Nutrigenetica sau dieta în funcție de gene

Să fie mai bine de zece ani de când soțul meu și-a făcut un test genetic, care urma să-i spună de unde se trag strămoșii lui cei mai îndepărtați. Testul presupunea prelevarea de mostre de salivă care apoi trebuiau trimise înapoi la analizat. După câteva săptămâni a aflat că are gene din Africa de nord, cam pe unde se află Egiptul. De teamă să nu aflu și eu ceva similar (cum ar fi să constat că sunt ușor africană 🙂 ), am ales ca această informație despre mine să rămână încă în mister. Practic, acesta a fost primul meu contact (in)direct cu lumea geneticii care, iată, îți poate dezvălui atât de multe necunoste despre propria persoană.
Dar pentru că știința evoluează cu niște pași incredibili și pentru că trebuie să fiu la curent cu noutățile din domeniul medical datorită emisiunii „Vreau să fiu sănătos”, informațiile ajung la mine relativ repede. Mai ales în ceea ce privește nutriția, una dintre cele mai actuale preocupări ale noastre. Așa că astăzi o să îți povestesc despre ultima mea descoperire din acest domeniu: nutrigenetica, un domeniu care nu e chiar nou, dar care încă nu este atât de exploatat pe la noi.
Atunci când vine vorba despre nutriție, ai putea zice că toți sunt specialiști. Auzi atâtea sfaturi și idei, care uneori se bat chiar cap în cap, încât ti-e greu să iei decizia corectă în ceea ce privește alimetația ta. Am dreptate? Provocarea este cu atât mai mare cu cât constant și des apar tot felul de soluții noi și ingenioase, care îți promit trupul perfect.
Îmi place să mănânc sănătos, dar îmi place și să mă bucur de gust, vreau să consum alimente care să mă încânte, aș îndrăzni să zic chiar care să mă facă fericită. Tocmai de aceea, nu-mi refuz nimic din ceea ce poftesc. Teoria mea (doar ziceam că fiecare e în felul lui un mic specialist în nutriție) e că varianta în care îi dai corpului tău ceea ce-ți cere, este cea bună pentru un om sănătos (sincer, nu prea îmi imaginez că îți va cere vreodată o tavă întreagă de amandine). Dar să mănânc ce îmi place, este parte din micile plăceri ale vieții. Și pentru că am fost atentă la mesajele transmise de corpul meu de-a lungul timpului, am observat că anumite alimente îmi fac bine și altele nu. Și uite fix aici intervine nutrigentica.
Ce este nutrigenetica?
Ai remarcat că unele diete dau rezultate pentru unii şi sunt complet ineficiente pentru alţii? Ei bine, suntem diferiți atât pe dianfară, cât și pe dinăuntru! Suntem unici (și, culmea, nici nu trebuie să facem mari eforturi pentru asta). Prin urmare, fiecare dintre noi răspunde diferit decât celălalt la anumite alimente. Genele noastre sunt responsabile pentru modul în care fiecare dintre noi răspunde la anumiți nutrienți.
Cu alte cuvinte, este scris în ADNul tău dacă ai intoleranță la lactoză, sensibilitate la alcool (chiar cunosc un amărât în situația asta), la cafea, la carbohidrați sau grăsimi saturate, dacă ai nevoie de un aport crescut de Omega 3, de vitamina B, de antioxidanți, vitamina D, dacă ești predispus la boala celiacă (intoleranță la gluten). Dacă ai aceste informații negru pe alb, îți poți alcătui practic o listă de cumpărături cu fix acele alimente care sunt pe placul organismului tău.
În viitor vom putea fi capabili să recomandăm o dietă bogată în anumiți nutrienți care să acționeze ca un buton de oprire a genelor care acționează la declanșarea anumitor boli cronice precum hipertensiune, Alzheimer… ” susține site-ul NHS Genetics Education.
Pe scurt, nutrigenetica este un domeniu științific care analizează ADNul pentru a determina relația dintre gene, nutriție și sănătate.
Care sunt beneficiile unui test de nutrigenetică?
Înțelegând mai limpede modul în care corpul nostru consumă alimentele, putem trăi în armonie cu el. E aproape ca într-o relație 🙂
Analizând informațiile despre gene, dietă, stilul de viață și mediul înconjurător, un expert în nutriție va putea să creeze un plan de alimentație optim pentru sănătatea corpului. Poți așadar slăbi sănătos cu hrana potrivită genelor tale.
Recomandările privind dieta nu vor mai fi generale, ele vor fi „bespoke”, ne vor ajuta să evităm anumite reacții adverse și să găsim un plan individualizat care funcționează în armonie cu interiorul nostru.
Printre altele, o astfel de testare ajută persoanele care întâmpină dificultăți în menținerea unei greutăți normale pe termen lung și care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli asociate obezității. Ne ajută la menținerea unei greutăți normale pe termen lung, evitându-se efectul nedorit de yo-yo.
La fel și în cazul prescripțiilor medicale, care pot deveni mai exacte, personalizate, evitându-se în acest fel reacțiile adverse care pot fi uneori chiar fatale.
Dacă medicii vor înțelege mai bine cum reacționează corpul unui pacient la nutrienți și suplimente, pot anticipa mai bine efectele unui anumit medicament sau dozaj potrivit.
Cum funcționează și cum poți slăbi eficient și sănătos cu nutrigenetica?
Simplu! Faci un test (total ne-invaziv) din proba de salivă, apoi îți sunt analizate rezultatele. De ce din salivă și nu din sânge? Simplu și asta. Pentru că ADNul se găsește în fiecare frântură din organismul nostru.
Mostra de salivă este preluată apoi de către un medic genetician care îți poate face un raport detaliat legat de exemplu de genele cu impact în creșterea greutății și dezvoltă un plan personalizat de dietă, dar și nivelul de efort fizic recomandat. După aceea, primești o listă de peste o mie de produse alimentare care ți se potrivesc, evaluate în funcție de specificul tău genetic.
Mai exact, buletinul de analiză va conține următoarele
- Analiza genetică a 8 polimorfisme (variații ușoare la nivel genetic individual responsabile de majoritatea patologiilor) responsabile de implicarea în obezitate
- Factorii care contribuie predominant la obezitate (grăsimi sau carbohidrați)
- Program de nutriție și exerciții fizice personalizate profilului genetic
- Raport care conține peste 1000 alimente evaluate pe baza profilului genetic al pacientului
- Program de pierdere în greutate
- Propuneri de meniuri zilnice personalizate în funcție de profilul genetic
- Plan de dietă cu portalul DNAnutriControl
Iată ce spun specialiștii despre nutrigenetică
„Persoanele cu predispoziție genetică la obezitate întâmpină toată viața probleme în menținerea unei greutăți normale. Greutatea crescută nu numai că le afectează imaginea de sine, dar este și un factor de risc în apariția unor boli grave precum diabetul de tip 2, bolile coronariene sau sindromul de rezistență la insulină. Nutrigenetica ne oferă azi informații despre modul în care profilul genetic individual influențează răspunsul organismului la nutrienții dintr-o dietă. Conform studiilor din domeniu, dietele și planul de exerciții recomandate în urmă testului Weight Sensor cresc eficiența demersului de scădere în greutate de 2,5 ori”, a declarat Dr. Antoanela Curici, Directorul Medical Synevo România.
Unde poți face testarea genetică pentru controlul greutății ?
În prezent, Testul Weight Sensor poate fi comandat în centrele de recoltare Synevo din București și din țară sau prin plasarea unei precomenzi cu plata online pe site-ul www.synevo.ro, kit-ul urmând să fie ridicat din centrul de recoltare. Vor fi analizate opt gene dovedite a avea impact în programele de pierdere în greutate și prevenire a afecțiunilor asociate obezității iar rezultatele vor ajunge la tine în 15 zile.
Apoi se va realiza un profil genetic pe baza căruia se vor pregăti programe personalizate și eficiente de pierdere în greutate, prin îmbinarea unei alimentații sănătoase cu programe de exerciții fizice. Interpretarea raportului de analiză se va face de către un medic genetician din echipa Synevo, specializat în nutrigenetică.
Da, este un test destul de costisitor, dar poate reprezenta un ajutor de nădejde în lupta grea cu kilogramele. Mai multe detalii găsești aici: https://www.synevo.ro/testare-genetica-pentru-controlul-greutatii/
Sper că ți-am trezit curiozitatea de a cerceta mai multe legate de nutrigenetică, chiar dacă înțelegerea absolută a ADNului uman este încă departe. Dar remarc cu bucurie că știința în domeniul sănătății se apropie tot mai mult de un concept drag mie, homeopatia, care are menirea de a nu trata simptomele ci necesitățile fiecărui individ în parte, în funcție de particularitățile sale. Cred că suntem pe drumul cel bun…
Tu ai auzit de nutrigenetică? Cum ți se pare aceasta ca soluție în lupta cu kilogramele sau pentru un stil de viață sănătos?
***
Am facut si eu un astfel de test, chiar de curand (nu la synevo, ce-i drept). In principal l-am facut din motive medicale (predispozitia la niste boli din familie) dar am primit si un raport pe nutritie si sport. Rezultatele mi se par foarte interesante 🙂 de exemplu ar tb sa beau f putin alcool si pana acum, fara sa stiu, am baut f putin, pur si simplu nu imi place. Probabil ca instinctiv am stiut eu ceva 🙂 la fel, nu imi prieste sportul de anduranta si asa e, de cate ori m-am apucat de alergat nu mi-a fost bine. Eu zic ca merita un astfel de test, te ghideaza spre mai bine, nu este numai pentru slabit.
Mulțumesc pentru împărtășirea experienței tale! 🙂