Now Reading
Retinolul sau cum să ai grijă de tenul tău cu ajutorul unei super substanțe.

Retinolul sau cum să ai grijă de tenul tău cu ajutorul unei super substanțe.

Retinolul este o formă a vitaminei A, cunoscută și ca vitamina A1. În ultimii ani, retinolul a câștigat un succes răsunător în industria de beauty, datorită abilității sale de susține îmbătrânirea pielii într-un mod grațios, cât și datorită efectelor sale benefice asupra nuanței pielii și minimizării acneei. Retinolul vine sub formă de ser lichid, gel, cremă și emolient. Îl poți aplica local pentru a beneficia intens de numeroasele beneficii pe care le oferă pielii.

Mai multe detalii interesante despre magia frumoasă pe care o face această substanță asupra pielii tale găsești în articolul de azi:

Definiția retinolului

Retinolul face parte din medicamentele topice pe bază de vitamina A și dintr-o categorie mai mare de retinoizi. Printr-o aplicare locală, produsul se transformă în acid retinoic cu ajutorul enzimelor specializate care se găsesc în piele. În anii ’70 retinolul a primit aprobare de utilizare pentru persoanele care suferă de acnee deoarece, susține procesul de regenerare celulară și nu înfundă porii.

Beneficii

 • ajută la tratarea acneei

În cazul acestei afecțiuni a pielii des întâlnită nu doar la adolescenți, ci și în rândul persoanelor adulte, celulele moarte ale pielii și uleiurile din glanda seboreică blochează foliculii de păr. În acest mod, bacteriile invadează cu ușurință zona, provocând urâtele erupții ale tegumentului, cum sunt punctele negre, punctele albe, coșurile, chisturile.

Retinoizii topici, cum este retinolul, pot reduce exfolierea anormală a pielii care blochează porii și îi desfundă, conform unui studiu din 2017. Un alt studiu din 2019 care mi s-a părut foarte interesant susține că, retinoizii topici tratează SIGUR acneea. De asemenea, sugerează că doza de retinoid topic pe care o persoană o folosește este mai importantă decât tipul de retinoid topic pe care îl alege.

În plus, studiul menționează că tratamentul cu retinoizi în combinație cu un agent antimicrobian pot îmbunătăți vizibil problemele unui ten acneic. O persoană cu acnee severă poate avea nevoie de retinoizi mai puternici decât retinolul, cum ar fi isotretinoin.

Atenție! Tratamentul cu retinoizi extrem de puternici este prescris doar de către medicul dermatolog. 

 • are proprietăți antibacteriene

Îmbătrânirea pielii este un lucru absolut firesc și-i suntem cu toții datori timpului. Doar că, îmbătrânirea pielii are și cauze artificiale (să le numesc așa) și care țin de factori externi precum expunerea excesivă la razele solare, poluarea, fumatul, alcoolul în exces, stresul agresiv.

Astfel, elasticitatea pielii își pierde din proprietăți, iar stratul epidermic al pielii reține din ce în ce mai puțină apă. Semnele vizibile ale îmbătrânirii tenului includ: linii fine, riduri, piele lăsată.

Pielea afectată de razele soarelui prezintă de obicei pete pigmentare vizibile, inclusiv pe un ten mai închis la culoare. Retinolul protejează împotriva descompunerii colagenului și stimulează în acest mod schimbarea celulară și producția de colagen în piele. De asemenea, retinolul întărește epiderma și reduce cantitatea de apă care se evaporă pasiv din piele. Un studiu recent a descoperit că aplicarea topică a retinolului la o concentrație de 0,4% a dus la creșterea grosimii epidermei participanților și la îmbunătățirea fluxului sanguin din zona tratată a pielii.

Îți recomand să intri pe site-ul www.savinskin.ro pentru o gamă premium de produse care au la bază retinol.

Cercetătorii au observat o creștere a expresiei de colagen și elastină, iar acest lucru sugerează că retinolul îmbunătățește microbiomul dermului. Un alt studiu a constatat că retinolul a îmbunătățit aspectul ridurilor din jurul ochilor și al gâtului după opt săptămâni de utilizare continuă. În plus, un mic studiu din 2016 a comparat efectele retinolului cu acidului retinoic. Acesta a constatat că retinolul are efecte mai mici, dar rămâne eficient în creșterea grosimii epidermului și a producției de colagen. Analiza imagistică facială a demonstrat o scădere semnificativă a ridurilor faciale după ce participanții au folosit retinol mai mult de 12 săptămâni.

 • îmbunătățește aspectul pielii

Retinolul poate îmbunătăți nuanța neuniformă a pielii, inclusiv textura, datorită efectului său extraordinar asupra refacerii celulelor și a stimulării producției de colagen. De asemenea, poate ilumina pielea, un efect pe care multe femei îl apreciază (eu, cu siguranță).

 • tratează keratoza pilară

Retinolul poate trata keratoza pilară, o afecțiune care face ca pielea să fie aspră și denivelată, conform Colegiului American de Osteopatică de Dermatologie.

 • protejează pielea

Cercetările arată că retinolul întărește și îngroașă epiderma, ceea ce poate proteja pielea împotriva factorilor de stres externi, cum este poluarea.

 • Minimizarea cicatricilor și a porilor

Atât cicatricile, cât și aspectul porilor sunt vizibil îmbunătățite cu ajutorul retinolului.

See Also

Efecte secundare

Acestea pot să apară dacă utilizezi retinol pentru o perioadă prea lungă de timp și în concentrație mare. Efectele secundare pot fi:

 • uscăciunea excesivă a pielii
 • piele înroșită
 • piele iritată
 • piele descuamată 

Efectele secundare mai puțin frecvente pot include:

 • decolorarea pielii
 • sensibilitate la lumina UV
 • apariția acneei
 • umflarea pielii
 • înțepături și vezicule ale pielii

De aceea, fii cu băgare de seamă când îl folosești, ghidându-te după sfatul medicului. Ține cont că utilizarea retinolului poate să facă pielea mai sensibilă la daunele solare, așa că folosește protecție solară imediat după aplicarea retinolului, inclusiv pe timp de iarnă.

Cum să folosești retinolul

Cum am spus și în introducerea articolului, retinolul vine sub formă lichidă de ser, gel, cremă și emolient. Dacă utilizezi pentru prima dată retinol ar trebui să efectuezi mai întâi un test de sensibilitate. De asemenea, poți aplica retinolul o dată pe zi, aproximativ 20-30 de minute după ce ți-ai degresat foarte bine tenul, seara înainte de culcare. Specialiștii recomandă să începi cu o concentrație mică de retinol pentru o observa posibile modificări, mai ales dacă ai tenul sensibil.

Oskia – Retinoid Sleep Serum Level 1

În concluzie, retinolul folosit într-un mod controlat și gestionat corect este o armă senzațională în kit-ul de beauty al oricărei femei care știe că frumusețea pornește de la interior spre exterior. Iar cu puțin ajutor, totul e mai simplu, nu-i așa?

Sursă foto: Pexels.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top