NORDIC WALKING te scapa de durerile de spate. Un sport “fenomen” a ajuns in Romania!

In Finlanda este de mult timp un sport de masa. La noi insa, tot mai starneste mici zambete. Pe nedrept totusi. Ceea ce prea putin se cunoaste este ca mersul nordic sau mersul cu doua bete este antrenamentul ideal pentru un spate puternic si sanatos. Este bland si eficient in acelasi timp. Tocmai de aceea, in strainatate, multi medici recomanda Nordic Walking persoanelor care sufera de dureri de spate.
Folosirea betelor este tocmai elementul care face diferenta. Spre deosebire de jogging sau walking, aceasta forma de miscare desavarsita la sfarsitul anilor ‘90, pune in miscare 90 la suta din masa musculara. Nu doar picioarele sunt antrenate in acest timp ci intregul corp. Musculatura trenului superior, zona cervicala si umerii se decontracteaza. Iar datorita balansului dinamic al bratelor, spatele se intareste progresiv.
Barbara Lombardi, o italianca extrem de simpatica, este Master Trainer Nordic Walking si ea este cea care a avut curajul ca aduca mersul nordic in Romania. Este foarte iubita de elevii ei, care sunt tot mai multi. Am fost curioasa sa aflu cum a fost primit de romani mersul cu bete.
“As putea spune ca lumea este un pic sceptica asupra acestei activitati fizice. Este recenta in Romania si am constatat ca este dificil s-o faci cunoscuta si sa faci informare.
Tin minte primele iesiri pe care le faceam singura in parc, lumea sa uita la mine ca un extraterestru… unul cu doua bete :))”
Totusi lucrurile s-au mai schimbat. “Si privirile s-au schimbat. Incet, incet s-au alaturat cateva persoane, dar au inceput comentarii de genul: ati uitat schiurile acasa?
Acum suntem un grup mai consistent si ne surprinde cand lumea ne opreste si ne cere informatii. Mai avem mult de lucru pana cand Nordic Walking-ul va fi raspandit ca in strainatate, unde se practica in scoli sau centre de recuperare sau, pur si simplu, ca o forma de miscare in orase, parcuri etc.”
Implica 90% din muschi, consuma 400 calorii/ora si stimuleaza arderea grasimilor.
Am incercat si eu Nordic Walking la inceputul verii, cand am realizat un reportaj pentru emisiunea “Vreau sa fiu sanatos”. Eram convinsa, asa cum deseori ni se intampla din cauza necunoasterii, ca aceasta miscare este extrem de putin solicitanta fizic. Cel putin pentru mine. Credeam ca este doar “o plimbare in parc”. Ei bine, mi-am schimbat parerea dupa vreo 20 de minute de exersat miscarea corecta.
Sa nu va imaginati ca este vorba de niste pasi facuti la intamplare. Nici vorba! Pasii trebuie sa fie executati la o anumita inaltime. Cu cat progresezi, cu atat pasii vor fi mai saltati, iar fesierii mai bombati! Am facut si o rima 🙂 Iar bicepsii femurali (adica muschii de pe spatele coapselor) se vor bucura de o forma rotunjita si foarte feminina.
Grasimea se va arde cu mai multa usurinta, nu se pune presiune pe genunchi, glezne si zona lombara. Asa ca aceasta forma de miscare este potrivita tuturor persoanelor, indiferent de varsta.
Dupa un an de zile de NW pot spune ca aceasta miscare mi-a adus numai beneficii: am gasit timpul necesar pentru un program regulat de miscare de 3 ori in fiecare saptamana, mi-au disparut durerile de coloana si de ceafa, tensiunea a scazut si iau mai putine medicamente, greutatea mea este acum in parametrii normali. (Gabriel, practicant)
In strainatate medicii recomanda pacientilor aceasta forma de miscare pentru a preveni sau pentru a trata anumite afectiuni. Am aflat insa de la Barbara ca, mai nou, si in Romania, medici din generatia tanara recomanda mersul nordic. Din pacate insa, la noi, oamenii sunt un pic mai sedentari si dupa varsta de 50 de ani putini sunt dispusi sa isi schimbe stilul de viata, chiar si la recomandarea medicului.
Invatarea tehnicii folosirii betelor a devenit o provocare, am frecventat in mod constant orele de mers nordic iar rezultatele analizelor si discutiile purtate cu medicii (cardiolog si diabetolog) mi-au dat cel mai bun raspuns: am renuntat la medicatie, am slabit si am o stare fizica si psihica din ce in ce mai buna. (Marilena Muresan, practicant, 61 ani)
Exista insa speranta si optimism. Cei care obisnuiesc sa iasa in parc, fie la plimbare, fie la jogging, cu siguranta au remarcat numarul tot mai mare de persoane active. Asa ca este foarte posibil ca in scurt timp si mersul nordic sa ia amploare. Lumea va intelege ca este o miscare simpla, la indemana tuturor si foarte benefica.
Si ca sa va convingeti ca absolut oricine poate incepe Nordic Walking, iata doua marturii ale unor practicanti impatimiti.
Marilena Muresan – economist/61 ani: “Am diabet de tip 2 si, asa cum se recomanda, am incercat mai multe forme de miscare la sala, asta dupa 10 ore petrecute pe scaun, la birou. Am renuntat usor, prea multa lume si praf. Pentru mine intrarea in echipa Nordic Walking Romania a fost o alegere fericita. Practicarea mersului nordic se face in aer liber si acesta a fost primul meu argument. Al doilea, si cel mai solid argument, a fost starea de bine indusa de plimbarile noastre in parc, la munte sau la mare, de socializarea placuta cu prietenii din echipa. Invatarea tehnicii folosirii betelor a devenit o provocare, am frecventat in mod constant orele de mers nordic iar rezultatele analizelor si discutiile purtate cu medicii (cardiolog si diabetolog) mi-au dat cel mai bun raspuns: am renuntat la medicatie, am slabit si am o stare fizica si psihica din ce in ce mai buna … da, la 61 de ani conteaza !
Gabriel – Director Post Vanzare: De 20 de ani lucrez in functii de conducere. Asta inseamna: sedinte interminabile, pregatiri de rapoarte complexe la calculator, mii de km la volan, nervi, concedii mai de loc, etc. Au aparut probleme de sanatate: dureri de coloana, hiperstensiune, dureri de ceafa, crestere in greutate, toate cauzate de sedentarism si stres. La indemnul sotiei, am inceput sa practic Nordic Walking. Am fost foarte sceptic la inceput: cum poate sa ma ajute o miscare normala si doua bete sa scap de problemele mele de sanatate si de stres? Cum o sa gasesc timpul necesar sa particip la aceste plimbari prin parcuri?? Nici nu mai stiam cum arata un parc, atat de absorbit eram de job! Dupa un an de zile de NW pot spune ca aceasta miscare mi-a adus numai beneficii: am gasit timpul necesar pentru un program regulat de miscare de 3 ori in fiecare saptamana, mi-au disparut durerile de coloana si de ceafa, tensiunea a scazut si iau mai putine medicamente, greutatea mea este acum in parametrii normali. Iar dupa cele doua ore de antrenament ma simt total relaxat si detasat de toate problemele! Mi-am corectat si tinuta! Este minunat ce poti sa obtii practicand aceasta miscare simpla si lejera in parcurile pe care pana acum le cam neglijam! Acum sunt si eu instructor si incerc sa le arat si altora beneficiile acestei miscari!