Now Reading
Rutina de somn care mă ajută să dorm profund! Descrisă pas cu pas, pe ore.

Rutina de somn care mă ajută să dorm profund! Descrisă pas cu pas, pe ore.

Rutina de somn îmi este sfântă! Râd constant cu prietenele mele care mă aud că atunci când sunt în oraș,  pe la ora 22:00 începe să mă viziteze Moș Ene. ”Vârsta, Sonia, vârsta!!” Ce să zic, poate o fi și vârsta, dar realitatea este că niciodată (nici chiar în adolescență) nu-mi făcea o mare plăcere să pierd nopțile. Și nici nu am avut rezistență. Fără să dorm și să uit de mine, somnul de 8 ore a fost și a rămas un element esențial în viața mea. Când mi se face somn, trebuie să mă culc. Dacă vreau ca a doua zi să funcționez optim, să fiu productivă și eficientă, să am o stare bună, să am răbdare și energie, trebuie să dorm minim 7 ore. Preferabil în propriul pat. 🙂

Nu întâmplător am spus ”în propriul pat”, pentru că mi l-am făcut astfel încât să concureze cu paturile din hotelurile de lux. În plus, acasă este mediul cel mai potrivit pentru a mă deconecta, pentru a intra în acea stare de relaxare de care am nevoie ca să obțin un somn cu adevărat odihnitor. Iar asta obțin cu o rutină de somn îndelung studiată și care a trecut prin mai multe etape.

Crearea unei rutine de culcare este unul dintre cele mai istețe lucruri pe care le puteți face. După ce ai funcționat într-un exces mental, poți să încetinești și să te concentrezi pe ceea ce contează cel mai mult.

Studiile au arătat că insomnia este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn. Stresul dintr-o zi de lucru aglomerată și viața personală activă pot provoca anxietate de somn. O rutină de somn va pune corpul într-o stare relaxată, care va pregăti organismul pentru odihna necesară. Somnul de calitate este o parte importantă a sănătății generale. De fapt, lipsa somnului poate contribui la o serie de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv (dar fără a se limita la) diabet de tip 2, boli de inimă și risc crescut de accident vascular cerebral și tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia, potrivit Centers for Controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Ei bine, există o serie de soluții disponibile pentru adulții obosiți. Patul propriu-zis, așternutul și mediul general de somn pot avea un impact direct atât asupra timpului cât și asupra calității somnului.

Așa că astăzi vreau să vă descriu rutina de somn pe care o implementez aproape seară de seară și care îmi face bine. Îmi face atât de bine, încât abia aștept finalul de zi.

Iată pașii pe ore (aproximative).

21:30: Mă ocup de terminarea treburilor, de e-mailuri, de spălat rufe, de aranjarea bucătăriei și de aranjarea casei înainte de a merge la culcare. Mă asigur că las în urma mea, fizic și mental, tot ce-mi stă pe cap că ar fi neterminat. Plus că mă pot odihni mult mai bine când știu chiuveta goală. 🙂 Pățești și tu la fel?

22:00: așez pe canapea timp de 20 – 30 de minute cu unul dintre băieți. Povestim câte ceva din timpul zilei, poate îi fac un pic de masaj la picioare. Contactul uman din sfera emoțională este esențial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint | TV Host (@silversonia)

22:30 Întotdeauna îmi fac timp pentru un duș relaxant cu produse pe bază de uleiuri esențiale precum lavandă. Au scopul de a îmbunătăți somnul. Adesea, aromele sunt privite ca un instrument ce te ajută să dormi mai bine. Ieftine și ușor de introdus în rutina de zi și în cea de seară, există numeroase uleiuri esențiale pentru relaxare, atât din punct de vedere mental, cât și fizic, astfel încât îți va fi mai ușor să adormi și să te bucuri de un somn mai odihnitor. Uleiul de lavandă, de vanilie, de citrice, iasomie sau lemn de santal sunt recomandate de specialiștii în aromaterapie fie că alegi să le aplici direct pe piele, să le sprayezi pe leneria de pat sau să le utilizezi sub formă de aerosoli.

SOiL Amestec de Uleiuri Esentiale Sleep Pure 100% Organice ECOCERT 10 ml | Blend Somnifer Natural

În plus, la final de zi, apa care curge pe corp îmi oferă senzația că ar curăța orice energie negativă s-ar fi lipit de mine. Nu caut studii aici, ci prefer să merg pe instinct, de cele mai multe ori este cel bun.

22:40: Mă schimb în hainele de somn (adică un maieu sau o rochie de mătase fină) și îmi fac rutina de frumusețe de seară. Curățare, aplicare de produse, un pic de masaj facial, cremă de corp hrănitoare care care intră bine în piele, periatul părului și aplicarea unui strop de ulei de vârfuri. Tot acest ritual relaxează și este ca o recompensă pentru o zi lăsată în urmă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IL VOLO (@ilvolo_store)

23:00: Îmi iau doza de seară de suplimente, magneziu și o plantă adaptogenă. Luarea unei forme de magneziu, în special a glicinatului de magneziu, este utilă pentru relaxare, pentru a adormi rapid și pentru a preveni crampele picioarelor sau sindromul picioarelor neliniştite. Chelatul de glicină formează GABA, care este un neurotransmițător responsabil pentru relaxare și odihnă. 

See Also

Ashwagandha | Antistres si Energizant Natural, 60 capsule vegetale*

23:10: Mă bag în patul meu super confortabil! De când am saltea nouă, precum și protecția de saltea , pilota de vară și pernele, toate din mătase, plăcerea de a mă cocoța în vârful patului este și mai mare. Vreau să fac câteva precizări legate de tot ce înseamnă patul.

Pe lângă saltea, elementele esențiale care contribuie la confortul pe care mi-l oferă patul sunt pilota, pernele, stratul de protecție al saltelei. Nu voi uita niciodată cum am desfăcut la propriu un pat dintr-un super hotel din Paris, pentru a vedea exact ce straturi are de la saltea în sus și de la ce branduri sunt acele produse. Erau profesionale, pentru hoteluri, dar asta nu înseamnă că nu am căutat până am găsit și pentru casa mea.

www.valeriahome.com

Și așa am ajuns la Valeria Home, un brand românesc care a identificat o nevoie reală a majorității oamenilor. Aceea că soluția pentru o viață echilibrată, sănătoasă și frumoasă este chiar în mâinile noastre, prin alegerile mici sau mai mari pe care le facem zilnic. Așa că vine în întâmpinarea noastră cu produse de o calitate excepțională, la care s-a lucrat îndelung. Fie că vrei o pilotă, de vară sau de iarnă, perne cu diverse grade de susținere sau o protecție fină și care oferă extra confort saltelei tale, Valeria Home are o variantă. Materialele sunt 100% naturale, iar în gamă poți alege între lână, mătase, bumbac și flaxilk – o combinație de in european și mătase în umplutură. Și chiar dacă poate știți, eu vreau să punctez că 100% natural înseamnă netratat, neatins de nimic chimic. Te invit să intri pe site-ul www.valeriahome.com și să folosești codul meu de reducere SONIA20 pentru un extra beneficiu și în buget 🙂 

Modul în care mi-am pus la punct patul și toate elementele lui importante, am reușit să îmi creez un mediu de somn foarte potrivit cu nevoile mele. Și asta se simte în fiecare dimineață când mă trezesc cu voie bună și chef de viață!

Revenind la rutina de somn … acesta este momentul când citesc și câteva pagini din dintre cărțile pe care le am pe noptieră. Am lângă mine și o mică agendă în caz că-mi trec gânduri importante prin cap pe care este bine să le aștern, din două motive. Ca să nu le uit și ca să le scot din sistem. 🙂

Aproximativ 00:00 – 00:30: De obicei, la ora asta adorm … adânc. Dorm cel mai bine când temperatura în cameră este de 22 de grade. De cele mai multe ori geamul meu este deschis noapte … uneori chiar și iarna. Altfel simt că nu am aer. Dorm cel mai bine pe burtă, ascunsă sub pilota mea moale și ușoară. 

Cam așa arată majoritatea serilor mele. Știind cât îmi este de bine dacă urmez o rutină de somn constantă, decid deseori, în mod conștient, să renunț la ieșitul târziu în oraș. Și chiar dacă stau până la 23:00 afară, este tot ceva care mă agită, mă hiper stimulează, iar asta interferează teribil cu odihna mea. Și de ce nu aș avea grijă de mine?! Vreau să fiu sănătoasă și să trăiesc o viață lungă într-o stare bună. Iar asta se construiește prin alegerile pe care le facem zi de zi!

***

Foto: Anya Dimitrov

View Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top