celor de lângă ei. Nu voi putea înțelege niciodată de ce cineva și-ar spăla în public rufele murdare și de ce și-ar discrimina familia în felul în care ducii de Sussex o fac în repetate rânduri.

Cu toții avem probleme nerezolvate cu unul dintre părinți, cu sora mai mare sau mătușa răutăcioasă din partea tatălui, dar este oare nevoie să ne manifestăm frustrările în văzul tuturor? Poziția de victimă pe care cu toții o folosim din când în când, este din păcate, accesată de unii, mai mult decât alții. Can can-urile nu-mi sunt pe plac și stau cât mai departe de tot ce înseamnă, nu doar bârfă mondenă, dar și bârfa grupului meu de prieteni. Cu toate astea, mi-a fost greu să nu observ cât de băgat în seamă este cuplul în discuție, iar narcisismul este primul lucru pe care l-am constat că-i definește pe amândoi.

Și cum narcisismul este deja un cuvânt pe buzele tuturor, aș vrea să discut ce reprezintă acest termen cu adevărat. Simt totuși, că mulți îl folosesc doar ca să pară interesanți fără a cunoaște însemnătatea profundă a acestei trăsături de personalitate. În societatea actuală, filme ca American Psycho sau seriale ca Dexter au construit o imagine greșită a tulburărilor de personalitate, care sunt extrem de variate și de nuanțate. Azi nu vorbesc despre psihopatie, ci vreau să cunoști cât mai multe lucruri despre persoanele narcisice, cum să le faci față, cum să-i înțelegi și cum să-i recunoști. 

Poți face un test AICI ca să afli dacă narcisismul este ceva ce te caracterizează.

De altfel, te anunț încă de la început: cu toții suntem narcisiști, doar că unii sunt specialiști deja, artiști ai manipulării, greu de prins, greu de depistat și câteodată, greu de învins. Așadar:

Ce este tulburarea de personalitate narcisistă (TNP)

Tulburarea narcisică de personalitate face parte din așa-numita categorie a tulburărilor de personalitate dramatice. Cel care suferă de aceste tulburări are emoții instabile și intense, iar imaginea de sine este grav distorsionată. În termeni psihologici, narcisismul nu înseamnă iubire de sine, cel puțin, nu într-un mod autentic. De aceea, îmi permit să afirm că narcisicii sunt îndrăgostiți de o imagine idealizată și grandioasă despre ei înșiși. Iar această „auto îndrăgosteală‟ le permite să evite sentimentele profunde de nesiguranță care îi macină. Susținerea iluziilor de măreție necesită multă muncă, iar aici intervin atitudinile și comportamentele disfuncționale.

Tulburarea de personalitate narcisistă implică un model de gândire și comportament arogant, autocentric, lipsă de empatie și considerație pentru alte persoane și nevoie excesivă de admirație.

Întâlnirea cu astfel de personalități poate fi câteodată înfricoșătoare, mulți dintre ei fiind extrem de exigenți, egoiști și manipulatori, alții foarte șarmanți, cu „acel vino încoace‟ care la început te atrage, ca mai apoi să te pună pe fugă la kilometri depărtare de ei. Acest mod de a gândi și de a se comporta apare în fiecare domeniu al vieții narcisistului: de la muncă și prietenii, până la relațiile de familie și în cuplu.

Persoanele narcisice nu reușesc să-și schimbe comportamentul, chiar dacă multe dintre ele, conștientizează că fac o greșeală repetând aceleași tipare și provocându-și probleme frecvente. De aceea, tendința lor este să dea vina pe TINE, PE MINE, PE LUMEA TOATĂ, mai puțin pe ele însele.

Mai mult decât atât, narcisicii sunt extrem de sensibili și reacționează dificil chiar și la cele mai mici critici, dezacorduri sau presupuse aluzii pe care le consideră atacuri personale. Pentru oamenii din viața narcisistului, este adesea mai ușor să facă ca ei, decât să se confrunte cu furia și răceala lor. 

Semne și simptome ale tulburării de personalitate narcisică

  • adjectiv caracteristic: GRANDIOS

Măreția este caracteristica definitorie a narcisismului. Mai mult decât aroganță sau vanitate, grandiozitatea este un sentiment nerealist de superioritate. Narcisicii cred că sunt unici sau „speciali” și pot fi înțeleși doar de alte persoane speciale. Mai mult, sunt prea buni pentru a fi obișnuiți, așa ca restul lumii și doresc să se asocieze sau să fie asociați cu alte persoane, locuri și funcții cu statut înalt. Funcția și abundența buzunarului ori eticheta socială sunt importante pentru ei. Considerând că sunt mai buni decât ceilalți, așteaptă recunoaștere, chiar dacă nu au făcut nimic să o câștige.

I-ai prins cu minciuna, ai observat că exagerează planurile, ideile, talentele sau reușitele personale? Obișnuiește-te cu asta, deoarece narcisicii vor să fie în centrul atenției, vedetele de necontestat din orice grup social, din orice loc și din orice timp.

  • lumea lor fantastică le hrănește amăgirile de măreție

Narcisicii trăiesc într-o lume proprie de basm, întrucât REALITATEA nu le susține viziunea de grandoare despre ei înșiși. Acest lucru îi face să se simtă în control și într-un fel, unici, iar în același timp, fanteziile îi protejează de sentimentul de goliciune interioară sau de rușine. Faptele și opiniile care îi contrazic vădit sunt pur și simplu ignorate și date la o parte. Orice lucru, care le amenință lumea fantastică pe care și-au conceput-o este întâmpinat în defensivă, poate chiar cu furie astfel încât, cei de lângă ei învață în timp să meargă pe vârfuri ca să nu-i deranjeze.

  • laude, laude și admirație

Dacă nu-i lauzi, nu ai prea mari șanse să fii în cercul apropiat de prieteni ai narcisiștilor. Sentimentul de superioritate care îi definește este ca un balon imens care pierde treptat aer fără un flux constant de aplauze și admirație. Te previn: complimentul ocazional nu-i suficient! Aceștia au nevoie să-și alimenteze constant ego-ul, de aceea vor ține aproape de ei oamenii dispuși să le servească pe tavă nevoile de afirmare. Din păcate, aceste relații nu se bazează pe emoții sincere și sunt de obicei unilaterale. Este vorba despre ceea ce admiratorul poate face pentru narcisist, niciodată invers. Și dacă există vreodată o întrerupere sau o diminuare din atenția și lauda admiratorului, narcisistul o va trata ca pe o trădare.

  • ei au drepturi și atât

Pentru că sunt speciali, narcisiștii așteaptă un tratament special. Dacă vor ceva sau pe cineva, consideră că au tot dreptul să-l obțină. Fiecare capriciu sau dorință se așteaptă să fie satisfăcute de cei din jur. Într-un fel, ei au rămas niște copii prizonieri în corpuri de adulți. Ai observat pe propria piele că dacă nu anticipezi sau nu le îndeplinești nevoile, vei fi desconsiderată? Dacă îi provoci, le reclami atitudinea și le sfidezi voința, mai mult ca sigur că vei da nas în nas cu fața lor întunecată și rece.

  • îi exploatează pe alții fără milă sau rușine

Narcisiștii nu dezvoltă capacitatea de a-i oglindi pe ceilalți, adică nu cunosc empatie sau cel puțin, nu în totalitate. În multe privințe, ei văd oamenii din viața lor ca pe niște obiecte, care le servesc lor pentru diferite nevoi. În consecință, nu se gândesc de două ori să profite de ceilalți pentru a-și atinge propriile scopuri. Uneori, această exploatare interpersonală este rău intenționată, dar de multe ori este ignorată. Narcisicii pur și simplu nu se gândesc la modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalți. Iar dacă îi tragi de mânecă, tot nu vor înțelege cu adevărat. Contează doar propriile nevoi.

  • bullying-ul, o armă folosită des

Narcisiștii se simt amenințați când întâlnesc pe cineva care pare să aibă ceva ce lor le lipsește, în special de cei care sunt siguri pe ei, carismatici și plăcuți de oameni. De asemenea, se simt amenințați de persoane necunoscute sau care îi provoacă în vreun fel. Singura modalitate de a neutraliza amenințarea și de a-și susține propriul ego este să-i umilească și să-i devalorizeze pe ceilalți. O pot face într-un mod condescendent sau respingător, încercând să demonstreze cât de puțin înseamnă cealaltă persoană pentru ei, inclusiv recurgând la insulte, amenințări și bullying.

Cum să te protejezi de un narcisist

Narcisiștii pot fi magnetici și fermecători. Oamenii sunt atrași de personalitatea lor colorată, de încrederea lor, de stima de sine puternică, făcând atracția aproape inevitabilă. Dar ține minte: totul este la nivel superficial, nimic de profunzime pentru că:

See Also

  • nevoile tale nu vor fi îndeplinite, poate nici recunoscute. Narcisiștii nu caută parteneri, ci admiratori, cu cât mai docili, cu atât mai bine. Dorințele și sentimentele tale nu contează.
  • da-ți jos ochelarii care te orbesc. Este important să vezi narcisistul din viața ta așa cum e, fără perdea, nu așa cum vrei tu să fie. Nu mai folosi scuzele pentru a minimiza rănile pe care comportamentul lui ți le provoacă. Negarea nu te ajută. Realitatea este că narcisiștii sunt foarte rezistenți la schimbare, așa că adevărata întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă poți accepta acest comportament la nesfârșit. Poți?
  • concentrează-te pe visurile proprii. Ce vrei să schimbi la viața ta? Ce talente dorești să-ți dezvolți? Cine ești? În loc să te pierzi în fantezia narcisistului, concentrează-te asupra lucrurilor pe care ți le dorești. Trăiește pentru tine, nu pentru el/ ea.
  • uită-te la cum îi tratează pe ceilalți. Dacă narcisistul minte, manipulează, nu respectă pe cei din jur, el sau ea te va trata în același mod. Să nu crezi că ești diferită!

Stabilește limite serioase

Relațiile sănătoase se bazează pe respect reciproc și grijă. Dar narcisiștii noștri nu sunt foarte dispuși și nici capabili de reciprocitate adevărată. Din cauza aceasta, încalcă în mod regulat granițele altora. Astfel că fă-ți un plan.  Să preiei controlul nu-i ușor, mai ales dacă te-ai obișnuit să faci altora pe plac. Răspunde următoarelor întrebări:

  • Care sunt cele mai importante schimbări pe care speri să le realizezi?
  • În trecut a funcționat ceva în relația cu persoana narcisică din viața ta?
  • Care este echilibrul de putere dintre voi, și cum îți afectează planul acest lucru?
  • Cum vei aplica noile limite în relația cu narcisistul?

Ia în considerare o abordare blândă. Încearcă să-i transmiți mesajul cu calm și respect. Concentrează-te pe modul în care comportamentul lui te face să te simți, mai degrabă decât pe motivațiile și intențiile sale. Dacă răspunde cu furie și defensivitate, încearcă să rămâi calm. Pleacă de lângă el dacă este nevoie și reia conversația mai târziu. De asemenea, nu-ți seta limite dacă nu ești dispusă să le păstrezi. Fii pregătită ca narcisistul să se răzvrătească împotriva noilor reguli și să-ți testeze limitele. Dar dacă dai înapoi, îi vei da să înțeleagă că nu meriți să te ia în serios. Nu în ultimul rând, așteaptă-te la schimbări în dinamica de relație.

Nu lua lucrurile personal

Pentru a se proteja de sentimentele de inferioritate din interior, narcisiștii își neagă greșelile și chiar cruzimile. Adesea, vor face acest lucru proiectându-și propriile defecte asupra altora. Este foarte supărător să fii învinuit fără păcat sau să fii caracterizat cu trăsături negative pe care nu le deții. Oricât de dificil ar fi, încearcă să nu o iei personal. Înțelege: nu este despre tine.

De altfel, nu cumpăra versiunea narcisistului despre CINE EȘTI. Nu-i lăsa să-ți rănească stima de sine, de aceea refuză în totalitate critica lui.

Nu te certa cu un narcisist. Când ești atacat, instinctul natural este acela de a te apăra și de a dovedi celuilalt că nu-i așa. Dar, oricât de rațional ai fi sau de cât de solid este argumentul tău, narcisistul este puțin probabil să te audă. Argumentarea poate câteodată, să degenereze într-un conflict urât pe care ar fi bine să-l eviți. Sfatul meu este să te retragi din situație și să nu-l lași să-ți intre pe sub piele.

Dacă faci lucruri care îți plac, alături de oameni buni care te apreciază și te susțin, își va fi mai ușor să pleci din conjunctura creată de relația cu o persoană narcisistă. Cere ajutor familiei și prietenilor apropiați. Nu trebuie să duci tot greul singură. De recomandat este să rupi orice legătură cu acesta, chiar dacă despărțirea va fi dureroasă. Nu accepta amenințări, manipulări sau poziții de victimă sub nicio formă. Doar tu contezi de azi înainte!

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top