Now Reading
Totul despre anticoncepționale – Răspunsuri pe înțelesul tuturor de la Dr. Mirela Popa

Totul despre anticoncepționale – Răspunsuri pe înțelesul tuturor de la Dr. Mirela Popa

Alegerea unei metode contraceptive a fost și va fi întotdeauna o componentă foarte importantă a vieții sexuale, iar implicațiile sale privesc de fiecare dată ambii parteneri. De asemenea, inclusiv când este vorba despre anticoncepționale este foarte important ca această chestiune să fie discutată și analizată împreună cu un specialist, pentru ca opțiunea aleasă să fie cea potrivită nevoilor și sănătății cuplului.

Prezervativul se numără printre cele mai utilizate metode contraceptive, acesta protejând împotriva unei sarcini nedorite sau a transmiterii unei boli cu transmitere sexuală. În cazul cuplurilor care au o relație de mai mult timp, anticoncepționalele sunt o variantă des întâlnită. Și cum zilele trecute am anunțat o colaborare de care mă bucur tare mult, cea dintre DOER.ro și Planifică Neprevăzutul, cea mai complexă platformă de educație sexuală din România, a venit momentul să dezbatem un nou subiect esențial din această categorie: anticoncepționalele – rolul lor, contraindicațiile existente, dar și alegerea lor. De principalele curiozități și răspunsuri la întrebările despre anticoncepționale se va ocupa specialistul Planifică Neprevăzutul, Mirela Popa, doctor primar obstetrică-ginecologie, într-un interviu must-read. 

Ce sunt pilulele anticoncepționale?

Anticoncepţionalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) sunt o metodă de contracepție pe termen lung și conțin hormoni meniți să împiedice apariția unei sarcini. Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul şi progesteronul). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul

Când se recomandă pilulele anticoncepționale?

După vârsta de 16 ani, medicul ginecolog îi poate recomanda administrarea de pilule anticoncepționale unei fete atât ca metodă de contracepție, cât și ca tratament în lupta împotriva acneei, a tulburărilor de ciclu menstrual, a crampelor menstruale, a durerii resimțite la ovulație, excesului de păr pe față sau corp, a simptomelor sindromului de ovare polichistice sau a simptomelor endometriozei (durere pelvină, sângerări neregulate). 

Cum acționează ele în prevenirea sarcinii?

Anticoncepţionalele se iau pe cale orală și acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei), influențează implantarea uterină și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Așadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar regulat. Un ciclu regulat este definit prin apariția menstruației la un interval regulat, previzibil de timp – de obicei la 28 de zile. 

Cine poate recomanda pilulele anticoncepționale?

Medicul de planificare de familie, medicul ginecolog sau medicul endocrinolog. Este recomandat un consult la medicul specialist înainte de începerea tratamentului cu anticoncepționale pentru a avea certitudinea că pacienta folosește cele mai potrivite tipuri de pilule anticoncepționale.

Cât de eficiente sunt?

Atunci când sunt folosite corect (administrate zilnic la o oră cât mai constantă, pe perioada menționată în prospect), pilulele au o eficiență de 99,7%, ceea ce înseamnă o medie de mai puțin de 1 sarcină la 100 de utilizatoare.

De câte tipuri sunt anticoncepționalele?

O gamă largă de pilule sunt disponibile pe piață. În funcție de doza de etinilestradiol din compoziție, pilulele pot fi: normodozate (50 µg etinilestradiol), minidozate (30 µg etinilestradiol) sau microdozate (20 µg etinilestradiol).

În funcție de proporţia etinilestradiol/progesteron din pilule, anticoncepționalele combinate pot fi monofazice, bifazice sau trifazice.

Pilulule Monofazice. Majoritatea pilulelor sunt monofazice. Acestea eliberează aceeaşi cantitate de estrogen şi progesteron pe durata celor 21 de zile de administrare a pilulei. Urmează o pauză de 7 zile până la începerea următoarei folii de pilule contraceptive. Pilulele monofazice în doze mici sunt prima opţiune de anticoncepţionale orale combinate preferate de majoritatea clinicienilor datorită uşurinţei de administrare, eficacităţii şi a efectelor secundare reduse.

Pilulele Bifazice. În cazul acestui tip de pilule, diferența față de cele monofazice constă în concentrația componentei progestative. Pilulele bifazice sunt administrate pentru 21 de zile la care se adaugă 7 zile de pauză. La începutul foliei de anticoncepţionale, concentraţia progesteronului este redusă, dar aceasta creşte pe măsura avansării ciclului. Acestea urmează modelul concentraţiei normale a hormonilor feminini pe parcursul unui ciclu menstrual. Drept urmare, eficienţa anticoncepţionalelor şi tiparul sângerării menstruale sunt asemănătoare cu cele ale pilulelor monofazice. Totuşi, pilulele bifazice pot fi administrate femeilor cu ciclu neregulat care acuză metroragie (eliminare de sânge provenit din uter, în afara ciclului menstrual) la utilizarea pilulelor monofazice.

Pilulele Trifazice. La fel ca şi cele bifazice, pilulele trifazice diferă în funcţie de concentraţia de progesteron pe care o eliberează pe parcursul ciclului menstrual. Aici apar însă modificări în 2 etape, dând naştere la trei concentraţii diferite. De aceea, este foarte important ca femeia să ia pilulele în ordinea corectă.

Cum se alege tipul potrivit fiecărei femei?

Pentru a primi  recomandare de pilule contraceptive este necesară vizitarea unui ginecolog sau medic de planificare de familie. În cadrul consultației se evaluează starea generală de sănătate, se pot depista anumite contraindicații sau precauții în administrarea pilulelor, se recomandă analize de sânge uzuale. Există cazuri în care existența unor boli în familie (părinți sau frați) contraindică administrarea pilulelor!

Ce efecte adverse pot apărea în cazul administrării de anticoncepționale?

Este posibil ca în primele 1-2 luni de administrare să apară anumite reacții determinate de schimbările care se produc în organism, însă acestea sunt trecătoare și nu reprezintă motive de îngrijorare. În cazul în care acestea persistă, este bine să te adresezi specialistului.

Posibilele efecte secundare temporare sunt: sângerarea sub formă de picătură între menstruații, modificări ale caracteristicilor sângerării vaginale (sângerări mai reduse cantitativ şi zile mai puţine cu sângerare; sângerări neregulate; sângerări mai rare; lipsa sângerării lunare), dureri de cap, senzație de greață sau amețeală, durere la nivelul sânilor, modificarea greutăţii, modificări ale dispoziţiei generale, acnee (se poate ameliora sau agrava – de obicei se ameliorează).

Cel mai important risc asociat utilizării pilulelor este formarea unui cheag de sânge. De obicei, cheagurile de sânge apar inițial în picioare (tromboză venoasă profundă), dar, în unele cazuri, se pot rupe și pot ajunge la vasele de sânge din plămâni (embolie pulmonară). Cheagurile de sânge se pot forma, de asemenea, în vasele de sânge ale inimii și pot genera atacuri de cord sau în vasele creierului, provocând accidente vasculare cerebrale. De aceea, este important să discuți cu specialistul înainte de utilizare (care va investiga istoricul medical) și să faci periodic analizele uzuale. În plus, în timpul tratamentului cu anticoncepționale, se recomandă control ginecologic anual. 

Fetele își fac griji că administrarea de anticoncepționalelor vine la pachet cu pofta de mancare, deci îngrășare, apariția celulitei… E adevarat?

Studiile de specialitate nu reflectă o legătură directă între pilule și creșterea în greutate. Cel mai adesea, creșterea în greutate este cauzată de stilul de viață și stilul alimentar. Uneori, este posibil ca administrarea pilulelor să coincidă cu faptul că femeia consumă o mai mare cantitate de alimente care conduc la câteva kilograme în plus. Cu toate acestea, anumite pilule pot determina creșterea poftei de mâncare. În aceste cazuri, soluția este schimbarea tipului de pilule sau menținerea dietei de dinaintea utilizării anticoncepționalelor.

Pierderea virginității: tot ce ar trebui să știi despre începerea vieții sexuale

Ce contraindicații există în administrarea pilulelor? Alcoolul, tutunul?

Fumatul  crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge, mai ales în asociere cu utilizarea de pilule contraceptive, de aceea nu se recomandă asocierea fumatului cu tratamentul cu anticoncepționale.

See Also

Consumul moderat de alcool, după vârsta de 18 ani, nu afectează sănătatea organismului și nici nu interferează cu efectul contraceptiv al pilulelor.

Care este legătura între contraceptive și acnee?

Pilulele anticoncepționale pot avea efecte benefice asupra acneei.

Există temeri vis-a-vis de pilulele anticoncepționale și o posibilă infertilitate dacă acestea sunt administrate pe o perioadă lungă de timp. Ce ne puteți spune despre asta? Se fac pauze? Se alternează tipurile de pilule contraceptive? 

Contrar credinței populare, pilulele contraceptive NU afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Alți factori, precum vârsta femeii sau diverse afecțiuni, pot influența fertilitatea, dar nu și istoricul privind administrarea pilulelor. 

Femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv, care opresc utilizarea pilulei, pot rămâne însărcinate la fel de repede precum femeile care folosesc metode contraceptive non-hormonale. Pilula nu întârzie revenirea fertilităţii femeii după oprirea utilizării acesteia.

Referitor la întreruperea administrării pilulelor, acest lucru este recomandat să se întâmple doar dacă femeia dorește să râmână însărcinată. Altfel, din punctul de vedere al sănătății, femeile nu au nevoie de „pauze” în utilizarea pilulelor. Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani, fără a fi necesară întreruperea periodică a administrării, pe baza controlului anual. 

Se știe deja că administrarea de hormoni artificiali este legată și de apariția cancerului. Care este situația atunci când vorbim despre anticoncepționale? Există acest risc chiar și minim? Trebuie făcute niște analize înainte de începereea adminstrării?

Pilulele contraceptive au efect protector fata de cancerul ovarian sau de endometru. Riscul de cancer poate apărea în cazul în care pacienta are istoric în acest sens. De aceea, se recomandă administrarea pilulelor contraceptive numai la recomandarea medicului specialist, în urma consultului inițial, și efectuarea controlului ginecologic anual în timpul tratamentului cu anticoncepționale. 

Daca se întrerupe administrarea anticoncepționalelor, ciclul se modifică? Și, în general, ce tip de modificări apar? 

De cele mai multe ori, regularitatea ciclului menstrual se păstrează după întreruperea utilizării de pilule.

Ați folosit anticoncepționale până acum? Care a fost experiența voastră cu ele?

Foto: Pixabay

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top