10 lucruri pe care să i le spui unui adolescent care are nevoie de mai multă încredere în sine
Încrederea în sine este clar ceva ce multor adolescenți le lipsește. E o perioadă în care se confruntă cu multe nesiguranțe și căutări. Zilele astea sunt într-un plin proces terapeutic în care îmi dau seama că rănile mele nevindecate vin majoritatea din nevoile neîmplinite pe care le-am avut în adolescență, în raport cu părinții mei.
Săpând mai adânc în trecutul meu, am primit ca temă să scriu o listă cu lucruri pe care mi-aș fi dorit să le aud la 15 ani. Am să împărtășesc lista și cu voi, fie că aveți nevoie să auziți aceleași lucruri în momentele astea sau vreți să aveți o relație mai bună cu adolescenții voștri.
Așadar, 10 lucruri pe care să i le spui unui adolescent care are nevoie de mai multă încredere în sine.
1. Ești unic(ă) și special(ă) în felul tău
Ai multe talente și abilități, chiar dacă nu le-ai descoperit încă pe toate. În perioada adolescenței, este foarte ușor să te simți nesigur(ă) și să te compari cu ceilalți, dar amintește-ți ce te face pe tine să fii tu. Te încurajez să îți dezvolți propriile talente și sunt alături de tine, indiferent de ce pasiune vrei să urmezi. Eu te iubesc și te susțin în orice decizie ai lua, astfel încât aceștia să aibă un sentiment de siguranță și confort în legătura cu propriile lor alegeri și decizii.
2. Greșelile sunt o parte naturală a procesului de învățare
Nu te teme să le faci și să le folosești ca oportunități de a învăța și a crește. Nu pune prea multă presiune pe tine și nu te aștepta să iasă totul perfect din prima încercare. Greșește, iar eu sunt aici să te ajut cu tot ce pot. Să nu ai teamă de eșec, el poate fi numit așa doar dacă te dai bătut(ă). Este normal să încerci să faci lucrurile cât mai bine posibil, iar dacă nu iese, încearcă din nou și din nou.
3. E ok să ceri ajutor sau îndrumare de la alții atunci când ai nevoie
Nu trebuie să treci prin toate singur(ă). Familia va fi mereu alături de tine. Da, este foarte important să înțelegem că este perfect ok să cerem ajutor sau îndrumare de la alții atunci când avem nevoie. Știu că poate simți presiunea să te descurci singur(ă) în diferite situații, dar noi nu îți cerem asta tot timpul.
A cere ajutor nu este o slăbiciune, ci o dovadă de maturitate și înțelepciune. În viață, când recunoaștem că avem nevoie de ajutor și că nu putem face totul singuri poate fi un pas important în dezvoltarea noastră personală și profesională. De multe ori, când cerem ajutorul altora ne poate ajuta să învățăm și să creștem mai repede și să evităm greșelile care ne-ar fi costat timp și resurse prețioase.
4. Ai încredere în tine și în abilitățile tale
Dacă crezi că poți face ceva, ești deja pe jumătate de drum. Îți va fi mai ușor să iei decizii, să faci activități noi și să depășești obstacolele. Încearcă să te concentrezi pe lucrurile pe care le faci bine și să îți pui în valoare talentele și abilitățile. Încearcă să faci activități care îți plac și care îți oferă oportunitatea să înveți lucruri noi și să te dezvolți. Este absolut normal să ai îndoieli și să te simți nesigur (ă) din când în când, chiar și mie mi se întâmplă asta.
5. Bucură-te de realizări, indiferent cât de mici sunt
Este important să recunoști succesul tău și să-l folosești ca motivație pentru viitoarele încercări. Fii mândru(ă) de tine la fel cum sunt și eu. Amintește-ți că nu există nicio realizare prea mică pentru a fi celebrată. Fiecare mic pas către obiectivul nostru contează și te apropie de succesul pe care ți-l dorești.
6. Nu te compara cu alții
Fiecare are propria sa călătorie și cale în viață și nu este corect să te măsori cu cea a altcuiva. Fiecare persoană are propriile sale succese și eșecuri, iar comparația cu alții poate să ne facă să ne simțim inferiori sau mândri, fără niciun motiv. În loc să ne comparăm cu alții, ar trebui să ne concentrăm pe propria noastră creștere și progres. O să vezi că vei simți o fericire mai mare. În plus, să nu uităm că imaginea pe care o vedem la alții poate să fie doar o aparență. Poate că cineva pare să aibă totul, dar nu știm despre luptele interne pe care le are.
7. E ok să riști și să ieși din zona ta de confort
Nu știi niciodată ce ești capabil(ă) să faci până nu încerci. Dacă nu încerci să faci ceva diferit, nu poți să te descoperi cu adevărat. Ieși din zona ta de confort, simte încrederea pe care o ai când reușești și nu te lăsa bătut(ă) din prima. Dar amintește-ți că a risca nu înseamnă să faci lucruri imprudente sau să pui în pericol propria ta siguranță. Este important să îți evaluezi opțiunile, să iei decizii bine informate și să ai un plan de backup în caz că lucrurile nu merg conform așteptărilor.
8. Tratează-te cu bunătate și compasiune
Nu lăsa autocriticul să acapareze emoțiile. Iubește-te și respectă-te cel mai mult, la fel cum o fac și eu. Iartă-ți greșelile, și laudă-te cu reușitele, concentrează-te pe un stil de viață sănătos și petrece timp alături de prietenii care îți aduc bucurie.
9. Meriți să fii cel mai bun prieten al tău
Iar când ei nu sunt aproape de tine, nu uita că te ai pe tine. Și pe noi, familia ta. Tu ești singura persoană cu care vei petrece întreaga viață. Este important să te tratezi așa cum o faci cu prietenii tăi. A fi cel mai bun prieten al tău înseamnă să îți oferi aceeași compasiune, bunătate și susținere pe care le-ai oferi unui prieten apropiat.
10. Amintește-ți că încrederea în sine nu apare peste noapte
Este important să ai răbdare și să îți amintești că încrederea în sine nu apare peste noapte, ci este construită treptat prin acțiuni pozitive și prin depășirea fricilor și a incertitudinilor. Amintește-ți constant de reușitele trecute și nu lăsa un eșec să șteargă tot ce ai construit până acum. Eu am deja încredere în tine.
Ești gata să porți discuții dificile?
Adolescența e plină de incertitudini, într-o zi adolescenții vor ceva, după emoțiile lor sunt la polul opus. Dar cred că adulții au responsabilitatea să nu reacționeze impulsiv și să fie alături de copiii lor când trec prin schimbările astea. Necondiționat. Este important pentru a îi ajuta să își consolideze încrederea în sine.
Îți sunt utile aceste sfaturi?
Sursa foto: pexels.com
***
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂
Cum discuti cu adolescentii despre decizia de divort?
Ei pot emite asa usor jucati si rationamente.
Vei fi invinovatita de catre ei?