Now Reading
Suferi de „sindromul duminica nefericită‟? Renunță la stresul anticipativ și bucură-te de fiecare moment

Suferi de „sindromul duminica nefericită‟? Renunță la stresul anticipativ și bucură-te de fiecare moment

Weekend: un cuvânt care ne face să zâmbim. Asociem cuvintele cu emoții, iar emoțiile cu situațiile. Suntem cu toții o ciclicitate și trăim de multe ori cu frică. Au englezii o expresie care rezumă cel mai bine anxietatea pe care ne-o dă de multe ori duminica. „Sunday scaries‟ sau pe românește, „duminica groaznică‟.

Când eram mică, îmi apărea un gol în stomac duminică seara gândindu-mă că merg la școală a doua zi. Off, ce timpuri! Dacă aveam test la mate ori teză la geografie entuziasmul meu era sub nivelul mării. Am crescut și fără să vreau retrăiesc momentele acelea când uram duminicile și iubeam sâmbetele. Câteodată sunt iar copila mică îngrozită de proful de mate din generală.:))

Te regăsești în descrierea mea? Pe măsură ce minutele trec duminică după-amiază, probabil că ai observat unele manifestări care nu te lasă în pace, precum:

  • gol în stomac
  • nelinişte
  • iritabilitate
  • sentimentul că  nu vrei, dar trebuie

Dacă ai bifat toate cele patru simptome, atunci e clar. Suferi de sindromul duminica nefericită. Dar sunt de părere că viața merită trăită cât mai frumos și cât mai lin (atât cât se poate). Noi suntem stăpânii universului interior și deși e greu, să știi că există remedii pentru duminica cea groaznică. Nu mai suntem mici și acum trebuie să găsim modalități pentru a gestiona stresul duminical.

Iată câteva idei:

Azi e bucuria ta

Nu mâine sau săptămâna viitoare poți să simți fericirea. Azi e cel mai bun moment. Și ce dacă e duminică? Ia-te cu alte lucruri mai importante decât să-ți plângi de milă că mâine mergi la muncă. Plimbă-te cu bicicleta în parc sau participă la un seminar despre psihodramă. Fă un curs de marketing online sau practică yoga cu prietenele. „A-ți linge‟ rănile nu te ajută în această situație, ci adâncește anxietatea. Fă ceva! Azi e bucuria ta.

Art journaling sau cum să ții un jurnal și să-ți placă

Stresul anticipativ cauzat de sindromul duminica nefericită poate să dea probleme serioase de insomnii. Ți s-a întâmplat să nu poți adormi gândindu-te la meeting-ul greu de mâine? Dacă ai ridicat mânuța sus, e clar. Povara anxietății se răsfrânge asupra calității somnului. Eu îți recomand să ții un jurnal pe noptieră și să vorbești cu tine prin scris. Așterne pe foaie toate gândurile, tot zbuciumul interior care te chinuie și planifică-ți acolo obiectivele și ia decizii. Acțiunea de a scrie reușește să-ți lumineze negreală din minte și să-ți facă ordine în gânduri. 

Scrie despre frici, scrie despre plâns, scrie despre ceea ce vrei să fii, scrie despre ceea ce îți dorești, scrie despre renunțări și scrie despre victorii. Arta scrierii în jurnal te face mai organizată, iar conform studiilor tensiunea arterială scade, iar imunitatea crește pentru că somnul e lin și neîntrerupt, după 15 minute de scris.

De asemenea, respectă ciclul de somn. Încearcă să dormi la aceeași oră și să te trezești la aceeași oră, chiar și în weekend. Un ciclu de somn regulat face minuni pentru sănătate, așa că dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Într-o lună de zile, ritmul circadian se va normaliza și vei observa beneficiile somnului odihnitor.

SPA la tine acasă

Răsfață-te, pentru că meriți! Dacă simți cum neliniștea îți dă târcoale, alung-o cu o baie fierbinte și o mască cu acid hialuronic. Încearcă, nu este greu deloc. Dă drumul la muzică, ascultă jazz sau Cafe de Anatolia. Arde bețișoare parfumate în toată casa și aprinde lumânări. Fă o baie fierbinte, fierbinte și aruncă o bombă efervescentă în cadă pentru un strop de culoare. Nu uita de sarea de mare și deschide o sticlă de vin. Alintă-te cu o mască hidratantă și blochează orice gând negativ.

Creează-ți echilibru între viața profesională și cea personală

Cariera este importantă, dar la fel și viața personală.  Este esențial să poți stabili limite clare între job și viața după job, ceea ce înseamnă că NU trebuie să iei cu tine grijile de la birou. Dacă lucrezi de acasă, acest lucru poate fi puțin mai dificil. Nu lucra peste program (mai ales dacă orele nu sunt plătite), iar dacă ești freelancer lucrează după un program strict care să-ți ofere și lejeritatea de care ai nevoie.

 Leagă prietenii la birou (sau măcar încearcă)

Multe prietenii frumoase se leagă la birou. Eu am întâlnit unii dintre cei mai dragi prieteni la locul de muncă și mă leagă multe amintiri frumoase de ei. Abia așteptam prânzul ca să mâncăm împreună și să râdem cu poftă și din când în când, furam 20 de minute ca să ne bucurăm de o cafea fierbinte de la Starbucks. Nu mai zic că mă întâlneam des în weekend cu gașca de la birou și jucam Activity ori Dixit până dimineața târziu. Nelipsitele pahare de vin, după o vineri grea ne „îmblânzeau‟ sufletele torturate după o săptămâna lungă. Ce mai?! Te poți distra la job alături de oameni faini.

Dă-le o șansă colegilor tăi și în curând, s-ar putea să-ți placă să lucrezi la firma actuală. Duminica nu va mai fi atât de amară, și cine știe? Poate chiar, o să coci niște brioșe pufoase și o să te lauzi luni la muncă cât de mult îți place ție să faci prăjituri în casă.

See Also

Schimbă locul și poate schimbi norocul

Dacă totuși, jobul actual nu îți aduce împlinirea de care ai nevoie, fă un pas în spate. Nu mă refer să dezertezi pentru că locul de muncă ne este armata. Nu ești soldat ca să strângi din dinți, iar sclavia s-a abolit acum 400 de ani. Dacă nu reușești să te înțelegi cu șeful, salariul este mic, iar colectivul este toxic cel mai bine pentru starea ta mentală este să-ți găsești alt loc de muncă.

Nu trebuie să înduri insinuări sexuale, țipete, feedback mereu negativ fără pic de profesionalism din partea managerilor care nu știu ce vor și pretind luna de pe cer. Genul acesta de atitudine, din păcate este întâlnit frecvent în firmele românești. Noi români, trebuie să renunțăm la a normaliza toxicitatea de la muncă. Să-ți urăști jobul nu este OK!

De aceea, acesta poate să fie un moment de cotitură pentru tine care să te fortifice în a-ți urma planul de a face freelancing. Sau schimbă domeniu dacă simți că nu te mai regăsești aici și acum. Fă ce îți place! Poate beneficiile financiare nu vor fi prea mari (la început), dar dacă muncești cu râvnă nu ai cum să n-ai rezultate. Repet: schimbă locul de muncă și îți schimbi norocul. Îndrăznește și lucrurile se vor schimba pentru tine. Duminica nefericită poate să fie fericită. Iar dacă faci alegerile bune, rezultate frumoase nu vor întârzia să apară. Duminica nu va mai fi atât de hidoasă, iar stresul o să dispară.

Tu cum îți petreci duminicile: în stres sau în veselie?

Sursă foto: Pexels.com 

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top