#SheDoer: Dr. Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni

Este ceva vreme de când îmi doresc să fac un interviu cu medicul Carmen Orban, Manager al Institututl Clinic Fundeni, din anul 2011. Am cunoscut-o prin intermediul emisiunii Vreau să fiu sănătos și de prima dată m-au impresionat claritatea, răbdarea și, mai ales, pasiunea cu care vorbește despre meseria și activitatea dumneaei. Este un om cu o carieră academică și profesională riguroasă, ceea ce se vede în rezultatele avute ca manager al unui institut foarte mare și foarte ”greu”.
Una dintre marile reușite este înființarea Centrului de Excelență în Medicină Translațională (CEMT), adică un centru de cercetare inovatoare de nivel european în domeniul biomedical, dedicat pacienților cu afecțiuni digestive. Un proiect pe care l-a făcut posibil accesând fonduri europene nerambursabile.
De când gestionează activitatea Institutului Clinic Fundeni, a reușit să modernizeze spitalul și să îl doteze la calitate și nivel european, ceea ce înseamnă că a acordat medicilor care își desfășoară aici activitatea posibilitatea de a oferi un act medical corect și de calitate.
Dar probabil cea mai mare realizare, adică recunoașterea meritelor sale, reiese din susținerea de care se bucură în rândul personalului medical, a colegilor, care își doresc ca ea să continue activitatea pe care a început-o.
Toate acestea sunt ”facts”. Ce am descoprit nou despre femeia Carmen Orban? Că este o mână de fier într-un om foarte sensibil și care nu se ferește să își arate câteodată vulnerabilitatea. Un contrast care îmi place tare mult.
Ce vă doreați să deveniți în copilărie?
De când mă știu am vrut să fiu doctor, să ajut oamenii, toată familia mea este de doctori.
Cine este sursa dvs. de inspirație în viața profesională?
Sentimentul copleșitor de mulțumire când îți vezi pacienții bine.
Care este cea mai mare provocare cu care v-ați confruntat până acum în activitatea dvs.?
Să fiu OM, același om, indiferent de succese, realizari, piedici și bolovani cu care am fost lovită.
Dar cel mai mare succes de care v-ați bucurat?
De fapt, sunt două, care mi-au marcat viața. Unul, un baiat de 14 ani, cu ruptură de ficat venit într-o gardă la Spitalul Universitar București, unde lucram ca medic rezident, atunci atacul cu moartea a fost la baionetă. Doi, o mamă însărcinată venită cu arsuri de peste 60% suprafața corporală și cu o fetiță de câțiva anișori, arsă și ea.
Ce presupune să fiți manager al unui institut atât de ”greu”?
Să ai curaj, inconstiență, putere de muncă, dorința de a reuși și să rămân EU.
Cum este asociată în România homeopatia cu bolile oncologice? Vă întreb asta în contextul în care în străinătate tratamentele oncologice sunt completate de homeopatie ca tratament de suport.
În multe locuri din Romania, unde medicina moderna a evoluat și unde se practică și medicina personalizată, homeopatia este asociată tratamentelor medicale standardizate. Completează foarte bine tratamentele clasice medicamentoase.
Ce vă face fericită?
Să iubesc și să fiu iubită.
Ce vă enervează?
Stările conflictuale, rautatea, ura oamenilor și mai ales discuțiile contradictorii.
Care este cel mai important lucru pentru dvs. ?
Copiii mei.
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți?
Într-un moment greu al vieții mele, în care nu aveam nimic atrăgător și dormeam disperată, epuizată, m-am trezit de sforăitul meu și am văzut atâta bunătate, iubire și afecțiune în niște ochi care mă mângâiau, încât, acea imagine mi-a rămas intiparită în creier.
Care credeți că este talentul cu care v-ați născut?
Convingerea că pot face orice.
Dacă ați putea da timpul înapoi, ce ați face neapărat?
Cu siguranță că aș face exact aceleași lucruri. Nu cred că aș schimba nimic din tot ce a fost în viața mea de până acum. Poate o mica excepție… primul meu mariaj, dar nu, nu, categoric nu, rezultatul a fost fata mea minunată. Tot ce am trăit a fost superb și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot! Aș face cu siguranță la fel!
Un sfat pe care i l-ați da oricărei femei:
Dacă eu mă iubesc și mă respect pe mine, atunci, cu siguranță și cei din jurul meu, o fac.
It’s a men’s world?
It’s a men’s world but it wouldn’t be nothing without a woman…
De ce sunteți un #doer?
Pentru ca sunt o femeie care… ” acts quickly and efficiently “
***