Turism în pandemie. Destinații care nu te pun în pericol.
Călătoriile vin cu o mulțime de avantaje și un singur punct negativ: mereu se sfârșesc prea repede. Ele sunt o ocazie nemaipomenită de a descoperi alte culturi, locuri superbe și oameni minunați, de a te relaxa în voie și de a vedea viața dintr-o perspectivă nouă, mai optimistă și mai creativă. Dar pandemia a venit cu limitări. Nu mai putem merge oriunde și oricând, ci trebuie să ținem cont de un set de restricții.
E important să avem grijă de starea noastră de sănătate și să facem tot ce ține de noi pentru a ne simți în siguranță. Ceea ce înseamnă că trebuie să facem unele schimbări când ne alegem destinațiile de vacanță. Când vine vorba de turism în pandemie, indiferent că este în țară sau în străinătate, ar fi bine să avem mereu în vedere următoarele aspecte:
- să respectam în permanență măsurile individuale de protecție;
- pe cât posibil, să luăm contact cu cât mai puțini oameni.
Dacă vrei să călătorești în țară în perioada aceasta, cea mai bună variantă este să închiriezi o cabană sau o vilă la munte și să mergi cu câțiva prieteni sau rude. În orice caz, cu persoane în preajma cărora stai în mod obișnuit. Așa nu intri în contact cu oameni din afara grupului. Izolați într-o căsuță la munte sau într-o zonă de pădure, vă veți simți bine fără să fie nevoie să vă gândiți că vă supuneți unei risc. În felul acesta vă veți putea bucura cu adevărat de natură și de timpul petrecut împreună.
Călătorii în străinătate
În cazul în care vrei să călătorești în afara țării, ar trebui să iei în calcul mai multe lucruri:
- Înainte să-ți alegi o destinație, interesează-te care sunt țările cu cel mai mic număr de cazuri raportat la numărul populației. Și, totodată, verifică dacă trendul este în scădere sau în ascensiune. Presupun că nu vei pleca a doua zi spre aeroport, ci în următoarele săptămâni. Și atunci e bine să încerci să anticipezi, pe baza datelor raportate zilnic de fiecare stat în parte, care ar fi cea mai bună variantă. De exemplu, având în vedere cazurile noi raportate cu o zi în urmă, țara cu cei mai mulți bolnavi este Statele Unite ale Americii, aceasta fiind pe o panta ascendentă în ultima perioadă. Din februarie și până acum, Samoa a înregistrat un singur caz de COVID-19. De altfel, țările insulare sunt cele care au fost cel mai puțin afectate. În Asia, Cambogia raportează, în aproape 10 luni de pandemie, 307 de cazuri. Buthan, Taiwan și Mongolia sunt alte 3 țări cu un număr total de cazuri ce nu depășește câteva sute.
- Verifică dacă nu cumva țara în care vrei să mergi și-a închis granițele pentru turiști. Cu excepția SUA, care la 14 septembrie a pus capăt restricțiilor de intrare pe teritoriul ei, toate celelalte state menționate mai sus nu pot fi momentan vizitate. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe găsești informații actualizate pentru fiecare stat în parte, astfel încât să nu te entuziasmezi în zadar la gândul unei vacanțe și să descoperi pe urmă că are granițele închise pentru turiști.
- Evită să călătorești în preajma sărbătorilor. Pentru că este o perioadă în care oamenii sunt mai activi și intră mai mult în contact unii cu alții, riscul de îmbolnăvire crește. Ceea ce înseamnă că un nou val poate apărea mult mai ușor, din păcate. Pentru a te supune unui risc cât mai mic, ar fi indicat să călătorești în perioade mai puțin aglomerate.
- Informează-te ce măsuri a luat statul respectiv și ce condiții trebuie să îndeplinești odată ajuns acolo. Verifică daca țara de destinație îți cere un test COVID-19 negativ pentru a-ți permite accesul pe teritoriul ei. Dacă răspunsul este da, atunci află cu cât timp înainte trebuie făcut și dacă probele recoltate sunt analizate de un laborator avizat. Totodată, indicat ar fi să ceri ca rezultatul să-ți fie trimis în limba engleză. Unele state cer și un al doilea test, făcut în momentul în care ajungi acolo. De asemenea, verifică dacă nu cumva e obligatoriu să-ți faci în prealabil o asigurare de călătorie. În funcție de numărul de cazuri din țara de proveniență, unele state primesc turiști doar dacă, odată ajunși acolo, aceștia stau în izolare pentru un anumit număr de zile. Este important să te interesezi care sunt condițiile și cum se desfășoară tot procesul. De exemplu, în momentul de față, orice turist care ajunge în Sydney este luat de pe aeroport și pus în izolare la un hotel timp de 14 zile, taxa pentru acest serviciu fiind de 3.000 de dolari australieni/ adult.
Unde să călătorim?
Având în vedere cât de repede se pot schimba lucrurile în numai câteva zile, poate că cel mai bine este, pe cât posibil, să alegem destinații cât mai sigure și… cât mai aproape de casă. Ca să ai o imagine de ansamblu, ar fi indicat să te uiți peste statistici privind țările din Europa.
Pe site-ul European Centre for Disease Prevention and Control (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – o agenție a Uniunii Europene) poți vedea câte cazuri au fost în ultimele 2 săptămâni/ 100.000 locuitori.
Statistica îți arată raportul cazurilor de la 25 ianuarie și până în prezent/ 100.000 de locuitori.
Finlanda a avut cele mai puține cazuri . Dar, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și România, restricțiile de intrare vor continua până la data de 13 decembrie 2020. Norvegia este unul dintre statele europene care a avut și care, din fericire, încă are un număr redus de cazuri. Același lucru este valabil și pentru Estonia. Irlanda a trecut de cel de-al doilea val, acum înregistrând câteva sute de cazuri pe zi. Iar în Monaco nu sunt mai mult de câteva cazuri pe zi.
Indiferent ce destinație ai alege, important este să te informezi în prealabil cât de sigur este să călătorești și care sunt restricțiile din țara respectivă.
Site-uri utile:
- Worldometer este un site care-ți pune la dispoziție, în timp real, măsurători și statistici pentru diverse subiecte, printre care și cazurile de COVID-19 la nivel mondial și pentru fiecare țară în parte. Poți verifica acolo atât situația din prezent, cât și evoluția de-a lungul anului. Când îți alegi o destinație, verifică numărul de cazuri cu care se confruntă țara în care vrei să mergi.
- Ministerul Afacerilor Externe este o sursă sigură când vine vorba de condițiile și restricțiile de călătorie ale fiecărei stat. De exemplu, Vietnamul a închis în martie granițele pentru turiști, restricție care e valabilă până în momentul de față. Informațiile pentru toate țările sunt actualizate constant, astfel că tu ești mereu la curent și îți poți planifica vacanța în cunoștință de cauză.
Tip: Având în vedere că trecem printr-o perioadă incertă, este bine să cauți rezervări flexibile. În acest fel, în eventualitatea în care, din cauza pandemiei, nu vei mai putea să călătorești, partea bună este că vei primi înapoi o parte din bani sau chiar toată suma, în funcție de politica de anulare pe care o are rezervarea ta.
Călătorie plăcută!
***