Trucuri pentru o casă clean. Cât de des ar trebui să îți speli prosoapele
Curățenia unei case spune multe despre proprietarul ei. Am dreptate? Pentru mine este important ca atunci când intru în casă să simt miros de aer proaspăt, curat și eventual parfumat. Ador să umblu desculță dar să îmi rămână curate tălpile. Să nu am praf, geamurile să strălucească iar lenjeria de pat și prosoapele să fie tot timpul proaspete. Deja chipul mi se luminează la acest gând. Și am menționat prosoape, așa că astăzi vă ofer câteva informații despre cum și cât de des ar trebui să îți speli prosoapele.
Prosoapele de baie sunt articole intime, la fel ca lenjeria de pat. De aceea, trebuie să avem mare grijă când vine vorba de utilizarea lor. Curățenia este absolut vitală, pentru că de aici pornește modul în care ne raportăm la propria sănătate. Întrucât este perioada aceea din toamnă, când noi românii facem curățenie generală mă gândesc că acest material vine la fix. Deci, cât de des ar trebui să îți speli prosoapele?
1. De ce este important să îți speli prosoapele de baie
Deoarece prosoapele sunt folosite pentru a șterge părțile anatomice este de la sine înțeles că intră în contact cu diverse bacterii. De aceea, nu este bine să împrumuți prosoape, nici să le folosești pe cele din hoteluri (aici este o discuție pentru că logistic cred că nu e tocmai simplu) sau să le cumperi fără a le spăla în prealabil (face cineva așa ceva?).
Rutina de somn care mă ajută să dorm profund! Descrisă pas cu pas, pe ore.
Treaba asta este foarte serioasă, așa că uite o listă importantă cu bazaconii care pot contamina prosoapele de baie:
- Agenți patogeni ai pielii (Staphylococcus aureus, inclusiv MRSA)
- Agenții patogeni fecali (E. coli, Clostridium difficile și Norovirus)
- Agenți patogeni bacterieni și virali care cauzează conjunctivită
- Specii fungice (cele care cauzează infecția supranumită “piciorul atletului” și pecinginea)
2. Cât de des ar trebui să speli prosoapele
Crezi sau nu, ți se pare exagerat sau nu, dar prosoapele trebuie spălate după fiecare utilizare. Totodată, poți să le speli după maximul trei utilizări numai dacă le usuci complet după fiecare utilizare. Iar treaba asta trebuie musai făcută, altfel riști să colecționezi bacterii cât cuprinde. De altfel, atunci când pui prosopul ud, folosit după duș la uscat împiedici ca bacteriile să se înmulțească, iar dacă mai uiți să faci treaba asta, adu-ți aminte ce ai citit acum. Bineînțeles, cât de bine se usucă prosoapele între folosiri este o chestiune ce ține cont de anotimpul în care te afli, dacă ai sau nu calorifer funcțional în baie sau dacă aici umezeală este mai mare. Pe timpul verii atârnă de uscătorul de pe balcon sau din curte prosoapele, iar pe timpul iernii usucă-le în altă cameră, pe un calorifer spre exemplu.
Există excepții atunci când trebuie să te rezumi la o singură utilizare a prosopului de baie, și nu face vreodată rabat de la această regulă atunci când:
- ai avut o intervenție chirurgicală recentă
- prezinți tăieturi deschise sau zgârieturi pe corp
- prezinți eczeme sau erupții cutanate
De asemenea, în aceste cazuri ar fi bine să folosești anumite prosoape, iar ceilalți din casă să fie avertizați să nu le folosească pe ale tale.
3. Cum speli și usuci corect prosoapele
Cel mai înalt nivel de eficacitate pentru a menține numărătoarea bacteriilor “sub nivelul mării” este să speli prosoapele în apă fierbinte cu detergent. Pentru igienizare corespunzătoare pune prosoapele de baie și cele de bucătărie la 60 de grade, inclusiv halatele de baie și chiloții. În mod ideal, alege un detergent pe bază de enzime, detergent cu o putere superioară, care este conceput special ca să descompună murdăria și să omoare germenii de pe materiale. Cu toate astea, dacă ai piele sensibilă un astfel de detergent îți poate provoca iritații, așa că fii atentă și la acest aspect. Detergenții care nu conțin coloranți sau parfum și care încorporează enzime în formula lor, cum ar fi All Free Clear, pot fi mai blânzi cu pielea.
O altă opțiune este să adăugi la fiecare spălare înălbitor lichid sau produse de rufe cu înălbitor pe bază de oxigen activ, deoarece aceste produse măresc eficacitatea procesului de spălare. Un alt sfat: după ce ai atins rufele murdare nu uita să speli și să te usuci pe mâini.
De asemenea, nu uita de prosoapele pe care le folosești în bucătărie. Am găsit un studiu din 2018 care arată că aproximativ jumătate dintre prosoapele de bucătărie găzduiesc bacterii, iar cele care au fost folosite nu doar la ștergerea vaselor, ci și la uscarea mâinilor sau curățarea suprafețelor aveau un număr mai mare de microbi. În plus, cercetătorii chiar explică că aceste prosoape ar putea provoca toxiinfecții alimentare, iar cu asta nu-i de glumă. Cel mai bine este să ai un prosop de bucătărie pentru a șterge vasele și un altul pentru a-ți șterge mâinile.
Totodată, schimbă prosoapele des, pe cele din bucătărie și pe cele din baie. O dată la trei sau șase luni le-ai putea înlocui, și încearcă ca pe cele din baie să le ai desemnate specific; asta înseamnă prosoapele pentru duș să nu fie confundate cu cele pentru față sau cu cele pentru mâini. Toată treaba asta face diferența, iar dacă respecți cele menționate mai sus, riscul de infecție va scădea considerabil.
Tu cum ai grijă de prosoapele și articolele de uz intim?
***