Ce am învățat în pandemie despre relațiile de prietenie și recunoștința față de prieteni.
Prietenii buni sunt ca o a doua familie. Cu atât mai mult dacă anii ce vă leagă sunt presărați cu momente delicate în care v-ați fost aproape unul altuia. Plus momente în care ați râs până n-ați mai putut. Plus multe experiențe faine trăite împreună. Plus emoții, visuri, surprise plăcute, speranțe, dar și dezamăgiri și apăsări. Cu alte cuvinte, momente în care ați trecut prin tot și toate. Ați ajuns să vă cunoașteți atât de bine, încât vă sunteți dragi unul altuia atât cu calități, cât și cu defecte. Vă respectați și vă apreciați pentru ceea ce sunteți.
Ultimul an a adus o nouă ocazie de a (re)analiza ce înseamnă o relație de prietenie. Ce am învățat în pandemie despre relațiile de prietenie și cât de importantă este recunoștința față de prieteni? Mai jos sunt răspunsurile la care am ajuns eu, poate te ajută și pe tine:
Cum să fiu un prieten mai bun.
Una dintre cele mai importante lecții din ultimul an a avut legătură cu empatia. Mi-am dat seama că, fără empatie, o relație de prietenie sănătoasă nu poate exista. Ea este, de fapt, baza pe care ar trebui construită orice legătură. Despre empatie și cum să fii mai empatic am scris mai pe larg aici .
Totodată, un prieten bun e preocupat de ce se întâmplă în viața celor dragi. Îi sună, le scrie, ia constant legătura cu ei. Iar atunci când celălalt greșește, îl iartă. Și e înțelegător. Pe lângă asta, își arată grija, își manifestă afecțiunea, acordă atenție și ajutor. Iar când trece printr-o situație delicată, nu se izolează, ci îi comunică celuilalt ce se întâmplă cu el. Cu alte cuvinte, un prieten bun se implică activ în relația de prietenie, nu așteaptă ca celălalt să ia mereu inițiativa.
Să îmi arăt mai mult aprecierea față de prietenii mei.
Din păcate, de cele mai multe ori, abia odată ce nu mai avem ceva ajungem să apreciem cu adevărat impactul și importanța lui în viața noastră. Când timpul petrecut cu prietenii nu îți este oricând la îndemână (așa cum se întâmpla înainte), începi să-l apreciezi mai mult. Pentru că te ajută să-ți dai seama cât de valoroși sunt prietenii tăi pentru tine și cât de mult contează în viața ta.
Iar odată ce realizezi asta, simți nevoia să-ți arăți mai mult decât înainte aprecierea față de ei. Fie prin vorbe, fie prin fapte. E o formă prin care le mulțumești pentru plusvaloarea pe care o aduc în viața ta. Iar ei cu siguranță vor aprecia și cu atât mai mult vor simți că ții cu adevărat la ei și că sunt importanți pentru tine.
Dinamica unei relații de prietenie se poate schimba.
E de înțeles. Pe măsură ce trece timpul, se schimbă și lucrurile pe care punem accentul. Viața noastră ajunge să aibă alte puncte de interes. Prin urmare, și tipul de prietenii pe care le căutăm se poate schimba. Așa că s-ar putea să ne distanțăm de unele persoane din viața noastră. Pentru simplul fapt că acum avem alte nevoi, dorințe și interese. O luăm în direcții diferite, ni se bifurcă drumurile. Iar dacă treci acum prin asta, nu te blama. Și nu-l învinovăți nici pe prietenul care s-a distanțat de tine. În fond, oamenii nu sunt bunuri care să-și aparțină unii altora.
Să am interacțiuni de calitate.
Pentru multă lume cred că e valabil faptul că, în ultimul an, interacțiunile cu alți oameni nu au fost chiar atât de numeroase ca în trecut. Dar mai puțină socializare nu înseamnă neapărat și legături de prietenie neglijate sau superficiale.
Când nu te vezi cu cei apropiați atât de des precum înainte de pandemie, profiți cu atât mai mult de momentele petrecute împreună. Ele capătă o valoare și mai mare. Cu alte cuvinte, le trăiești din plin. Când vă întâlniți, devine important ca interacțiunea să fie de calitate. Da, vă puneți la curent cu ce ați mai făcut. Da, discutați despre diverse subiecte prezentate din media. Si multe altele. Dar cel mai important lucru este să vorbiți despre cum vă simțiți și din ce cauză, ce apăsări aveți, prin ce stări ați trecut sau treceți în ultima perioadă. Ceea ce vreau să spun e că momentele care vă aduc și mai aproape unul de celălalt sunt cele în care vorbiți deschis despre aspecte personale.
50%-50%
O relație de prietenie sănătoasă este o legătură la care ambele persoane contribuie și pentru care ambele depun eforturi cu dragă inimă, astfel încât ea să se poată desfășura frumos. În niciun caz nu spun că trebuie ținută o evidență sau că trebuie cântărit ca fiecare să aducă fix același aport în relație. Spun doar că ambele persoane trebuie să fie mulțumite de legătura de prietenie – adică să fie împăcate atât cu cât de mult îi dau celuilalt, cât și cu cât de mult primesc de la el; în materie de timp, sprijin, încredere, ajutor, manifestare a afecțiunii și așa mai departe. Ambii trebuie să fie cu adevărat interesați de persoana celuilalt și de binele lui. Dacă nu se întâmplă așa, atunci relația nu este una echilibrată.
Chiar și relațiile puternice de prietenie se pot termina. Și nu e un capăt de țară când se întâmplă asta.
E liniștitor să știi că ai pe cineva aproape – un prieten bun pe care te poți baza și în preajma căruia te simți bine. Dar, uneori, fără să fim conștienți de asta, ajungem să idealizăm relația de prietenie. Ceea ce înseamnă că, atunci când lucrurile încep să o ia pe o pantă descendentă, ne afundăm în nefericire și, în sinea noastră, blamăm cealaltă persoană că ne-a lăsat de izbeliște.
Chiar dacă o relație de prietenie s-a terminat, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu un gust amar pentru felul în care s-a sfârșit. Dimpotrivă! Încearcă să treci peste dezamăgirea sau tristețea pe care ți-o provoacă faptul că v-ați distanțat odată cu trecerea timpului sau că ați rup, brusc, legăturile. Și privește partea plină a paharului! Adică toate modurile în care legătura respectivă te-a ajutat să crești emoțional, să te simți bine, să înflorești ca om. Ceea ce vreau să spun este că amintirea momentelor frumoase pe care le-ați petrecut împreună ar trebui să te însoțească în continuare. Și să rămână parte din tine, pentru că au avut impact asupra ta, ți-au îmbogățit experiențele și trăirile. Iar pentru toate acestea ar trebui să-i fii recunoscător persoanei respective. Fără ea nu ai fi avut parte de amintirile în cauză, nu-i așa?
În concluzie…
Fii recunoscător pentru relațiile de prietenie frumoase pe care le ai! Și nu ține asta doar pentru tine, ci arată-le și prietenilor tăi cât de mult îi apreciezi! Totodată, nu te ancora în relații care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns la final. Dar, deși dinamica unei relații se poate schimba, să nu încerci să dai uitării momentele plăcute petrecute împreună.
Tu ce ai învățat în pandemie despre relațiile de prietenie? Și mai important, în ce fel și cât de des îți arăți recunoștința față de prietenii tăi? 🙂
Photo: pexels.com
***