O hidratare corespunzătoare. Ce este PH-ul apei?

Căldură mare, mon cher! Vara asta a fost și încă este caldă (că, deh, așa e vara), deci într-un fel sau altul trebuie să ținem pasul. Hidratarea este secretul nu doar pentru verile toride, dar în general pentru sănătatea organismului și frumusețea pielii. Iar asta presupune să bem apă multă. Care este importanța hidratării și ce este mai exact PH-ul apei descoperi în articolul de azi.
1. De ce este importantă hidratarea
Corpurile noastre sunt formate din aproximativ 60% apă, de aceea și cea mai mică deshidratare poate afecta negativ modul în care funcționăm, de la nivelul de energie, digestie și chiar imunitate. Hidratarea îmbunătățește capacitatea corpului de a absorbi nutrienții și menține intestinul gros sănătos. Apa cu PH corect este importantă pentru funcționarea sănătoasă a tractului gastro-intestinal, deoarece ajută la descompunerea alimentelor și menține scaunul echilibrat, constipația și hemoroizii fiind doar un vis urât.
Chiar dacă nu bei foarte multă apă, învață să ai o sticlă lângă tine din care să sorbi ușor, ușor apa. În 2018, un studiu publicat în revista medicală Skin Research and Technology sugerează că o creștere a consumului de apă va îmbunătăți hidratarea stratului cornos, anume stratul exterior al pielii.
Chiar și deshidratarea superficială generează stare de oboseală, mai puțină energie și mai puțină vigilență.
2. Metode la îndemână pentru a bea mai multă apă
Bineînțeles că te poți educa să bei mai multă apă. De aceea:
- bea apă imediat ce te trezești și în timp de mănânci
Medicii recomandă să bei două pahare de apă dimineață și un pahar de apă în timpul mesei sau la gustarea dintre mese. De ce, având în vedere că de mici știm că nu avem voie să bem apă în timpul mesei? Apare un beneficiu dublu prin combinarea alimentelor cu apa deoarece pe burta goală este ușor să mănânci mult prea mult și mult prea repede. Ba chiar uiți să mesteci cum trebuie și știm deja importanța mestecatului corect.
- bea apă și la sfârșitul zilei
Dacă te încurajez să-ți începi ziua cu apă, te încurajez să termini ziua tot cu apă. Asigură-te că ai la îndemână, lângă pat o sticlă de apă, așa o să-ți aduci aminte să bei lichidul magic.
- mănâncă fructe bogate în apă
Anumite fructe au un conținut ridicat de apă și pentru că este perioada pepenului ar fi păcat să-l ratezi. Pepenele galben sau cel roșu, vișinele, cireșele, căpșunile sunt extraordinar de bune și hrănitoare. Plus că poți face din ele cea mai bună limonadă sau citronadă pe care să le savurezi în timp ce lucrezi sau te uiți la un film. Mai mult, anumite legume sunt și ele pline de apă, de aceea nu ocoli dovlecelul, salata verde, spanacul sau țelina, iar produsele lactate precum: iaurtul, brânza de vaci,laptele sunt și ele surse bune de apă.
3. Ce este PH-ul apei?
În chimie, PH-ul este o măsurare a concentrației ionilor de hidrogen într-o soluție pe bază de apă. Un PH mai scăzut înseamnă că există mai mulți ioni de hidrogen în lichid, în timp ce un PH mai mare indică mai puțini ioni de hidrogen în lichid.
În termeni simpli, PH-ul este o scară de la 1 la 14 care măsoară aciditatea sau alcalinitatea unui lichid. La mijlocul scalei se află apă distilată pură, cu un PH neutru de 7. Orice cu un PH sub 7 reprezintă acid, iar orice cu un PH peste 7 este alcalină sau bază.
Pentru a folosi un exemplu de zi cu zi, oțetul conține foarte mult acid, cu un PH de aproximativ nivel 2. În schimb, înălbitorul este foarte alcalin, cu un PH de aproximativ 13,5.
Dar cum afectează PH-ul apa? Ei bine, PH-ul apei poate face ca anumite elemente pe care le conține, cum ar fi minerale sau metale să fie mai mult sau mai puțin disponibile pentru organism. Metalele grele din apa cu un pH mai scăzut tind să fie toxice, deoarece intră mai mai ușor în organism. Astfel, un PH ridicat face metalele grele mai puțin toxice și mai greu de intrat în organism.
În general, un PH foarte ridicat sau foarte scăzut poate face apa inutilizabilă pentru anumite aplicații. De exemplu, apa dura este o apă care conține o foarte multe minerale. Acestea fac apa foarte alcalină. Pe măsură ce aceasta trece prin țevi și mașini care folosesc apă, cum ar fi mașinile de spălat vase sau dușurile, mineralele se lipesc atât de țevi, cât și unele de altele, ceea ce duce la acumularea de minerale. Din păcate, acumularea de minerale poate cauza diverse probleme cu apa din casă și duce la reducerea presiunii apei sau chiar la blocaje pe țevi. Pe de altă parte, apa cu un PH scăzut poate coroda țevile metalice și poate extrage ionii metalici în apă, făcând-o dăunătore pentru utilizarea în casă sau la consum.
4. Care sunt niveluri cele mai frecvente de PH din apa de băut?
- Apă de la robinet: Foarte variabil, PH mediu 7,5
- Apă distilată: PH 5,8 – 7
- Apă îmbuteliată: Foarte variabil în funcție de sursă, PH 5 – 10
- Apa de ocean: PH 8 – 8,1
- Apă carbogazoasă: pH 4,5 – 6
- Apă aisberg: pH 6 – 8
- Apă minerală: PH 5,5 – 8,5
- Apă de izvor: PH 6,5 – 8,5
- Apă arteziană: Foarte variabil pe baza geologiei solului, PH 6,5 – 8,5
- Apă alcalină: PH 8-10
Cu excepția apei sărate, toate aceste tipuri de apă sunt folosite pentru consumul zilnic. Chiar și apa oceanică se bea dacă este desalinizată în prealabil, așa cum este în multe țări și în câteva mărci de apă îmbuteliată. Intervalul în PH-ul apei este larg și nu are nicio semnificație științifică, dar este uneori utilizat în scopuri de marketing.
5. Riscuri și beneficii mediului acid vs alcalin
Apa de băut, ca și alte băuturi pe bază de apă cu diferite niveluri de PH pot juca un rol în câțiva factori diferiți de sănătate. Apa alcalina și alte produse de acest gen au câștigat popularitate în ultimii ani, un fel de trend în domeniul sanitar. Potrivit susținătorilor de băuturi alcaline, mediile acide din organism provoacă diverse boli cronice, despre care susțin că nu ar putea persista într-un mediu alcalin. Gândirea din spatele acestui lucru este că consumul de apă alcalină ajută organismul să se alcalinizeze, ceea ce va trata o serie de boli, inclusiv cancerul. Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină aceste afirmații.
În timp ce consumul de apă alcalină poate afecta temporar PH-ul gurii sau al urinei, nu există nicio dovadă științifică că aceasta va schimba PH-ul general corpului. Cu toate astea, apa alcalină poate fi totuși utilă pentru unele persoane. În general, apa alcalină dispune de minerale și electroliți. Din acest motiv, consumul ei după un antrenament fizic sau când ești bolnav poate ajuta la menținerea echilibrului mineralelor și electroliților și la prevenirea deshidratării.
În plus, concluziile unui studiu sugerează că persoanele de reflux gastric pot beneficia de consumul de apă alcalină cu un pH de 8,8. Cercetătorii au descoperit că apa alcalină pare să inactiveze permanent o enzimă care joacă un rol în arsurile la stomac, ceea ce poate reduce simptomele. De asemenea, organismul uman este capabil să-și regleze nivelul PH-ului. Modificările PH-ului intern al corpului, cum ar fi cel din sânge pot simboliza probleme grave la nivelul organelor și țesuturilor.
În concluzie, PH-ul apei este important, la fel cel din corp. Pentru sănătatea ta ține cont de regulile de hidratare și bea cât mai multă apă din surse sigure. Nu doar tu, ci și întreaga familie.
Sursă foto: pexels.com
***