Now Reading
Vrei să cumperi un smartphone recondiționat? Iată ce trebuie să știi.

Vrei să cumperi un smartphone recondiționat? Iată ce trebuie să știi.

An de an, adolescenții mei iubiți, Marc și Eric, vin la mine cu dorința de a achiziționa un telefon nou. Eventual varianta cea mai… avansată tehnologic. Normal, trebuie să fim cool. Acum, sincer să vă spun, eu nu sunt împotriva telefoanelor mobile smart pentru copiii. Ar fi ciudat să le refuz așa ceva într-o epocă în care telefonul este o extensie a brațului. În plus, atâta vreme cât eu sunt semi-dependentă de acest obiect, ar fi ușor ipocrit să le interzic zic lor așa ceva. Dar chiar dacă înțeleg prea bine că își doresc obiecte similare cu ale prietenilor, trebuie să recunosc că nu sunt pro achiziție de telefon extrem de scumpe din motive pe care nu le voi dezvolta în acest articol. În schimb, le-am propus un smartphone recondiționat.

În primă fază, reacția a fost, citez: ”hell, noooo!” Dar ulterior, când a ajuns la noi telefonul Iphone 8 din programul ”Premium pentru mine și natură” al Orange România, perspectiva lor s-a schimbat în ”oooo, dar este ca nou!” O nouă izbândă pentru mine! Genul de satisfacție pe care o are un părinte când copilul recunoaște că, surpinzător, nu le știe chiar pe toate. 🙂

Ideea este că telefoanele recondiționate reprezintă o mică parte din vânzările industriei de smartphones. Dar pot fi o opțiune excelentă pentru oricine încearcă să facă economii semnificative – mai ales în aceste zile, când prețul unui nou model poate depăși cu ușurință 1.000 de Euro. În plus, este o excelentă opțiune pentru cei care își doresc să ia în calcul în alegerile lor și grija pentru mediul înconjurător.

A cumpăra un telefon recondiționat este o inițiativă foarte bună și prietenoasă cu mediul, dar este indicat să faci câteva verificări suplimentare în primă fază. Iată ce trebuie să ai în vedere.

Alege un furnizor de încredere. Dacă optezi pentru un smartphone recondiționat fă această achiziție doar de la furnizori de încredre, care oferă toate informațiile necesare despre produsele comercializate.

Asigură-te că există o garanție. Evită produsele recondiționate care nu oferă garanție de 12 luni (atât este legal reglementat în UE).

Află care este politica de returnare. Dacă există o problemă tehnică cu telefonul, este posibil să dureze o vreme până să apară. Din acest motiv, îți recomand să mergi la un retailer care îți acordă cel puțin o lună pentru returnarea acestuia.

Și fix aici voiam să ajung, să demitizez câteva idei despre smartphone-urile utilizate și recondiționate, pentru că nu fiecare companie definește recondiționarea în același mod. La Orange ai garanția că achiziționezi un produs premium recondiționat. Pun accent pe cuvântul „recondiționat” pentru a nu se înțelege „second-hand”. La Orange un smartphone recondiționat înseamnă că telefonul a trecut prin mâinile unui expert, că este curățat, piesele defecte sunt reparate / înlocuite și sunt efectuate și modificări ale aspectului pentru a aduce telefonul cât mai aproape de starea de funcționare a unui device nou. Eticheta de „second-hand” nu se aplică în acest caz.

Ai siguranța că achiziționezi un smartphone care funcționează optim, la pachet cu încârcător, câști și o garanție de 12 luni. Transportul și returul în termen de 30 de zile sunt gratuite, iar telefoanele nu sunt blocate în rețeaua Orange. Pot fi achiziționate la abonament sau la liber. Mai multe detalii despre device-urile din campania „Premium pentru mine și natură” puteți găsi cu un click aici.

Dar pe lângă toate aceste aspecte importante de avut în vedere atunci când ne decidem să achiziționăm un smartphone recondiționat, mai există ceva esențial de avut în vedere. Podusele de acest tip, recondiționate, reduc impactul asupra mediului. Practic, oferind acestor dispozitive o viață nouă nu vei mai produce deșeuri, încurajând astfel economia circulară.

See Also

Ce este economia circulară? Mi-a răspuns foarte elocvent într-un interviu recent, dl. Adrian Vasilescu: ”Economia circulară este văzută de foarte multe capete luminate ale planetei ca un sistem în care totul se reciclează. În sensul că planeta, excesiv exploatată, își vede multe dintre resursele tradiționale spre final. Iar cu resursele neconvenționale noi nu prea am… cochetat, prin urmare nici nu am făcut ceva ca să găsim soluții bune pentru exploatarea lor. La urma urmei, ce este economia? Într-o formulă adecvată, pe care manualele o neglijează, economia este o magie care împacă dorințele nesfârșite ale oamenilor cu resursele finite. Dorințele sunt întotdeauna nesfârșite, ele urcă până la cer. Resursele în schimb sunt finite, atât cele financiare, cât și cele tehnologice și mai ales cele naturale. Și Pământul. (…) Revenind la exemple din economia circulară, bunuri precum electrocasnicele vor fi închiriate pentru doi, trei ani, după care le vei da înapoi proprietarului și îți vei lua altceva.

Și pentru a confirma teoria conform căreia produsele recondiționate vor salva Pământul sunt studiile efectuate, printre altele, de Universitatea McMaster: smartphone-urile devin cele mai nocive produse pentru mediu, atât pentru cantitatea de deșeuri tehnologice produse, dificil de reciclat, cât și pentru impactul emisiilor necesare producției și utilizării acestor obiecte. În prezent, 85% din gazele cu efect de seră produse de smartphone-uri provin din circuitul lor de producție, în special din materialele utilizate pentru a crea plăci de bază și diverse cipuri.

Așa că trebuie luată atitudine! Mai întâi de către companii, apoi de către noi, consumatorul final care, până la urmă, avem în mână bagheta magică de a schimba ceva.

Ei bine, Orange, ale cărei inițiativele le-am comunicat frecvent, este primul operator de telefonie mobilă din România care a avut viziunea de a-și extinde portofoliul de produse cu o gamă de telefoane premium recondiționate, disponibile pentru achiziționare exclusiv online pe site-ul operatorului. Felicitări, Orange! Și keep up the good work! Cred că astfel de soluții istețe sunt tare bine venite, într-o lume în care și copiii noștri trebuie să înțeleagă atât valoarea banului, cât și necesitatea de a avea grijă de natură, prin opțiuni de consum care să se încadreze la ceea ce numim economie circulară. Adolescenții sunt viitorii adulți de ale căror obiceiuri de consum vor impacta viața noastră a tuturor în viitor.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top