Speed Reading: cum poți citi mai repede și reține mai mult
În prezent, în epoca în care în fiecare secundă primești sute de informații, e cam greu să mai ai răbdare să cerni ideile și să acorzi atenție. Iar în aceste condiții, devine complicat și să mai termini o carte – chiar citeam un studiu american conform căruia aproximativ 26% dintre adulți nu au citit o carte un an întreg. Dar oricât de ciudat ar fi, asta chiar se întâmplă.
Tocmai din acest motiv, lumea încearcă acum să adopte ideea de speed reading, adică să învețe să citească rapid și să și rămână cu ceva de pe urma lecturii. Cum faci acest lucru? Există câteva trucuri.
Citește cuprinsul prima dată.
Toată lumea sare peste acest cuprins, mai ales atunci când încep o carte pe care plănuiesc să o citească în întregime. Însă el este, de fapt, o hartă a cărții și, dacă vrei să o termini cât mai repede și reții și niște informații, trebuie să ai o structură, să vezi care sunt capitolele asupra cărora merită să te concentrezi și care sunt cele pe care e nevoie doar să le frunzărești.
Citește cu intenție.
Nu deschide o carte dacă ai de gând să faci și altceva în timp ce citești – gen stat pe Facebook sau scrollat pe Instagram. 😀 Citește cu atenție și, mai ales, cu intenția de a descifra mesajul autorului, de a înțelege sensul cuvintelor sale. Mai mult decât atât, încearcă să ai în minte un scop: ce vrei tu să obții de la acea carte? O idee, inspirație, un răspuns, un moment de relaxare? În funcție de asta, vei ști exact ce să urmărești mai bine atunci când citești.
Nu ignora notele de subsol
De regulă, cam toate cărțile, cu excepția celor de ficțiune, au note de subsol care fac trimitere la alte volume de specialitate. Și ar fi bine să nu le ignori, pentru că fac referire la niște lucruri mai puțin cunoscute, unele poate foarte nișate, iar în felul acesta poți înțelege mai bine ideea în sine. În cărțile în germană sunt adesea expresii specifice lor, vorbite doar în anumite zone ale Germaniei sau folosite doar de anumite grupuri, așa că mereu citesc nota de subsol ca să înțeleg… ce a vrut să spună autorul.
Nu citi cu voce tare
Cunosc multe persoane care, atunci când știu că trebuie să învețe ceva, aleg să citească cu voce tare, crezând că așa vor reține mai ușor. Însă, de fapt, lucrurile stau tocmai invers: atunci când citești cu voce tare îți dezvolți fluența în vorbire, însă citești mai lent și nu mai reții la fel de mult tocmai pentru că te concentrezi mai degrabă asupra intonației decât asupra mesajului din carte. În plus, creierul tău face un pas în plus atunci când citești cu voce tare, pentru că nu te mai rezumi doar la citit, ci mai și vorbești. Ca să nu mai spun că nu mai există intenția aia de a-l înțelege pe autor despre care povesteam mai sus.
În concluzie, prin speed reading ajungi mai ușor la esența poveștii, la ideile demne să fie reținute. Pentru că oricât de bună ar fi o carte – și aici mă refer la toate, indiferent de genul lor – tot are pasaje care te plictisesc. Sau nu neapărat că te plictisesc, dar nu rămâi cu nimic la final. Iar uneori, dacă nu e o carte pe care să o citești de plăcere, chiar nu îți poți permite să rămâi să pierzi și timpul, și să nici nu înțelegi ce trebuie. Așa că apelezi la mici trucuri…
Și apropo de asta, care e ultima carte pe care ați citit-o din scoarță în scoarță?
***
Foto: Pixabay