Now Reading
Pierderea virginității: tot ce ar trebui să știi despre începerea vieții sexuale

Pierderea virginității: tot ce ar trebui să știi despre începerea vieții sexuale

Viața unui adolescent este și va fi întotdeauna o avalanșă de energie, provocări, bucurii, drame (mai mici sau mai mari), temeri și schimbări (pe toate planurile, inclusiv pierderea virginității). O aventură în care fiecare întâmplare, fiecare emoție și fiecare poveste sunt trăite la intensitate maximă.

Îmi amintesc că și eu, la fel ca mulți alți tineri aflați acum la vârsta adolescenței, am fost de nenumărate ori în situația de a fi confuză, de a nu ști ce să fac sau ce să cred. În ciuda faptului că am avut mereu o relație foarte bună cu părinții mei, m-am mai confruntat și eu cu mici probleme pe care ezitam să le discut cu altcineva. De altfel, recunosc multe dintre comportamentele și atitudinile mele din acea perioadă la băieții mei, adolescenți amândoi. În plus, îmi place să lansez adesea diverse ipoteze pe care să le dezbat cu tinerii, mai ales că mulți dintre ei mă urmăresc pe Instagram și simt că am dobândit un fel de responsabilitatea față de ei.

Tocmai din acest motiv, mă bucur foarte mult să vă anunț că DOER.ro și Planifică Neprevăzutul, cea mai complexă platformă de educație sexuală din România, s-au aliat pentru a vă oferi interviuri și articole dedicate tuturor problemelor care îi frământă pe tinerii din zilele noastre. De la începerea vieții sexuale și până la metode de contracepție eficiente, în fiecare lună, specialiștii Planifică Neprevăzutul vor aborda pe DOER cele mai interesante subiecte pentru voi.

Și dacă tot vorbim despre începutul unei noi etape aici pe site, am zis că cel mai bun topic cu care putem începe este, desigur, începerea vieții sexuale. Cei mai mulți tineri sunt curioșisă afle despre pierderea virginității, despre care ar fi cea mai potrivită vârstă pentru prima dată când fac sex, dacă doare, care sunt riscurile și cum ar trebui să se pregătească. 

Prin urmare, în acest articol, vom încerca să trecem în revistă cele mai mari curiozități ale tinerilor cu privire la „prima dată”, cu îndemnul de a-i scrie Specialistului Planifică Neprevăzutul dacă au și alte nelămuriri. 

Ce înseamnă pierderea virginității?

O persoană virgină este cineva care nu a făcut niciodată sex. Pare ușor de înțeles, dar provocarea apare atunci când aflăm că sexul poate să însemne lucruri diferite pentru persoane diferite. 

Popular, pierderea virginității înseamnă prima dată când 2 persoane fac sex cu penetrare, mai exact când penisul penetrează vaginul pentru prima dată. Această definiție nu include însă și celelalte tipuri de sex, deci conform acesteia, rămâi virgin/ă chiar dacă practici sex anal sau oral, atâta timp cât eviți sexul cu penetrare vaginală. Pentru alții, conceptul de virginitate are mai degrabă conotații emoționale, fiind mai mult decât ruperea himenului, care se întâmplă la fete doar în cazul sexului vaginal.

Indiferent de ce alegi să crezi despre virginitate, prima dată când faci sex este mai importantă din punct de vedere al formării experiențelor sexuale și a felului în care te simți atunci când faci sex, de aceea sperăm să fie de ajutor ce vom spune în continuare.

La ce vârstă e indicat să-ți începi viața sexuală?

Aceasta este, poate, cea mai frecventă întrebare adresată de adolescenți. 

Ei bine, nu există o vârstă standard la care e bine sau e indicat să-ți începi viața sexuală și asta pentru că această decizie implică foarte mulți factori. Majoritatea tinerilor își încep viața sexuală sub vârsta de 17 ani, așa cum reiese din sondajul făcut în septembrie 2019 de către Planifică Neprevăzutul, alții așteaptă vârsta majoratului pentru că atunci se simt mai pregătiți.

Noi spunem că mai important decât răspunsul este nevoia ca tu, în momentul în care iei această decizie, să înțelegi cum funcționează și evoluează organele sexuale ale fetelor, dar și ale băieților, implicațiile emoționale, dar și responsabilitățile care vin odată cu acest pas. 

Și dacă tot vorbim în cifre, pentru fete e util să știe că de la vârsta de 15 ani își poți da consimțământul pentru un contact sexual, conform legii din România. 

De la 16 ani pot merge la medicul ginecolog fără a fi însoțite de părinți, dar dacă apare necesitatea unei intervenții chirurgicale (în cel mai grav caz, avortul), este necesar acordul părinților până la vârsta de 18 ani. 

În plus, când iei decizia de a face sex, e bine să știi și că fetele pot lua pilula de a doua zi după vârsta de 16 ani, deci dacă faceți sex și prezervativul se rupe sau alunecă, sau ați uitat să folosiți o metodă sigură de contracepție, vă expuneți direct riscului de a deveni părinți.

Ce înseamnă să fii pregătit pentru prima experiență sexuală?

Pentru multe persoane, prima dată este foarte importantă și are o semnificație aparte. Să fii pregătit/ă poate avea legătură atât cu fizicul, cât și cu partea emoțională. Pentru a te asigura că ești pregătit/ă din punct de vedere fizic, este recomandat să faci o vizită medicului specialist sau unui medic de planificare familială (lista cabinetelor este disponibilă aici) înainte de prima experiență sexuală. 

Din punct de vedere emoțional, este foarte important ca decizia de a avea primul contact sexual să fie una personală și nu la presiunea celor din jur sau a partenerului. Poate că mulți din jurul tău și-au început deja viața sexuală și povestesc despre acest lucru, dar nu înseamnă că și tu trebuie să o faci. Cum spuneam, fiecare decide pentru el și pentru viitorul lui. Ia decizia atunci când simți tu că e cazul! 

Pentru fiecare persoană, sentimentul că e pregătit/ă pentru sex poate veni în momente diferite, deci este absolut normal dacă se întâmplă ca cei din jurul tău să fi făcut-o deja, iar tu nu simți că ești încă pregătit pentru acest pas. 

Cum știe și celălalt dacă sunt sau nu pregătit/ă? 

Un aspect extrem de important înainte de a te angaja în actul sexual este asigurarea că și celălalt este de acord. Cu alte cuvinte, cererea consimțământului pentru orice activitate de natură sexuală este primul pas. De la o simplă atingere, la sărut sau contact sexual, în lipsa consimțământului, se consideră abuz sau chiar viol și se pedepsește ca atare. 

Despre consimțământ e bine să știi că trebuie să fie dat fără constrângere, obligații sau presiune. Persoana care și-a dat consimțământul se poate râzgândi în orice moment și tu trebuie să îi respecți dorința (la fel este și în cazul tău, dacă lucrurile o iau pe o cale pentru care nu ești pregătit/ă). Consimțământul trebuie să fie informat, adică să știi exact ce anume urmează să se întâmple (de exemplu, dacă bărbatul spune că va folosi prezervativul și în timpul actului sexual nu o face, atunci nu se consideră un consimțământ complet). Nu în ultimul rând, el trebuie să vină cu entuziasm, pentru că sexul ar trebui să fie o experiență plăcută și așteptată cu drag și nicidecum să se simtă ca o obligație.

Cine inițiază primul, fata sau băiatul?

Atunci când actul sexual se întâmplă din dorința amândurora, fără constrângeri, când ambii parteneri sunt pregătiți pentru orice risc, nu contează cine inițiază. Cel mai probabil, lucrurile vor evolua natural în aceeași direcție. Ce e mai important este să te asiguri că faci din această experiență una cât mai plăcută pentru tine, ținând cont de cele discutate în acest articol. 

Prima dată va fi ciudat?

Fiind o experiență nouă și total subiectivă, depinde foarte mult de la persoană la persoană și chiar de la partener la partener.  Sunt mari șanse ca prima experiență să ți se pară ciudată, dar vestea bună este că sexul devine și mai bun cu timpul și cu experiența. 

Ce riscuri asociate sexului există, de care e bine să știi dinainte?

  • Apariția unei sarcini – conform sondajului realizat în 2019 pe planificaneprevazutul.ro, 66% dintre tineri se tem cel mai tare de riscul apariției unei sarcini pentru care nu sunt pregătiți. Oricând, un contact sexual cu penetrare vaginală te expune riscului de sarcină, chiar și atunci când ejacularea nu are loc în vagin sau când femeia este în perioada menstruației. Tocmai de aceea, înainte de a lua decizia de a face sex, este bine să te informezi despre metodele de contracepție pentru a avea certitudinea că o folosești pe cea potrivită nevoilor tale. Pentru asta, poți merge împreună cu partenerul/partenera la un cabinet de planificare familială. 
  • Boli cu transmitere sexuală – Indiferent de tipul contactului sexual, fie el vaginal, oral sau anal, atât timp cât este neprotejat, există posibilitatea infectării cu diferite boli cu transmitere sexuală dacă unul dintre parteneri este infectat. Întrucât aceste boli sunt de cele mai multe ori asimptomatice, iar virusul poate trăi în organism chiar și câțiva ani, poate dura mulți ani până când o persoană să afle că este infectată. Soluția este folosirea prezervativului, una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, care protejează și împotriva contactării bolilor cu transmitere sexuală. 
  • Probleme emoționale – dacă pierderea virginității are loc la presiunea anturajului, la presiunea partenerului sau din alte motive, atunci când nu te simți complet pregătit/ă, există riscul să regreți decizia sau chiar să aibă o influență negativă asupra vieții tale sexuale în viitor (în cazul în care nu te bucuri și nu te simți împăcat/ă cu decizia).

În continuare, vom detalia ce presupune prima experiență sexuală atât pentru fete, cât și pentru băieți, pe baza celor mai frecvente întrebări trimise Specialistului Planifică Neprevăzutul.

Pierderea virginității la fete

Toate fetele sângerează prima dată? Doare?

În cele mai multe cazuri, la primul contact sexual cu penetrare vaginală, fetele pot simți o durere de o intensitate mai mică sau mai mare, însoțită probabil de o mică sângerare. Acestea se datorează ruperii himenului. 

Ce este, de fapt, himenul? Himenul este o membrană fină și transparentă care separă cavitatea vaginală de zona labiilor, având mici deschizături care permite sângelui menstrual să treacă. Important de menționat este faptul că nu toate femeile au același tip de himen, existând și cazuri în care unele dintre acestea se pot naște fără himen. 

Primul contact vaginal poate să doară, însă intensitatea durerii diferă de la persoană la persoană. Durerea poate să fie însoțită de o mică sângerare, dar acest lucru nu este valabil pentru toate fetele. În cazul unora, himenul este mai elastic și nu se rupe, de aici și lipsa sângerării. 

Iritațiile sau durerile din timpul sexului vaginal pot fi datorate și lubrifierii insuficiente a vaginului. Dacă vaginul nu este îndeajuns de bine lubrifiat natural (lucru care se poate obține deseori printr-un preludiu mai lung) se recomandă folosirea unui lubrifiant pe bază de apă, care face sexul mult mai confortabil.

Este himenul un indicator al virginității? Poate o fată să își rupă himenul altfel decât prin penetrarea sexuală? 

Cum spuneam și mai devreme, mulți asociază pierderea virginității cu ruperea himenului și cu picăturile de sânge care curg odată cu acest eveniment. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate fetele. Unele fete au un himen atât de elastic încât poate să nu se rupă niciodată. La polul opus, există fete care se nasc cu un himen mai gros pentru ruperea căruia e necesară o intervenție chirurgicală. Cu alte cuvinte, dacă o fată nu sângerează în timpul primului act sexual cu penetrare vaginală nu înseamnă neapărat că nu era virgină. 

Himenul se mai poate rupe și prin masturbare sau prin introducerea de tampoane interne, dar acest lucru depinde de la caz la caz. Dacă nu ești sigură că ar trebui să folosești tampoane interne, cel mai bine mergi la un consult la medicul ginecolog și cere-i părerea. 

Pot rămâne însărcinată dacă fac sex pentru prima dată?

Răspunsul este clar DA. Ori de câte ori sperma sau lichidul preejaculator ajunge în vagin, chiar și dacă e cazul unei penetrări de doar câteva secunde, condiția pentru instalarea unei sarcini este îndeplinită – indiferent că vorbim de primul contact sexual sau de al o sutelea. Sarcina poate fi de asemenea posibilă în situația în care sperma ajunge în apropiere de vulvă (partea externă a organelor genitale) sau degetele umede ating vulva sau vaginul.

De aceea protecția ar trebui să fie un subiect important de luat în seamă înainte de a începe viața sexuală. Ideal e sa știi despre toate metodele contraceptive existente, beneficiile și riscurile fiecăreia, în așa fel încât să o poți alege pe cea potrivită pentru tine.

Există mai multe metode contraceptive despre care ar trebui să discuți cu medicul ginecolog/de planificare familială, dar iată câteva detalii despre cele mai cunoscute: 

  • Prezervativul – este o metodă contraceptivă de barieră (nu permite lichidului seminal să pătrundă în vagin), care te protejează și de contractarea unei boli cu transmitere sexuală (în cazul în care unul dintre parteneri este purtător). Pentru că folosirea prezervativului poate da greș de multe ori (se rupe sau alunecă și rămâne în vagin), mai ales dacă nu este folosit corect, e bine să iei în considerare și o altă metodă contraceptivă, cum ar fi anticoncepționalele. Dacă totuși ți s-a întâmplat un accident cu prezervativul, este bine să mergi cât mai repede la farmacie și să iei pilula de a doua zi. 
  • Pilulele anticoncepționale – reprezintă o metodă contraceptivă de lungă durată, care se ia la recomandarea medicului specialist în urma unui consult pentru a stabili exact nevoile organismului tău. Anticoncepționalele sunt eficiente și sigure în proporție de 99,7% atunci când sunt luate corect. 
  • Pilula de a doua zi – este contracepția de urgență, care se ia numai în caz de accident (ai uitat să folosești protecție, prezervativul a eșuat sau ai uitat să iei la timp anticoncepționalele). Este bine de știut că eficiența ei depinde de momentul în care o iei (cu cât mai repede, cu atât mai bine, în maxim 72 ore). 

Pot merge la ginecolog dacă sunt virgină?

Da, e chiar recomandat să mergi la ginecolog după apariția primei menstruații. Dacă ești virgină, primul consult se va baza pe o serie de întrebări și informații și cel mai probabil nici nu va fi nevoie să te dezbraci decât în cazul în care apare necesitatea unui control mai amănunțit (dureri, mâncărimi, secreții modificate). Mergând periodic la medicul ginecolog, poți preîntâmpina probleme cu menstruația (ciclu neregulat, dureri insuportabile etc) sau le poți trata din timp. 

În plus, medicul ginecolog îți poate da toate detaliile de care ai nevoie pentru prima experiență sexuală și îți poate recomanda cea mai potrivită metodă contraceptivă. 

Pierderea virginității la băieți

See Also

Când își pierd băieții virginitatea?

Cel mai probabil, majoritatea băieților consideră penetrarea ca fiind singura modalitate de pierdere a virginității. Dar dacă alegi să practici alte forme de sex, rămâne ca tu să decizi dacă te mai consideri virgin sau nu.

Ce schimbări apar după prima experiență sexuală?

Dacă la fete momentul pierderii virginității se definește de cele mai multe ori prin ruperea himenului, la băieți echivalentul ar putea fi ruperea frenului prepuțial (sau cum este denumit popular: „ața”).

Dar să explicăm ce este prepuțul. Acesta este stratul de piele care acoperă penisul și care este retractabil, la exterior fiind vorba de țesut cutanat, în timp ce la interior este format dintr-o mucoasă care conține glande sebacee al căror rol este protejarea și lubrifierea glandului. Frenul prepuțului sau ața este porțiunea de țesut elastic din partea posterioară a penisului. Când penisul intră în erecție, glandul iese de sub prepuț, iar frâul prepuțului împiedică prepuțul să se retragă complet. Prima penetrare forțează retragerea prepuțului spre baza penisului în așa fel încât ața se poate rupe total sau parțial. În acest caz pot apărea dureri de intensitate mai mică sau mai mare, precum și o mică sângerare.

Ruperea frâului prepuțial se întâmplă la primul contact sexual?

Răspunsul este nu, iar explicația e simplă: frâul prepuțului se poate rupe și în cazul masturbării, fiind forțată decalotarea și întinderea frâului, sau în timpul dușului, prin frecare mai intensă. Indiferent dacă se rupe frâul prepuțial sau nu în cazul primului contact sexual, pierderea virginității este marcată de primul contact sexual. Iar aici definiția se poate diversifica în funcție de ce consideră fiecare persoană a fi primul contact sexual. Pentru majoritatea bărbaților, sexul înseamnă penetrare, adică penis în vagin. Dar dacă cineva are parte de alte experiențe sexuale care să nu implice penetrare, acest lucru nu înseamnă neapărat că individul nu mai este virgin. Cum am spus anterior, nu există o definiție a virginității unanim acceptată.

Dacă simt dorința sexuală înseamnă că sunt pregătit să fac sex?

Nu neapărat. Pentru a decide dacă ești sau nu pregătit, e util să cunoști tot ce am scris mai sus. Este nevoie să îți cunoști corpul, să cunoști și detalii despre corpul femeii și cum funcționează sexul cu o parteneră. Un alt lucru care te califică pentru sex ar fi și să fii confortabil să discuți deschis despre sex, dar și să fii capabil să cumperi singur prezervative, dacă aceasta este metoda contraceptivă aleasă de tine și parteneră. 

Mai presus de propria dorință pentru a face sex, se afă capacitatea de a comunica cu partenera despre sex, de a stabili împreună o metodă contraceptivă și de a vorbi deschis despre ce se poate întâmpla în timpul sexului. 

E nevoie să îi spun partenerei că nu am mai făcut sex niciodată?

Nu e o regulă în acest sens, dar e posibil să te simți mai confortabil dacă ești sincer cu ea din acest punct de vedere. Până la urmă, să creezi așteptări nerealiste nu poate fi decât în detrimentul tău deoarece ai simți și mai multă presiune. 

Ce poate merge prost în timpul actului sexual?

Cum spuneam, comunicarea este foarte importantă și atâta timp cât amândoi vă doriți acest lucru, orice s-ar întâmpla nu va fi considerat un eșec, ci doar o experiență. 

Printre momentele neașteptate care se pot întâmpla ar fi: 

  • Ejacularea precoce – atunci când punctul culminant pentru tine se întâmplă foarte rapid, neașteptat și necontrolat. Nu e capăt de țară, pe măsură ce capeți mai multă experiență (și implicit încredere în tine), vei ajunge să poți controla mult mai bine momentul ejaculării și să prelungești actul sexual cât îți dorești. 
  • Apariția unor sunete ciudate – e bine să știi că, în realitate, lucrurile nu se întâmplă ca în film. Ia în considerare faptul că rolul filmelor este unul de entertainment, nicidecum educativ, și atunci nu vei vedea în filme momente „nasoale”. În realitate, însă, acestea se mai întâmplă. 
  • Pe fată o doare și nu puteți duce la capăt actul sexual – un moment important în pregătirea actului sexual este preludiul pentru a vă asigura că amândoi sunteți la același nivel de excitație. În cazul fetelor, lipsa lubrifierii suficiente poate face ca experiența să fie una dureroasă, mai ales dacă este prima dată. Ia în calcul, ca pe lângă protecție, să ai la îndemână și un lubrifiant pe bază de apă. 

Am emoții foarte mari, ce să fac??? 

De obicei, aceste temeri vin din faptul că tu crezi că partenera ta are așteptări mari de la tine. Dacă ai fost sincer cu ea și comunicați foarte bine unul cu celălalt, nu are ce să strice momentul (cum spuneam, orice ar fi, e o experiență din multe altele). Concentrează-te pe părțile plăcute și lăsați-vă duși de val și orice ar fi o să fie bine! 

Ce este indicat să mai iau în calcul la primul act sexual?

Încearcă să te relaxezi și să faci din asta o experiență cât mai plăcută atât pentru tine, cât și pentru parteneră. Dacă și pentru ea e prima dată, pierderea virginității se întâmplă doar o dată în viață, e bine să ții cont că e un moment delicat pentru ea și că e posibil să aibă dureri sau să fie mai încordată. Înarmează-te cu răbdare și arată-i că îți pasă de binele ei (și al amândurora, de fapt) și asigură-te că veți folosi protecție. Chiar dacă este responsabilitatea amândurora, poți lua inițiativa și adu tu prezervative, dacă aceasta este metoda contraceptivă aleasă de amândoi. 

În concluzie, pierderea virginității este un moment extrem de important în viața unei persoane, o experiență care vine cu o încărcătură emoțională semnificativă, pe lângă schimbările fizice pe care le implică. Indiferent de hotărârea pe care o iei cu privire la „prima dată”, un lucru este cert: trebuie să fii pregătit/ă, să te simți în siguranță și, nu în ultimul rând, să te bucuri de actul sexual alături de partenerul tău!

Foto: outnow.ch

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top