Șapte podcast-uri pe care să le urmărești în 2021
Cum ai descrie un podcast pentru cineva care nu a mai auzit de acest termen până acum? Cred că acest răspuns ar ajuta, măcar puțin, clarificarea acestuia: un podcast este un locșor unde toate emisiunile tale preferate, blogurile și subiectele care te frământă se găsesc și pot fi explorate, descărcate și ascultate la orice oră din zi și noapte. Mie chestia asta mi se pare WOW. Asta pentru că atunci când eram mică, dacă voiam să aflu mai multe despre un subiect anume, trebuia să aștept o anumită zi și o oră anume pentru ca emisiunea sau documentarul să apară la televizor. Acum nu trebuie să mai aștept, doar dau PLAY și instant cunosc subiecte interesante și oameni cu care rezonez.
Știu că sunt multe cititoare doer care ascultă podcasturi, așa că m-am gândit să fac o selecție de podcasturi pe care le urmăresc. Ca de fiecare dată te invit să scrii în comentarii lista ta de preferințe și să o împărtășești cu noi toți.
-
Joe Rogan Experience
Joe Rogan este actor, comentator, sportiv și comediant, gazda podcastului Joe Rogan Experience. Emisiunea are peste 1.500 de episoade și rulează de aproape 10 ani, fiind unul dintre cele mai ascultate podcast-uri contemporane. În 2020, Rogan și Spotify au anunțat un parteneriat exclusiv, lansând podcastul pe cunoscuta platformă de streaming. Majoritatea episoadelor durează aproape trei ore, ceea ce permite conversații bine structurate, cu o mare varietate de subiecte și invitați faini, de la celebrități, la oameni de știință și sportivi care acoperă un paletar variat, de la existența extratereștrilor la psihedelice.
Formatul lung, deloc rigid și necenzurat, alături de personalitatea colorată și interesantă a lui Joe Rogan au ajutat podcastul să crească. Fiecare episod are milioane de ascultători în întreaga lume și oferă un program alternativ și competitiv de la televiziunea de care mulți ne-am săturat. Joe Rogan a fost listat de New York Times ca unul dintre membrii „Intellectual Dark Web”.
Trebuie să recunosc că Joe este „podcasterul” meu preferat, asta pentru că mi se par interesante subiectele pe care le dezbate, modul în care conduce interviurile și invitații pe care îi are. De exemplu l-a avut ca invitat pe Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla cu care a avut o conversație lejeră pe subiecte diferite, de la problemele dezvoltării inteligenței artificiale, până la forța aproape maniacală din spatele ideilor de succes ale acestuia.
Dacă îți pasă de sănătatea ta, nu trebuie să ratezi episodele cu doctorul Rhonda Patrick, cercetător în științe biomedicale și expert în sănătatea nutrițională. Ea descrie în profunzime, modul în care dieta și exercițiile fizice afectează bunăstarea și sănătatea noastră la mai multe niveluri și explică interconectarea biochimică a corpului nostru, și cum să ne menținem sănătatea. De fapt, Joe a fost atât de impresionat de cunoștințele sale, încât a făcut o serie de episoade cu aceasta.
Lui Joe nu-i este frică să pună întrebări dificile, așa că l-a invitat pe unul dintre oamenii mei preferați: Jordan Peterson. O serie de episoade pe care trebuie musai să le asculți, nu de alta dar, Peterson este cel mai mare filosof al secolului XXI, acel profesor universitar pe care cu toții ni l-am fi dorit în facultate, dar de care puțini dintre noi am avut parte.
Lance Armstrong, Dan Carlin, Ben Shapiro (o altă personalitate a cărei minte o admir), Robert Downey Jr., Bob Lazar, Alex Jones, Matthew McConaughey, Russell Brand, Jamie Foxx, iar lista oamenilor care au ceva de spus, într-un context care nu le limitează trăirile și gândurile, face un adevărat deliciu pentru cele/cei care vor să afle lucruri interesante și să-și „aerisească” mintea.
-
The School Of Greatness, Lewis Howes
Când o accidentare cumplită l-a obligat pe fotbalistul american Lewis Howes să nu mai joace și chiar să trăiască în casa surorii sale, acesta și-a dat seama că trebuie să facă o schimbare. A început să-și caute mentori și să aplice sfaturile antrenorilor săi, ducând motivația de pe terenul de fotbal, în viața de zi cu zi. În timp a reușit: a construit o afacere online de milioane de dolari și acum este un antreprenor de succes și gazdă de podcasturi.
În emisiunea sa, The School Of Greatness, Howes împărtășește sfaturile și obiceiurile esențiale pe care le-a adunat, atunci când a intervievat atleți de renume. În discuții cu oameni precum: medaliatul cu aur olimpic Shawn Johnson și CEO-ul Adam Braun, Lewis Howes și-a dat seama că măreția se găsește în interior, doar că iese greu la suprafață.
Maeștrii succesului nu au succes pentru că au avut noroc sau pentru că s-au născut mai talentați, ci pentru că au aplicat obiceiuri și instrumente specifice pentru a îmbrățișa și a depăși adversitățile din viața lor. Mie îmi place foarte tare de el, la fel și modul în care explică situațiile controversate și dificile cu care viața ne izbește din când în când în cap, cât și invitații pe care îi are în emisiune. Unul dintre episoadele mele preferate este despre Secretul în care o are ca invitată pe Rhonda Byrne. Podcastul chiar așa începe: „Cu cât depui mai puțin efort, cu atât cresc șansele să-ți duci la îndeplinire dorințele”. Dacă vrei să înțelegi ce vrea Rhonda să spune prin asta, eu îți sugerez să asculți interviul.
-
The Tim Ferriss Show
Cum am dat de Tim? L-am cunoscut prin Jackman, Hugh Jackman, unul dintre actorii mei preferați și un tip al cărui caracter trece (cel puțin pentru mine) de ecranul televizorului. L-am cunoscut destul de recent, dar recuperez cu viteza vântului. Am urmărit interviuri cu acesta și țin să precizez că este extrem de citit, foarte cultivat, modest și un exemplu de AȘA DA. The Tim Ferriss Show este unul dintre cele mai populare podcasturi din lume, cu peste 600 de milioane de descărcări.
A fost selectat de trei ori pentru „Best of Apple Podcasts” și rankează adesea, pe primul loc în clasamentul ApplePodcast. Emisiunea a depășit 600 de milioane de descărcări și este un must-have pentru persoanele care vor să cunoască mai multe despre antreprenoriat și cum să aibă succes în lumea aceasta mare. Seth Godin, David Allen, Jordan Peterson (my all time favorite), Arnold Schwarzenegger sau Jerry Seinfeld se numără printre invitații săi. Ultimul episod a apărut acum câteva zile și îl are ca protagonist pe Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum.
-
Lorena Buhnici
Lorena este una dintre jurnalistele cele mai faine de la noi, a cărei emisiune o ascult de mulți ani. Nu cred că trece o săptămână fără să o ascult în timpul serviciului, pentru că are invitați interesanți, dezbate idei variate și introduce personalități de multe ori, necunoscute în România, dar care fac onoare țării. Interviurile Lorenei se pot găsi pe YouTube și mai nou pe Spotify. Aceasta acoperă subiecte precum violența domestică, o față a societății românești ascunsă încă sub preșurile indolenței și nepăsării, vorbește despre independență, nutriție, alăptare, stil sau motivație. Și Sonia a participat la un interviu cu Lorena, așa că dacă vrei să o cunoști mai bine, intră pe link-ul de aici.
-
#IGDLCC, George Buhnici
Cum aș putea să nu-l includ pe George în această listă? Ce român nu a auzit până acum de #IGDLCC, adică informații gratis despre lucruri care costă? Premisa de la care pleacă emisiunile sale este că oameni mult mai deștepți decât el, vorbesc despre lucruri importante, care într-un fel, ne ajută să avem o perspectivă mai largă și profundă asupra vieții.
Domeniile pe care le scoate la rampă George sunt variate, precum: social media, tehnologie, relații, bitcoin, antreprenoriat sau stand up comedy. Mie mi se pare printre cele mai bune podcasturi românești și deși, sunt subiectivă pentru că am crescut urmărindu-l pe George la iLikeIt trebuie să recunosc că este unul dintre cei mai buni jurnaliști de la noi. Și-a găsit nișa și a devenit un brand în sine, și-a deschis propria afacere și a muncit pentru succesul pe care azi îl are.
-
Fain & Simplu, Mihai Morar
Trebuie să recunosc că Mihai Morar nu a fost până acum o persoană interesantă pentru mine. L-am luat doar ca tipul care prezintă #MorningZU și deși #MuzicaAia îmi place, Morar nu mi-a spus prea multe. Asta până să ascult interviurile pe care le ia în cadrul podcastului Fain & Simplu. Actualmente, pentru mine este cel mai fain podcast românesc și asta datorită modului în care acesta „își tratează” invitații.
De cele mai multe ori, cel puțin în presa românească, am impresia că jurnaliștii trebuie să învețe mai bine să asculte și să intervină când trebuie în discuțiile pe care le au. Mihai Morar știe să asculte, știe să pună întrebări, are o personalitate caldă, diferită de ceea ce știam eu până acum și mai ales, își respectă interlocutorul. Mi-au plăcut foarte mult interviurile cu Adela Popescu, Sorin Bontea, George Buhnici și Ilie Bolojan. După ce scriu articolul acesta, o să ascult podcastul cu Andreea Raicu, așa că te invit și pe tine să te relaxezi azi cu o discuție sinceră, marca Morar.
-
De Fusta Mamei
De Fusta Mamei și toate dedesubturile, adică o serie de discuții cu substrat (între mame, vedete, specialiști și femei din jurul nostru) despre transformare, respect, psihic și viață în general, a fost lansat relativ recent, la finalul anului trecut.
“Misiunea noastră este de a te face să îți pui întrebări esențiale, să te simți liber și să (te) asculți. prin perspective noi, în dialoguri fără umplutură. Pentru că doar întrebând și ascultând putem schimba ceva.”, spun Maria și Ioana, gazdele podcastului De Fusta Mamei.
Podcastul poate fi ascultat pe Spotify, Apple Podcasts și alte platforme de podcasting disponibile pe Anchor.fm și a adunat peste 500 de ascultări în primele două săptămâni.
“Recunoaștem că sunt multe prejudecățile care atârnă De Fusta Mamei… dar tot De Fusta Mamei sunt agățate viața, devenirea, prezentul și viitorul. Societatea noastră are nevoie de această putere maternă care, descătușată de percepțiile bune sau rele, de regulile despre așa da și așa nu, poate aduce forță vitală comunității noastre, conștientizare și pace”, declară cele două prietene.
O puteți asculta foarte curând și pe Sonia 🙂 deci follow them and stay tuned!
Aceasta este realmente o mică selecție de oameni interesanți care fac podcasturi provocatoare și cu siguranța am inclus o mică fărâmă dintre ei. Așa că, întrebarea mea pentru tine este: tu ce podcasturi asculți?
Sursă foto: Pexels
***
Foarte fain articolul, însă eu as mai fi adăugat și Mind Architect.
Si eu ☺️
Felicitari pentru articol! musai pe lista ar fi trebuit sa mai fie Cronicari Digitali podcast, Mind Architect si Pe Bune☺️