Now Reading
3 rețete delicioase de dulciuri… fără zahăr!

3 rețete delicioase de dulciuri… fără zahăr!

Știm cu toții că zahărul are o mulțime de efecte negative asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, ne este greu să rezistăm în fața tentației de a mânca o prăjitură sau o ciocolată. Cât de des cedăm? Dacă răspunsul este “În fiecare zi.”, atunci există o problemă.

Orice lucru în exces strică. Cu atât mai mult când vine vorba despre zahăr. Spun asta pentru că o alimentație în cadrul căreia zahărul este consumat în cantitate mare duce, printre altele, la creșterea tensiunii arteriale, la depunerea grăsimii în zona abdominală, la creșterea rezistenței la insulină, la kilograme în plus, la creșterei riscului apariției afecțiunilor asociate sistemului cardiovascular și așa mai departe. Iar zahărul este uneori prezent acolo unde nu ne-am aștepta să-l găsim: Alimente surprinzătoare care conțin zahăr.

Ce se poate face? Știu că este greu să renunțăm la zahăr. Pentru că, din când în când, simțim nevoia de ceva dulce. Așa că cel mai bine ar fi să găsim niște alternative sănătoase, făcute din ingrediente curate. Din punctul meu de vedere, cele mai bune dulciuri sunt cele făcute în casă. Așa că uite trei rețete delicioase de dulciuri fără zahăr! Nu doar că-ți vor satisface nevoia de ceva dulce, dar îi vor da o mână de ajutor și sistemului tău digestiv, întrucât conțin fibre.

Fursecuri

Ingrediente:

  • 2 banane mari sau 3 mici
  • 1 ou
  • 115 gr. stafide
  • 135 gr. fulgi de ovăz
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)

Pașii de urmat:

Zdrobești bananele cu o furculiță. E important ca bananele să fie cât mai coapte. De ce? 1. Pentru că așa fursecurile vor fi mai dulci. 2. Pentru că așa sunt mai ușor de zdrobit. Apoi adaugi oul bătut și restul ingredientelor.

Pe o hârtie de copt pui câte o lingură gogonată de compoziție și îi dai forma unui fursec. Trebuie să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Mie mi-au ieșit 9. Poți să le faci mai mici și, prin urmare, mai multe. Dar mie îmi place să le fac mai mari pentru că, în felul acesta, la final sunt mai moi în interior.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Temperatură medie, 180° Celsius.

Fursecurile stau la cuptor 12 minute. Dacă le ții mai mult, există riscul să devină gumoase. Și atunci ar fi păcat de munca ta și de ingrediente.

Dacă vrei să fie mai dulci, nu ai nevoie de zahăr! Pur și simplu poți adăuga puțină miere deasupra. De altfel, mierea vine la pachet cu anumite beneficii. Conține antioxidanți, are proprietăți antibacteriene și luptă împotriva infecțiilor. Totodată, conține – în diferite doze – potasiu, magneziu, calciu și fier, adică minerale esențiale funcționarii optime a organismului.

Clătite cu spanac

Ingrediente:

  • 1 banană mare, cât de coaptă se poate (pentru că ea va da clătitelor gustul dulce)
  • spanac – eu folosesc spanac congelat (apr. 80 de grame, adică vreo 5-6 biluțe de spanac)
  • 1 pahar de lapte
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de ulei de cocos
  • 2-3 linguri de sirop de arțar (opțional)
  • esență de vanilie
  • făină – eu folosesc făină de ovăz, pentru că are mai multe fibre decât cea de grâu. Uneori adaug și câteva linguri de făină de cocos, pentru aromă.

Pașii de urmat:

Toate ingredientele de pun într-un blender. Compoziția care iese trebuie să fie mai densă decât cea a aluatului tipic de clătite. Ca să-ți faci o idee, clătitele pe care le vom face cu ajutorul acestei rețete seamănă mai degrabă cu cele americane. Adică vor fi mai groase, ele nu pot fi rulate.

Să revenim. Lași tigaia să se încălzească bine la foc mediu. Apoi adaugi puțin ulei de cocos, astfel încât să te asiguri că nu se vor lipi clătitele de tigaie.

Acum e timpul să adăugăm compoziția. În funcție de cât de întinsă este tigaia, formează 2, 3 sau 4 clătite mici. Ele ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 0,5 cm și un diametru de circa 7-8 cm.

După 1-2 minute, le întorci. După alte 1-2 minute, sunt gata. Ar trebui să-ți fie ușor să le întorci cu o spatulă. În cazul în care nu reușești, înseamnă că aluatul este prea subțire și trebuie să mai adaugi puțină făină.

Eu le las să se răcească și apoi le mănânc. Mi se par mai gustoase așa. Le poți mânca așa cum sunt sau poți adaugă un topping. Sunt bune și pe post de gustare, și ca mic dejun. Și sunt și sănătoase. Compoziția aceasta este 2 persoane. Sau pentru una foarte pofticioasă. 😉

Brioșe

Ingrediente:

  • 2 banane mari, cât mai coapte
  • 2 ouă
  • 1 pahar de lapte, adică circa 250 de ml.
  • 55 ml. ulei de cocos
  • 75 gr. unt de arahide
  • 140 gr. fulgi de ovăz
  • 30 gr. făină de ovăz
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 esență de vanilie sau rom
  • 4-5 linguri de sirop de arțar (opțional)
  • 150-200 gr. de curmale deshidratate tăiate cuburi (în funcție de preferințe, curmalele pot fi înlocuite cu ciocolată cu cel puțin 50% cacao)
  • nucă (opțional)

Pașii de urmat:

Zdrobești bananele cu o furculiță până devin o pastă, apoi adaugi cele 2 ouă bătute. Acum pui toate ingredientele lichide. Adaugi untul de arahide și amesteci cu telul până ce se omogenizează cu restul ingredientelor.

Tăiem curmalele și le adăugăm în compoziție. În cazul în care curmalele pe care le ai sunt prea uscate, atunci lasă-le peste noapte într-un vas cu puțină apă, atât cât să fie acoperite.

Adaugăm și restul ingredientelor uscate.

See Also

La final aluatul va fi ușor lichid. Așa și trebuie. Ovăzul va absorbi multă apă, deci nu-ți face probleme.

Luăm o tavă pentru brioșe și umplem formele până sus. În cazul în care nu ai forme pentru brioșe, fie ele de silicon sau din hârtie, atunci să ungi puțin tava cu ulei de cocos, astfel încât să nu se lipească brioșele de tavă.

Înainte de a le pune la cuptor, le poți decora cu puțină nucă. Cam 2-3 bucăți. Sau dacă nu vrei să vezi nuca, o poți mărunți și adăuga în compoziție.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180° Celsius. Brioșele se țin la cuptor pentru 16-18 minute.

Trebuie lăsate să se răcească înainte de a fi mâncate. Sunt mai gustoase reci. Și sunt o gustare pe care o poți lua foarte ușor cu tine.

Sper că te-am convins să încerci cele trei rețete de dulciuri fără zahăr! Aștept să-mi spui care ți-a plăcut cel mai mult. Spor la gătit!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top