#SheDoer: Silvia Mainescu (BOIRON România)

Dacă mă citiți și mă urmăriți de mai multă vreme, probabil știți deja că homeopatia și multiplele sale modalități de întrebuințare se numără printre principalele mele preocupări din zona medicală. Bineînțeles, m-a ajutat mult și faptul că, de-a lungul timpului, am avut experiențe diverse cu această ramură a sănătății: pe de o parte, în copilărie, mama mă trata într-o mare măsură homeopatic (și, iată, ce mare m-am făcut:)), pe de altă parte, prin intermediul interesului profesional, am acces la informații și studii pe care mulți nu le pot cerceta. Astfel am putut să văd imaginea de ansamblu și să îmi formez o opinie, atât în teorie cât și în practică.
Una dintre persoanele care m-au ajutat să înțeleg mai bine homeopatia și legăturile din spatele ei este Silvia Mainescu, director general Boiron România. O femeie care citește și se documentează enorm, astfel că devine imposibil să o prinzi nepregătită, indiferent de întrebările pe care le primește. În anii petrecuți în vârful companiei, a reușit să aducă homeopatia mai aproape de oameni, blând, fără agresivitate, cu argumente și dovezi.
Un #SheDoer veritabil, care a dezvoltat în România numele unui brand cu tradiție și care promite să nu se oprească aici.
Ladies and gentlemen… Silvia Mainescu!
Ce v-a determinat să alegeți o companie din domeniul homeopatiei și nu altă ramură a medicinei?
Cine este sursa dvs. de inspirație în viața profesională?
În primul rând, tatăl meu, care a fost un profesionist în domeniul său, modelul pe care îl invoc în momentele mai dificile ale vieții profesionale și care mi-a insuflat apetitul pentru conștinciozitate și seriozitate în orice te apuci să faci. Și apoi, primul șef de la primul loc de muncă, un adevărat mentor, căruia îi sunt recunoscătoare și astăzi pentru încrederea în forțele proprii pe care mi-a arătat-o și pentru că mi-a valorizat anumite aspecte ale acțiunilor mele de care nu eram conștientă, cu care m-am întâlnit pe parcurs și care m-au ajutat ulterior.
După 20 de ani în fruntea Boiron România, care a fost cea mai mare provocare cu care v-ați confruntat până acum în activitatea de leader al unei companii de homeopatie, un domeniu uneori delicat?
BOIRON este un laborator farmaceutic familial independent care, în anul 2019, ca și în prima zi de activitate, prin filiala din România, îşi concentrează întreaga energie şi dedicare către sănătate și pacienții români, strădanii în care „sănătatea nu este doar absența bolii, ci o bunăstare globală, fizică și mentală”, cum bine a conchis Christian Boiron. Astăzi, medicamentele homeopatice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul pacienților. Consider că provocările mele au fost de multe ori aceleași cu ale terapeuticii medicamentoase homeopate. În România am urcat multe trepte împreună. Și, în mod firesc, homeopatia a trecut peste barierele care o despărţeau de medicină alopată şi a câştigat încrederea atât a pacienţilor, cât şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Nu a existat o unică, mare provocare, provocarea este ca zi de zi să răspunzi cât mai bine, corect și complet nevoii de informare a profesioniștilor din sănătate și, bineînțeles, a publicului care dorește să aibă posibilitatea să aleagă.
Ce considerați că ar trebui să mai transmiteți publicului despre această companie?
Suntem orientați către aspectul uman al medicinei, iar aceasta se poate vedea cu ușurință în maniera noastră de A FI și de A COMUNICA cu partenerii noștri din domeniul vast al sănătății. Sunt varii aspecte mai puțin cunoscute, demne de a fi povestite publicurilor din România. Vă pot povești aici despre Omeoart, asociația culturală BOIRON, sau despre faptul că în cadrul grupului Boiron există o poziție de „responsabil pentru fericirea angajaților”. Da, aceasta pentru că, pentru noi, este important ca în fiecare zi să simțim că ceea ce facem este util și important pentru medici, pentru farmaciști, pentru pacienții lor și să mergem înainte. Rigurozitatea unei companii farmaceutice, pasiunea și plăcerea în muncă: acestea sunt cele trei ingrediente la care ținem.
Mai pot aminti tot în acest context că, în 2018, în Franța, 269 de angajați (față de 259 în 2017) au beneficiat de un contract de pensionare și pregătirea acestuia. Și grija pentru mediu este o preocupare din ce în ce mai importantă pentru BOIRON la nivel mondial: încă din 2017, s-a trecut pentru echipele de angajați pe teren la utilizarea de autoturisme ecologice sau mai puțîn poluante, hibride, în țările unde încă nu se poate implementa încă acest model.
Asociația Culturală Omeoart BOIRON pune arta în slujba sănătății. Omeoart promovează și sponsorizează inițiative artistice în “spații de sănătate”, cum ar fi spitalele și farmaciile. În 2014, Omeoart a organizat evenimentul „Cea mai mare inimă din lume” în colaborare cu asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo, o organizație non-profit care lucrează în țările în curs de dezvoltare pentru tratamentul bolilor cardiace congenitale la copii. 3.000 de picturi create de copii din întreaga lume au fost expuse sub forma unei inimi gigant în Piazza Città di Lombardia din Milano. Persoanele care au participat la eveniment, după o donație, au putut alege să “adopte” una sau mai multe dintre lucrările pe pânză. Veniturile colectate cu această ocazie au fost donate în totalitate pentru a sprijini misiunile medicale operative și cursurile de pregătire pentru medici și asistente medicale în țările în care asociația funcționează.
Dar cel mai mare succes de care v-ați bucurat?
Cel mai mare succes de care m-am bucurat a fost recunoașterea la nivel național a prezenței medicamentelor noastre alături de branduri de renume, echipa BOIRON fiind relativ foarte mică în comparație cu alte companii farmaceutice. Mirarea interlocutorilor care ne întrebau câți angajați numără BOIRON în România a fost măsura faptului că am făcut o treaba bună. Succesul este, de fapt, satisfacția colaboratorilor mei care au demonstrat pasiune, inventivitate, rațiune și profesionalism. Și modestie.
Homeopatia, întrebuințată la o scară tot mai largă în vest și chiar în completarea multor tratamente alopate, încă este văzută cu ochi sceptici în România. De ce?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătățîi (OMS), aproximativ 300 de milioane de oameni din lume primesc îngrijire cu medicamente homeopatice. Această înseamnă că homeopatia este cea mai răspândită formă de medicament “complementar” din lume. Astăzi, medicamentul homeopatic și medicamentul alopatic nu mai sunt în antagonism sau relație de excludere; din ce în ce mai mult granița dintre cele două devine „permeabilă”, putând să se completeze reciproc în binele pacientului. Medicul trebuie să aibe la îndemână un arsenal terapeutic din care să poată alege ceea ce este adecvat pentru afecțiunea pacientului din fața sa, din nou, tot spre binele acestuia. Sau cum ar spune Christian Boiron: „Homeopatia stârnește încă întrebări științifice, dar ea aduce adevărate răspunsuri la nivel medical. Ea este una dintre căile de expresie ale medicinei, pur și simplu.”
Cât adevăr stă în afirmația: „nu există studii științifice care să arate eficiența homeopatiei”?
Dacă ne uităm la istoria științei, medicamentele homeopate sunt parte dintr-o abordare științifică reală. Într-adevăr, homeopatia s-a născut din știință, ea marchează primele începuturi ale farmacologiei experimentale și reprezintă o piatră de hotar în istoria medicamentului și medicinei. Laboratoarele BOIRON nu au utilizat niciodată cercetarea ca argument pentru a convinge. Astăzi, ambiția noastră este de a aduce la cunoștință pacienților, în număr cât mai mare, informarea despre utilitatea homeopatiei. Statele membre ale Uniunii Europene au un cadru legal riguros care oferă acces pacienților la medicamente homeopatice sigure, fabricate în conformitate cu bunele practici de fabricație (GMP) și controlate de autoritățile sanitare. La fel ca orice medicament!
Ce vă face fericită?
Aș putea spune armonia, pe care mereu o caut în tot ceea ce ne înconjoară în lumea asta, în univers… De la armonia în relațiile interumane, în iubire, între soți, între iubiți, între părinți și copii, în prietenie, mi se pare extrem de valoroasă, pentru că te responsabilizează să fii atent mereu la cei din jurul tău, și nu mă refer aici numai la oameni. Armonia unei piese muzicale, a unei opere de artă, armonia naturii, de care nu mă satur.
Și în viață profesională acest lucru este valabil, vreau ca între colegii mei la BOIRON să existe o armonie concertată, iar când aceasta se manifestă, sunt mulțumită, pentru că atunci se văd imediat rezultatele acțiunilor lor.
Ce vă enervează?
Timpul. Pentru că trece extrem de repede și nu dăm suficient loc sau importantă unor oameni care astăzi sunt și mâine… Este valabil și pentru lucruri frumoase care se pierd în neantul trecutului.
Care este cel mai important lucru pentru dvs?
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți?
Când am recunoscut în fața tatălui meu că sfatul pe care mi l-a dat cu privire la profesia pe care o urmam a fost cel mai bun și i-am mulțumit. După afirmații repetate în care îi reproșam lui că alta ar fi fost alegerea mea. Mulțumirea mută din ochii lui și zâmbetul său discret care parcă spunea „știam eu, fata mea…” nu poate fi egalată de nicio altă trăire.
Mai târziu, peste ani, soțul meu mi-a spus o vorbă, care adună multe înțelesuri de viață pentru mine și amintirea ei este vie și astăzi: „… pentru că tu ești cel mai bun prieten al meu!”
Care credeți că este talentul cu care v-ați născut?
Răbdarea și toleranța. Răbdarea de a-i asculta pe cei apropiați, pe partenerii de afacere, de a analiza în cunoștință de cauză, îmi conferă elementele pentru a reuși să fiu acel moderator al activităților profesionale pe care încerc să îl cultiv mereu în mine. Sper că am reușit până acum, am început mai întâi în familie și aici pot să confirm că sunt deseori consultată.
Dacă ați putea da timpul înapoi, ce ați face neapărat?
Aș fi mai atentă la nevoile și la expresia ideilor celor pe care îi iubesc și apreciez și aș acționa atunci. Nu aș amâna!

Un sfat pe care i l-ați da oricărei femei:
Cred că fiecărei femei, ca și fiecărui bărbat, i se poate adresa un sfat personalizat mai degrabă. Nu sunt psiholog, însă ca și în homeopatie, alegerea unui tratament personalizat, adaptat nevoii terapeutice a unui pacient, ar răspunde cel mai bine. Totuși, pentru că m-ați întrebat, nu aș vrea să ocolesc răspunsul, care ar fi: să nu își uite calitățile cu care a fost înzestrată prin natură sa de femeie și, oricât de sus ar ajunge în carieră sau pe scară socială, să nu se compare cu corespondentul și să nu preia din atributele masculine, pentru că nu va fi în echilibru cu ea însăși. Înțelegerea și acceptarea a ceea ce o face superioară ei însăși sau a slăbiciunilor ei și acceptarea calităților părții bărbătești reprezintă conviețuirea celor doi poli, și este secretul reușitei femeilor și în viața personală.
It’s a men’s world?
Da, este încă o lume a bărbaților și o spun în sensul bun, nu în sensul feminist cum s-ar putea crede. Bărbații au calități de necontestat în foarte multe domenii, la care se adaugă forța și rezistența fizică înnăscute și au experiență dată de secole care le-au conferit încrederea comunităților și care i-au valorizat în conștiința colectivă. Femeile care ajung la performanțe profesionale, artistice, sportive, umane, comparabile sau superioare lor sunt „wonder women”! Astăzi, la nivel mondial, nu mai există granițe pe care măcar o femeie să nu le fi depășit! Calitățile masculine și feminine devin „permeabile” din ce în ce mai mult, ca și în homeopatie – alopatie, în toate domeniile.
Părerea mea este că bărbații și femeile sunt diferiți prin genetică și nu este necesar să combatem acest fapt, ci să îl acceptăm și să păstrăm această frumoasă simbioză, în armonie. Cred că problema în afirmația „men’s world” ține tot de acceptare, toleranță și respect. Dar respectul mai întâi se oferă celuilalt pentru a fi câștigat.
De ce sunteți un #doer?
În esența blogului dvs. „DOER.RO”, sunt mai degrabă în ordinea inversă celei enunțate: „be more.change more.do more”. „Be more”, pentru că am reușit să mă depășesc pe mine într-un domeniu în care nu pornisem având o pregătire de specialitate, adică medicină sau farmacie. Pentru că am dorit să înțeleg pe de-a-ntregul specificitatea sa, pentru a putea să pun în practică misiunile BOIRON în piața românească, am citit mult, am întrebat, am învățat cu umilință, m-am înconjurat de oameni bine pregătiți și i-am ascultat pe profesioniști. Din acest punct de vedere sunt un „#doer” care a încercat să fie mai mult decât atunci când a plecat pe acest drum.
„Change more”, pentru că a trebuit să schimb mult din stilul de viață cu care eram obișnuită și să mă adaptez, uneori renunțând la lucruri care îmi făceau plăcere, pentru a putea duce mai departe proiectul pe care l-am considerat al meu, dar mai ales proiectul în care i-am angrenat pe colaboratorii mei, pentru ei. Și nu regret, pentru că mi-am dovedit de multe ori că sunt pregătită să fac față schimbărilor.