Te simți blazată ? Modalități de a depăși un blocaj mental și de a găsi din nou motivația.
Ești blazată de tot ce trăiești? Un blocaj mental poate apărea insidios, fără să îți dai seama. Se poate întâmpla oricui … chiar și unui om veșnic ocupat. Poate că te-ai obișnuit cu rutina de la locul de muncă, te-ai implicat pe jumătate în relațiile tale sau ai început să treci cu vederea bucuriile mici ale vieții. Este un semn că este nevoie de o schimbare de ritm. Dacă simți că viața ta a intrat într-un blocaj, probabil te întrebi ce cauzează acest sentiment de stagnare și, mai important, cum poți scăpa de el. Deși poate părea o provocare la început, există modalități concrete prin care îți poți readuce viața pe un drum nou, entuziasmant și plin de sens. Azi vreau să te ajut să ieși din această buclă fără sens.
Chiar ieri am fost la o întâlnire de mentorat cu două tipe foarte faine. Una dintre probleme ridicate de una dintre fete a fost ”Simt că sunt de o perioadă într-o letargie și procrastinare. Ce pot face?” Recunosc că mi-a ridicat mingea la fileu deoarece, poate o să vă surprindă, dar vara aceasta am fost și eu, într-un mod nespecific pentru mine, într-o stare similară … am fost destul de blazată față de multe lucruri din viața mea. De ce? Poate că a fost mult de dus în ultimii patru ani și poate că ajunsesem la o epuizare. De aici nici nu mai găseam partea incitantă în ceea ce trăiam, deși multă lume îmi zicea că fac multe și faine. Dar eu nu mai simțeam asta. Fără să fiu deprimată sau să nu-mi mai placă ceea ce fac sau să nu fiu recunoscătoare, am avut o lipsă acută de chef. Inițial am tratat-o ca și când a doua zi după ce mă trezesc va dispărea ca prin minune și brusc voi avea chef de sală, de scris, de gătit etc. Dar nu s-a întâmplat asta … a fost nevoie să ajung într-un moment de auto reflecție în care să înțeleg că doar de mine depinde să mă repun în energia consacrată. Ceea ce am și făcut. Cum? Vă spun imediat dar până atunci hai să vedem cum recunoști faptul că ești într-un moment de blocaj mental.
Semne că ești într-un blocaj mental
S-ar putea să nici nu observi de la început că ești într-un blocaj, deoarece aceste sentimente se dezvoltă adesea lent în timp. S-ar putea să-ți urmezi aceleași rutine zi de zi, doar ca într-o zi să realizezi că parcă lucrezi mai puțin la ceva anume și mai mult ca și cum doar lași timpul să treacă. Adică bați pasul pe loc. Ceea ce din păcate nu este productiv, din fericire, dacă observi, poți să remediezi.
Iată câteva semne care sugerează că ai putea fi într-un blocaj mental:
- Fiecare zi pare la fel. S-ar putea chiar să ai probleme în a-ți aminti ce zi a săptămânii este. Este luni sau vineri? Nu contează pentru că zilele tale nu se pot distinge unele de altele.
- Simți că vrei să mai treacă și ziua asta. Scopul tău este să continui să pui un picior înaintea celuilalt până când ziua se termină. Nu te mai simți entuziasmată sau inspirată de nimic.
- Te simți ne/demotivată. S-ar putea să vrei să te ocupi de noi proiecte sau să te implici în sarcini creative, dar simți că motivația ta s-a cam pierdut undeva pe drum. Pur și simplu nu poți să începi nimic nou.
- Te simți neîmplinită. Viața se simte plictisitoare. Vrei să încerci lucruri noi, dar nu știi de unde să începi. Și nici ce să faci.
- Vrei să schimbi ceva, dar te temi de disconfort. Știi că schimbarea lucrurilor te va face mai fericită pe termen lung, dar rămâi într-un status quo, deoarece înseamnă că nu trebuie să riști un eșec sau o durere.
Ei bine, odată ce ai recunoscut ceea ce simți, este timpul să începi să cauți modalități de a te debloca. Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a rupe acest cerc vicios și a merge mai departe într-un mod constructiv pentru viața ta. Așa că eu îți las în acest articol câteva idei de luat în considerare. Nu trebuie să le faci pe toate. Ia-o ușor, unul cât unul și vezi cum te simți. Personal am urmat mare parte din pașii de mai jos. Nu mi-a zis nimeni care sunt ci pur și simplu am stat cu mine, mi-am pus întrebări, apoi m-am lăsat condusă de instinct. Vă mai povesteam eu că el nu mă induce niciodată în eroare. Așadar iată cum m-am adunat ca sp ies din faza de a fi blazată și să-mi recapăt din plin cheful de a face lucruri.
- Am conștientizat problema și că e ceva în neregulă cu mine și am căutat cauza
Primul pas pentru a ieși dintr-un blocaj mental a fost să recunosc că am picat într-un soi de blazare. Am observat momentele în care simțeam că sunt pe pilot automat și am încercat să identific care sunt activitățile sau domeniile din viața mea care îmi aduc cel mai puțin entuziasm. Această conștientizare mi-a oferit o bază solidă pentru a face schimbări semnificative.
Dar după conștientizare este esențial și să înțelegem de ce am ajuns în acel punct de blazare. Ce te-a dus acolo? Vezi mai jos ce am scris la auto-reflecție.
- Am încercat ceva nou.
Când am simțit că viața mea stagnează, cea mai bună soluție a fost să aduc ceva nou în ea. Fie că este vorba despre un hobby, o activitate sportivă sau un curs de dezvoltare personală, încercarea a ceva nou m-a ajutat să-mi stimulez mintea și să-mi redescopăr pasiunile. Am găsit ceva ce m-a provocat să gândesc diferit, să învăț și să cresc.
Iar atunci când nu am știu eu exact de ce noutate să mă apuc, am spus pur și simplu DA unor invitații de a fi parte dintr-un proiect sau un demers. Cum a fost această experiență de mentorat. s-a dovedit a fi extrem de benefică și pentru mine ca exercițiu de căutare a unor răspunsuri.
- Mi-am îmbunătățit rutina zilnică.
Rutina nu trebuie să fie neapărat plictisitoare. Am adus schimbări mici, dar semnificative, în activitățile mele zilnice. Am început ziua cu un ritual nou, cum ar fi un alt tip de meditație sau o plimbare matinală în forță, cu un discurs motivațional în căști. Am început să schimb traseul pe care merg către întâlniri sau am încercat o rețetă nouă la cină. Aceste mici modificări au avut un impact pozitiv asupra modului în care îmi percep viața. Am schimbat un pic măcar peisajul, am dat ocazia la noi complimente pentru ceea ce pregătesc de mâncare. 🙂
De asemenea am reluat antrenamentele de grup. De ani de zile nu am mai fost la ele și acum m-am gândit că mi-ar prinde bine. Am avut dreptate!
- Am ieșit din zona de confort.
Un blocaj mental apare adesea când rămân prea mult timp în zona de confort. Deși confortul este important, dezvoltarea personală are loc atunci când mă confrunt cu provocări. Am îndrăznit să-mi asum riscuri, fie în carieră, fie în relațiile mele. Am început cu pași mici: am acceptat să fac ceva ce nu am mai făcut până acum, să vorbesc în fața unui public sau să îmi schimb abordarea în rezolvarea problemelor.
- Mi-am privit obiectivele vechi, le-am neajustat și am stabilit unele noi.
Unul dintre motivele pentru care mă simțeam blocată era lipsa de direcție. Tuturor ni se poate întâmpla! Chiar și celui mai motivat om de pe planetă. Așa că nu te speria. Important este să faci ceva ca să ieși din acel blocaj mental. #doer mindset adică!! 🙂 Mi-am stabilit obiective noi și realiste, care mă motivează să mă ridic din pat dimineața. Acestea pot fi atât obiective pe termen scurt, cât și pe termen lung, care îmi oferă un scop clar și un sentiment de împlinire pe măsură ce le ating.
Munca pe care o depunem către obiective specifice ne poate motiva și ne poate oferi un sentimentul de sens. Chiar dacă un obiectiv se află pentru moment la distanță de a fi atins, nu este nimic rău în asta. Viața permite mult spațiu de creștere … cu mai multă sau diferită muncă. Cu toate acestea, atunci când majoritatea obiectivelor tale sunt de neatins din punctul în care te afli în acest moment, s-ar putea să continui să nu le atingi și să ajungi să fii frustrată. În loc să te dai bătută pentru că nu ai realizat lucrurile, întreabă-te dacă obiectivele tale se aliniază cu ceea ce poți realiza în mod realist. Dacă răspunsul tău (cinstit) este „nu”, reduce-ți obiectivul doar cu un nivel și vezi dacă ai mai mult succes. Nu este nimic în neregulă cu rescalarea pentru că asta nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la obiectivele tale mai înalte.
- Mi-am îmbunătățit starea de spirit prin mișcare – am ales ceea ce puteam face fizic fără să mă chinuie.
Exercițiile fizice sunt FABULOASE!!! Au un efect pozitiv extraordinar de puternic asupra sănătății mentale. Am integrat activitatea fizică în rutina mea zilnică, fie că este vorba despre yoga, alergare, dans sau pur și simplu o plimbare în natură. Mișcarea mă ajută să eliberez endorfinele, hormonii fericirii, și poate îmbunătăți considerabil starea de spirit.
Apropos de natură, cercetătorii au descoperit ajută mult buna funcționare a creierului. De exemplu, un studiu a constatat că o plimbare în aer liber reduce ruminația, un comportament care poate crește riscul de depresie. Conectarea cu natura susține scăderea depresiei, stresul mai scăzut și generează o bunăstare mentală îmbunătățită. Data viitoare când te simți blocată, încearcă să faci o plimbare în aer liber. Eliberează gândurile care se învârt în creierul tău și pur și simplu privește lumea din jurul tău. Pe lângă o stare mentală sigur îmbunătățită, îți va fi stimulată și creativitatea. În timp ce mergi, relaxează-te, gândește-te la lucruri noi și bucură-te de frumusețea pe care o vezi de jur împrejur.
- Am prioritizat conectarea cu oamenii pe care îi admir și care mă ajută să cresc.
Izolarea poate accentua sentimentul de stagnare, de blocaj mental. Nu sta acolo ajutându-te de oamenii din jurul tău! Am întărit legăturile cu cei din jurul meu. Am petrecut timp de calitate cu familia și prietenii, am făcut cunoștință cu persoane noi, am participat la evenimente sociale sau la grupuri de interese comune. Conectarea cu ceilalți mi-a oferit o perspectivă nouă asupra vieții și a adus energie proaspătă în rutina mea zilnică.
Dar în același timp am căutat și oameni care să îmi ridice nivelul de energie și să mă motiveze. Oamenii de la care simt că am ce învăța. Oameni pe care îi consider mai isteți decât mine în anumite planuri. După fiecare astfel de discuție și întâlnire parcă am prins aripi.
- Mi-am găsit timp pentru auto-reflecție.
Mi-am dedicat timp pentru a reflecta asupra nevoilor și dorințelor mele. M-am întrebat ce mă face cu adevărat fericită și ce am nevoie pentru a mă simți împlinită. Am scris într-un jurnal, am meditat sau am petrecut timp în natură pentru a-mi clarifica gândurile și a-mi descoperi adevăratele aspirații.
Un pic de autoexplorare dă uneori răspunsuri instanțe. Poate că relația de cuplu nu a progresat așa cum ai vrut sau slujba se simte ca o fundătură. Sau poate că stresul minor s-a agravat și te-a epuizat emoțional. Blocajele pot avea cauze variate și complexe, așa că este important să te duci până la sursă dar demersul poate fi dificil. Poate că este legat de o situație temporară dincolo de controlul tău sau de ceva care necesită mai multă căutare a sufletului decât pentru care ești pregătit. Încearcă să îți adresezi următoarele întrebări:
- Ce părți ale vieții îmi aduc bucurie?
- Ce mă face nefericită sau stresată?
- Fac lucrurile pentru că vreau sau pentru că cred că ar trebui?
- Relațiile mele oferă sens și împlinire?
- Îmi păstrez jobul/relația/proiectul meu pentru că nu vreau să fie pierdut timpul și efortul pe care le-am investit?
- Mi-am dezvoltat abilitățile de rezolvare a problemelor.
Uneori, plictisul mental poate apărea din cauza unei provocări pe care o amân sau o ignor. Am identificat problema care îmi cauzează disconfort și am luat măsuri pentru a o rezolva. Fie că a fost vorba despre o discuție dificilă, o sarcină de la serviciu sau o decizie personală, abordarea activă a acestei probleme mi-a adus un sentiment de eliberare și reînnoire.
- Mi-am oferit momente de relaxare și m-am recompensat.
Nu am uitat să îmi acord timp pentru relaxare și recompense. Nu totul trebuie să fie despre productivitate. Am petrecut timp făcând lucrurile care mă relaxează și îmi aduc bucurie, cum ar fi cititul, ascultarea muzicii, vizionarea unui film sau pur și simplu savurarea unei cești de ceai. Îngrijirea personală te va ajuta să îți reîmprospătezi mintea și corpul. Ele pot, de asemenea, să stimuleze energia și motivația.
Nu este nevoie să îți revizuiești complet stilul de viață, dar încearcă să îți faci timp pentru unele dintre următoarele:
- relaxare fără ruminație
- pauze de la proiecte dificile
- timp liber când te simți epuizată
- exerciții fizice regulate
- timp cu cei dragi
- mese regulate, echilibrate
- mult somn de calitate
Concluzie
Am remarcat că un blocaj mental poate fi un semn că am nevoie de o schimbare în viața mea. Recunoașterea problemei, explorarea de activități noi și stabilirea de obiective m-au ajutat să îmi recâștig entuziasmul și să îmi revigorez viața. Să fiu deschisă la provocări și să ies din zona de confort mă ajută să îmi redescopăr pasiunea și scopul. De multe ori, cea mai bună cale de a depăși plictisul este să îmi permit să experimentez viața în toate formele ei. încearcă și tu și vei vedea că funcționează!
***