Increderea in sine poate fi educata! Moduri prin care ii putem ajuta pe copiii nostri.

Zilele trecute eram cu fiul meu cel mic afara, pe un teren de baschet. Este sportul pe care il practica si care ii place nemaipomenit de mult. A indentificat un punct mai in lateralul cosului, de unde a tinut neaparat sa inscrie. Era o aruncare destul de complicata si nu am vrut sa-i dau mari sperante ca va reusi. Asa ca i-am sugerat sa plecam pentru ca eram oricum obositi. Totusi el a insistat sa mai ramanem, avand incredere in sine si fiind convins ca va reusi. A aruncat de cel putin 20 de ori la cos si… a marcat!! Evident, a fost peste masura de incantat si a vrut sa repete aruncarea pentru a se convinge ca nu a fost doar o simpla intamplare, ci chiar rezultatul exercitiului. Si da, a dat din nou cos. Dupa care am plecat fericiti.
De cand am copii, am inteles cat de importante sunt anumite vorbe si momente pentru evolutia lor catre adulti capabili, sanatosi sufleteste si plini de incredere in propriile forte.
Probabil ca, daca il luam de acolo, ar fi ramas cu senzatia ca nu a putut. Asa insa a exersat si cum spune o vorba nemteasca, care-mi place mie mult “Übung macht den Meister” (un de fel de “repetitia este mama invataturii”, dar in traducere libera ar fi “Exercitiul il face pe om maestro”), a invatat singur lectia ca daca se antreneaza mult va reusi.
Sa crestem increderea in sine a copilului reprezinta o mare responsabilitate. Este baza pe care o punem pentru viitorul lui, atunci cand porneste pe propriul sau drum. Jane Nelsen, consilier familial si autoarea seriei Positive Discipline spune ca “Increderea in sine apare din sentimentul de apartenenta, din credinta in propriile capacitati si cunostinte, si din constientizarea faptului ca incercarile noastre sunt pretioase si ca sunt apreciate.”
Scopul parintilor trebuie sa fie acela de a asigura copilului dezvoltarea increderii in sine, in radacinile sale culturale, dar si de a-i dezvolta capacitatea de a face fata incercarilor vietii.”
Iata cateva metode simple de a stimula increderea in sine a copiilor nostri:
1. Ofera iubire neconditionata – increderea in sine a copilului va inflori daca ne ghidam dupa motto-ul “Te iubesc indiferent de cine esti si cum esti”. Copilul se dezvolta cel mai bine, daca stie ca este acceptat cu punctele sale forte dar si cu slabiciunile sale, cu temperamentul sau si cu capacitatile pe care le are sau nu. Arata-i iubire, mangaia-l, pupa-l, lauda-l si nu uita sa-i spui cat de multi il iubesti! Chiar si atunci cand trebuie sa-l certi o poti face astfel. In loc de “Mihai, esti obraznic! De ce nu poti fi cuminte?” mai bine spune-i: “Mihai, nu este bine ce ai facut! Nu mai impinge pentru ca doare. Te rog, nu mai impinge!”
2. Acorda-i atentie – gaseste-ti timp pentru a da fiecarui copil in parte atentia ta exclusiva (in cazul in care ai mai multi copii – la mine este cazul asa ca acest punct s-a dovedit a fi extrem de important si eficient). Face minuni! Ii transmiti astfel mesajul ca este important si pretios pentru tine. Nu trebuie sa fie mult timp, uite-te in ochii lui ca sa stie ca te concentrezi la ceea ce faceti in acel moment si ca il asculti. Spune-i de exemplu: “Povesteste-mi despre pictura ta, iar apoi eu merg sa pregatesc cina.” Aceasta metoda a functionat foarte bine la mine in relatia cu cel mic. 🙂
3. Impune anumite limite – stabileste cateva reguli pe intelesul copilului. Daca astazi ii spui sa manance in bucatarie, tine cont sa ii ceri acelasi lucru si maine. Stiind ca exista anumite reguli de la care nu exista abatere, ii da sentimentul de siguranta. Ce-i drept aceasta este una din situatiile in care si consecventa parintelui este solicitata (stiu, cateodata nu este tocmai simplu. Eu insami uit cateodata aceste reguli) .
Jocurile video – de ce sa nu-ti fie teama de ele
4. Acorda-i incredere in situatii putin riscante – sprijina-ti copilul sa incerce lucruri noi, sa manace ceva nou, sa-si gaseasca noi prieteni sau sa invete permanent (poate nu stie inca sa mearga pe bicicleta sau pe skateboard). Chiar daca exista posibilitatea de a esua initial, doar acesta este drumul catre succes. Ii poti lasa spatiu de a experimenta controlat si rezista dorintei de a-l ajuta. Atunci cand ii sari in ajutor imediat ce nu poate face ceva, ii va dezvolta dependenta de parinte si ii scade increderea in sine. Trebuie sa gasesti echilibrul intre a-l proteja si a-i oferi libertate.
5. Ingaduie-i sa greseasca – este firesc sa greaseasca, atunci cand experimenteaza. Dar aceste greseli sunt experiente valoroase, deoarece ii intaresc increderea in sine. Daca copilul pune paharul prea aproape de marginea mesei, iarpaharul cade si se sparge, incurajeaza-l sa se gandeasca la ce trebuie sa faca data viitoare pentru a evita o astfel de situatie. Va intelege ca este in regula sa greseasca. Un mesaj important catre copilul tau este sa recunosti la randul tau, atunci cand gresesti.
6. Scoate in evidenta faptele bune – fiecare dintre noi reactioneaza la incurajari, asa ca trebuie sa te straduiesti sa ii recunosti verbal lucrurile bune pe care le face zilnic. Poti spune asa ceva de exemplu catre tata: “Mihai a strans astazi farfuriile de pe masa.” Trebuie sa fii foarte precis in mesajul pe care il transmiti.
7. Asculta-l cu atentie – atunci cand copilul vrea sa-ti spuna ceva, opreste-te si asculta-l. Trebuie sa stie ca gandurile lui, sentimentele, dorintele si parerile sale sunt importante. Ajuta-l sa isi accepte emotiile si fii langa el. Impartaseste-i si tu ce sentimente ai. Astfel il inveti sa fie mai deschis.
8. Abtine-te de la comparatii – comentarii de tipul “De ce nu poti fi ca X sau Y ?” va trezi in copilul tau doar sentimente de rusine, invidie si rivalitate. Chiar si comparatiile pozitive de tipul “ Ai fost cel mai bun jucator” pot ascunde pericole, deoarece s-ar putea afla pe viitor in situatia in care sa nu mai fie cel mai bun. Fa-l sa inteleaga ca il iubesti pentru ca este unic si va invata sa se pretuiasca.
9. Ofera-i compasiune – daca copilul tau se compara in defavoarea lui cu altcineva, ar trebui sa-i arati compasiune iar apoi sa-i scoti in evidenta calitatile. De exemplu, daca spune ca X face ceva mai bine ca el, o replica potrivita ar fi ca “Da, dar tu desenzi mai bine”. Asa invata ca fiecare om are puncte forte, dar si slabiciuni si ca nu trebuie sa fie perfect.
10. Incurajeaza-l – fiecare copil are nevoie de semnale de incurajare din partea parintilor lui. “Cred in tine, continua!” este un bun exemplu de abordare.
Exista diferente intre lauda si incurajare. Atunci cand lauzi copilul pentru ce a reusit ii poti da sentimentul ca este bun la ceva, doar atunci cand ii iese perfect. Incurajarea pe de alta parte sprijina efortul depus, indiferent de rezultatul actiunii.
Prea multa lauda poate afecta increderea in sine, deoarece pune o presiune pe copil, care devine dependent de laudele altora. Asa ca cel mai bine ar fi sa pui mare pret pe incurajare. Il va ajuta pe copilul tau sa se simta bine in propria-i piele.
Tu ce metode de a creste increderea in sine a copilului tau ai pus in a aplicare si au functionat?
***
Daca vrei sa te anunt cand postez ceva nou, te rog aboneaza-te la NEWSLETTER! 🙂