Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: Tot ce trebuie sa stii despre monturi!

SFATUL SPECIALISTULUI: Tot ce trebuie sa stii despre monturi!

Deformarea degetului mare de la picior spre exterior, cu aparitia unei proeminente dureroase si inestetice la nivelul articulatiei este caracterizata popular ca monturi iar medical ca si Halux Valgus (deformarea spre lateral – valgus, a degetului mare – halux).

Ca si repartitie pe sexe predomina cu o rata de 15-1 femeile, probabil datorita incaltamintei mai constrictive decat cea a barbatilor, anatomiei particulare a membrelor inferioare si bazinului la femei si nu in ultimiul rand predispozitiei genetice – monturile se pot mosteni.

Marea majoritate a deformarilor incep sa apara la varsta tanara 20-30 de ani, cu accentuare progresiva in timp, astfel pacientii ajung la corectie chirurgicala undeva in jurul varstei de 60 ani.

Afectiunea are cauze multiple – incaltamintea nepotrivita, instabilitatea articulara – halux valgus juvenil care apare in adolescenta si se corecteaza chirurgical la terminarea perioadei de crestere, boli neurologice sau reumatismale si poate fi secundar piciorului plat dobandit al adultului.

Principala cauza de aparitie a monturilor este INCALTAMINTEA!

 • Apar cu o frecventa de 40% in poulatia care poarta incaltaminte fata de doar 2% la populatia care merge desculta. Rata de aparitie in Japonia este de asemeni foarte redusa datorita formei specifice a papucilor traditionali tabi.
 • De altfel in Franta boala a fost descrisa din secolul 18, pana atunci principala incaltaminte fiind sandaua romana.
Radiografia aceluiasi picior descult in stanga si incaltat in pantof ascutit in dreapta. Se vede cum se deformeaza piciorul in halux valgus
Radiografia aceluiasi picior descult in stanga si incaltat in pantof ascutit in dreapta. Se vede cum se deformeaza piciorul in halux valgus.

Totusi nu toti facem halux valgus, deci un rol important il are ereditatea precum si deformarile dobandite ale piciorului enumerate mai sus.

Ceea ce este important de subliniat este ca monturile nu sunt o afectiune localizata la degetul mare ci o boala a intregului picior si trebuie abordata ca atare. De exemplu deformarea in sus a degetelor mici – degete in ciocan – sunt secundare deformarii degetului mare datorita incarcarii excesive in timpul mersului si sunt uneori principala cauza de adresare la medic.

Tratamentul halux valgus

 1. Tratament conservator – cel mai important tratament este igiena incaltamintei. Trebuie evitata cu orice chip purtarea indelungata a pantofilor constrictivi, cu toc inalt si subtiri la varf! Incaltamintea sport, sandalele, pantofii cu varf larg si talpa ortopedica sunt obligatorii mai ales pentru persoanele care merg mult sau stau mult in picioare. Mi se argumenteaza deseori la consultatie, mai ales de catre pacientele tinere ca li se impune un anumit dress code. Le raspund ca nimeni nu le poate impune ceva care le afecteaza sanatatea – de exemplu daca li s-ar impune sa ia zilnic amfetamine pentru cresterea performantelor ar face-o?
 2. Tratament ortopedic – se pot folosi in cazurile incipiente diferite oreteze si departatoare interdigitale, combinate cu fiziokinetoterapie care pot ameliora simptomele si pot decala momentul chirurgical. ATENTIE! Aceste dispozitive NU vindeca monturile asa cum sustin anumite reclame mincinoase.
 3. Tratamentul chirurgical – este de baza in tratamentul acestei afectiuni. Cateva remarci insa asupra acestuia:
  1. NU este o operatie estetica! Scopul chirurgiei piciorului este sa redea functionalitatea. Va arata evident bine dupa operatie dar nu acesta este scopul primar.
  2. Nu va asteptati la rezultate imediate! Este o chirurgie speciala, care poate interveni asupra multiplelor deformari atat ale osului cat si ale partilor moi. Un picior operat va redeveni normal intre 6 si 8 luni de la operatie.
  3. Adresati-va unui specialist in chirurgia piciorului! Alegerea tehnicilor chirurgicale este personalizata in functie de tipul di gravitatea deformarii.
  4. Vestile bune – in majoritatea cazurilor pacientul este incurajat sa mearga de a 2-a zi. Va purta 6 saptamani un pantof special dar va merge. Doar anumite proceduri impun o perioada de imobilizare.
  5. Tehnicile folosite modern de noi se bazeaza pe abordarea PERCUTANATA si MINIM INVAZIVA care permit accelerarea vindecarii, au rata mica de complicatii si estetic arata mult mai bine.

TAKE HOME MESSAGE

See Also

 • consultati un specialist in chirurgia piciorului la aparitia unei deformari.
 • NU va lasati pacaliti de reclame mincinoase
 • Alegeti-va impreuna cu chirurgul tehnica potrivita pentru Dvs
 • AVETI GRIJA DE PICIOARELE VOASTRE asa cum aveti grija ce mancati, cum va desfasurati stilul de viata. Este vorba tot de preventia unei boli!

Dr. Mihai Negrusoiu – medic primar, ortopedie si traumatologie

Spitalul Colentina – Ortopedie

mihainegrusoiu@yahoo.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top